«

»

Jan 12

Tidur Yang Cukup Membantu Mengelakkan Kanser Hati Dan Mengekalkan Kesihatan

Kita tahu bahawa mendapatkan tidur malam yang cukup itu penting, tetapi tidak ramai yang mampu tidur kurang-lebih 8 jam semalam. Semua kita faham bahawa dengan tidur yang cukup itu menghasilkan badan dan mida yang segar. Dr. Rafael Pelayo, profesor klinik rawatan tidur di Stanford School of Medicine, menjelaskan rahasia dari waktu tidur yang baik.

Bilakah Waktu Tidur yang Baik?
Suprachiasmatic nucleu (SCN) adalah bahagian otak tempat yang mengandungi saraf-saraf optik dan berada di dekat hipotalamus. Dr. Pelayo menjelaskan bahawa bahagian otak ini yang berfungsi sebagai penggera semulajadi tubuh yang menjaga waktu sekitar 24 jam  sehari. Penggera semulajadi ini yang memaksa tubuh mengantuk ketika tiba waktu untuk tidur.

Faktanya, bahagian otak SCN ini sangat vital sehingga mendapat bekalan darah lebih baik daripada bahagian otak yang lain. Selain itu SCN hampir tidak mungkin rosak meskipun terjadi serangan stroke.
“Ada keperluan yang sangat penting bagi kita untuk mendapat jam tidur yang baik dan manusia secara fitrah adalah makhluk yang hidup di ‘siang hari’”, kata Dr. Rafael Pelayo.

Bagaimana Menentukan Masa Tidur yang Baik?
Ada pepatah lama mengatakan “1 jam tidur sebelum tengah malam bernilai 2 jam tidur setelah tengah malam,” namun Dr. Pelayo menyatakan bahawa pernyataan ini salah. Suatu kesalahan apabila memaksakan tidur terlalu awal, seolah seperti berenang melawan arus.

Walau bagaimana pun, Dr. Pelayo menganjurkan untuk menentukan waktu tidur yang baik dengan membatasi jam mula tidur dan jam bangun tidur. Dengan membatasi jam tidur, Anda mungkin akan tidur lebih malam tetapi jam biologi tubuh akan membantu tubuh untuk tidur lebih cepat dan lebih lelap

.
“Jam tidur ideal Anda harus sekitar 10 sampai 15 minit sebelum Anda ingin tidur. Jadi jika Anda ingin bangun pukul 7.30 pagi dan mendapatkan waktu tidur sekitar 7.5 jam, maka Anda harus mencuba tidur sekitar pukul 11.45.”

Tips-Tips Supaya Mendapatkan Waktu Tidur yang Baik

Buatlah Suhu Bilik Tidur Yang Selesa
Dengan memasang kipas angin atau penyaman udara. Anda sendirilah yang menentukan seberapa sejuk suhu udara yang sesuai dengan anda supaya anda boleh cepat tertidur.

Buatlah Bilik Anda Sesunyi Mungkin
Jika tidak mungkin membuat suasana bilik sepi, mungkin kerana gangguan kenderaan yang lalu-lalang, cubalah hidupkan kipas. Suara statik dari kipas angin dapat meredam bunyi bising dari luar rumah.

Bilik Anda Benar-Benar Gelap.
Sedikit cahaya dari layar smartphone saja sudah cukup untuk memengaruhi produksi melatonin dan mengganggu tidur Anda. Jadi matikanlah semua alat elektronik apapun yang dilengkapi cahaya LED atau tutupi sumber cahaya tersebut. Pasanglah penutup / langsir yang boleh menghalangi cahaya-cahaya dari luar kamar.

Matikanlah Telefon Bimbit
Radiasi dari telefon bimbit dapat menyebabkan waktu yang lebih lama bagi tubuh untuk memasuki tahap tidur nyenyak. Jadi, matikanlah telefon bimbit Anda. Lebih baik gunakan penggera biasa dariapada penggera telefon bimbit.

Tetapkan Jadual Tidur dan Patuhlah Padanya
Tip ini perlukan disiplin diri yang tegar, tapi hasilnya sangat memuaskan. Bangun tidur dan pergi tidur di waktu yang sama setiap hari, supaya tubuh membangun pola semulajadi untuk waktu tidur yang baik. Tidur sebelum tengah malam efeknya lebih bagus daripada tidur setelah larut malam.

Aktiviti Sebelum Tidur
Buatlah ritual yang membantu Anda menjadi mengantuk selama 1 jam sebelum tidur. Salah satu ritual yang efektif adalah membaca buku atau bahan bacaan lain. Tapi hindarilah bahan bacaan yang berat. Dengan membaca sesuatu yang ringan akan mengurangi ketegangan mental dan menjadikan minda rileks. Bacalah sesuatu yang biasanya tidak akan Anda baca.

Berapa Lama Waktu Tidur Yang Diperlukan?
Lembaga National Sleep Foundation melakukan beberapa kajian berkenaan dengan waktu tidur yang baik. Meskipun penelitian tidak dapat menentukan tepatnya jumlah tidur setiap malam yang diperlukan setiap orang. Namun ada rekomendasi waktu tidur bagi tiap-tiap orang dari berbagai peringkat usia.

 • Usia 65 tahun ke atas: antara 7-8 jam, minimum 5-6 jam, maksimum 9 jam
  Usia 26-64 tahun: antara 7-9 jam, minimum 6 jam, maksimum 10 jam
  Usia 18-25 tahun: antara 7-9 jam, minimum 6 jam, maksimum 10-11 jam
  Usia 14-17 tahun: antara 8-10 jam, minimum 7 jam, maksimum 11 jam
  Usia 6-13 tahun: antara 9-11 jam, minimum 7-8 jam, maksimum 12 jam
  Usia 3-5 tahun: antara 10-13 jam, minimum 8-9 jam, maksimum 14 jam
  Usia 1-2 tahun: antara 11-14 jam, minimum 9-10 jam, maksimum 15-16 jam
  Usia 4-11 bulan: antara 12-15 jam, minimum 10-11 jam, maksimum 16-18 jam
  Usia 0-3 bulan: antara 14-17 jam, minimum = 11-13 jam, maksimum 18-19 jam

Sangat penting untuk memperhatikan keperluan waktu tidur yang baik bagi diri Anda sendiri kerana bukan setiap orang dalam kelompok usia yang sama perlukan jumlah tidur malam yang sama. Ini boleh dilakukan dengan menanyakan diri sendiri seberapa segar yang dirasakan sewaktu tidur malam sebanyak sekian-sekian jam.

Faedah Tidur Yang Cukup
Menghindarkan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung
Pada siang hari manusia lebih dipengaruhi saraf simpatis yang bersifat aktif. Saraf ini membuat manusia turut aktif dalam bekerja sehingga meningkatkan tekanan darah dan mempercepat denyut jantung. Pada malam hari waktu saraf parasimpatik merehatkan tubuh anda. Jika anda kurang tidur maka keharmonian ini akan terganggu. Jantung yang seharusnya bersantai dipaksa terus bekerja, begitu juga dengan tekanan darah.

1. Kurang tidur
Akan meningkatkan kadar hormon strees iaitu hormon kortisol yang mengakibatkan kenaikan tekanan darah. Kinerja jantung akan lebih baik dan jantung akan lebih sehat bila kita cukup tidur pada malam hari.
Penelitian menunjukkan bahwa orang yang tidur kurang dari 5 jam sehari memiliki risiko 39% lebih tinggi untuk terkena penyakit jantung daripada mereka yang mempunyai waktu tidur yang cukup.

2. Meningkatkan daya tahan tubuh
Malam hari hingga menjelang subuh adalah waktu yang tepat untuk memproduksi hormon melatonin. Hormon ini merupakan antioksidan yang kuat di dalam tubuh. Melatonin akan melawan bibit penyakit maupun radikal bebas. Dengan adanya melatonin bermakna kita punya senjata untuk melawan toksin, sehingga daya imunisai tubuh meningkat. Ingat, melatonin hanya akan dihasilkan jika anda tidur dalam gelap.

Selain melatonin, tubuh juga akan memproduksi kortisol dalam jumlah normal. Kortisol akan berfungsi mengatur sistem imun tubuh dan tekanan darah. Jadi, cukup tidur adalah cara tubuh untuk menjaga kesihatan.

3. Mencegah dari serangan kanser
Tidur yang cukup akan memproduksi melatonin sehingga radikal bebas akan terhasil secukupnya dan meminimumkan risiko terkena kanser. Menurut penelitian, orang yang kerja sampai larut malam atau orang yang sering berpelesiran hingga lewat malam mengundang risiko yang lebih tinggi untuk terkena kanser. Hal tersebut disebabkan kadar melatonin dalam tubuh mereka yang bekerja di malam hari lebih rendah akibat lebih banyak terdedah kepada cahaya.

Cahaya (lampu) dapat menurunkan produksi melatonin. Hormon ini mampu menurunkan risiko terkena kanser. Oleh itu sebaiknya malam hari digunakan untuk beristirahat dan pastikan pula pada malam hari Anda tidur dalam suasana gelap agar tubuh mampu memproduksi melatonin secukupnya untuk keperluan tubuh.

4. Waktu yang tepat untuk menyahkeluar toksid
Tidur merupakan waktu yang sangat dituntut oleh tubuh kita untuk menyahkeluar racun. Proses detoks tersebut akan lebih optimal pada malam hari. Namun perlu diketahui bahawa proses pembuangan racun tersebut terjadi pada malam hari di waktu-waktu tertentu, bukan di sembarang waktu. Oleh sebab itu, tidak disarankan untuk tidur terlalu lewat malam atau bangun terlalu lewat siang agar proses pembuangan racun tubuh tidak terganggu.

Jam 10.00 – 11.00 malam: waktu dimana tubuh membuang racun (detoksifikasi) di bahagian organ pankreas. Disarankan pada waktu-waktu ini, manusia sebaiknya berada dalam suasana yang tenang dan tidak bekerja agar proses detoksifikasi tersebut lebih optimal. Juga sewajarnya menjelang 10.00 aktiviti mengambil makanan/minuman diberhentikan supaya semua organ badan menumpukan kepada fungsi menyahkeluarkan bahan buangan yang tidak diperlukan oleh badan.

Jam 11.00 – 01.00 malam: waktu bagi tubuh untuk melakukan detoksifikasi di bahagian hati. Kualiti tidur yang baik iaitu nyenyak dan santai akan mengoptimalkan proses detoksifikasi pada bahagian hati.

Jam 01.00 – 03.00: waktu untuk membuang racun di bahagian hempedu

Jam 03.00 – 05.00: waktu untuk membuang racun di bahagian paru-paru. Oleh itu, biasanya pada waktu-waktu tersebut akan terjadi batuk hebat bagi pengidap batuk, sehingga tidak disarankan untuk meminum ubat batuk agar proses pembersihan kotoran tidak terhalang.

05.00 – 07.00: waktu bagi tubuh untuk buang air besar karena pada waktu-waktu ini sedang terjadi proses detoksifikasi pada bagian usus besar. Jangan menahan-naham kaerana menahan-nahan akan mengganggu proses pencernaan sehingga menimbulkan masalah sembelit.

5. Melancarkan pencernaan
Waktu anda tidur pencernaan akan bekerja secara maksimum untuk menguras lambung dan organ lainnya. Ini kerana gerak peristaltik dan rembesan pencernaan meningkat. Jadi, kurang tidur akan mengganggu aktiviti pencernaan.

Untuk menjaga kesihatan organ pencernaan, sebaiknya anda tidak makan menjelang tidur. Secara alami asid usus meningkat saat tidur. Jika usus penuh makanan maka asid usus akan semakin banyak dan mengakibatkan sakit maag. Untuk menghindarinya, tidurlah dua jam setelah makan.

6. Mengoptimumkan kemampuan otak
Di dalam tubuh kita ada dua hormon yang mempengaruhi konsentrasi iaitu noradrenalin dan serotonin. Konsentrasi akan mengoptimumkan kemampuan otak dalam mengingat, menghafal, maupun matematik. Ketika dua hormon ini menurun, maka konsentrasi anda juga akan menurun. Kedua hormon ini dipulihkan dengan tidur. Jadi, kurang tidur hanya akan memburuk kemampuan otak anda.

7. Tidak mudah stress dan depresi
Kurang tidur akan menurunkan hormon serotonin sehingga membuat seseorang mudah stress dan depresi. Selain itu, tubuh yang lemah membuat anda mudah tersasar kawalan emosi. Kurang tidur akan meningkatkan kadar hormon stress, membuat Anda mudah tegang, otak tidak gagal berfikir dengan baik, dan lebih mudah depresi. Sebaliknya cukup tidur akan membuat tubuh lebih rileks dan tidak mudah stress.

8. Mencegah diabetes
Stres dan kurang tidur meningkatkan kadar kortisol. Hormon Kortisol yang terlalu tinggi akan menyebabkan kenaikan gula darah. Tidur mampu menurunkan kelebihan kortisol hingga 50%. Secara semulajadi organ pankreas berhenti bekerja selepas 9.00 malam. Tetapi jika anda masih mengambil makanan selepas waktu itu, anda memaksa pankreas bekerja lebihmasa. Keadaan begini dalam jangkamasa lama akan melemahkan fungsi pankreas yang akhirnya gagal menghasilkan hormon insulin secukupnya untuk menukar gula kepada bentuk tenaga.

Ini menyebabkan gula yang tidak ditukar kepada tenaga disebabkan oleh kekurangan hormon insulin yang berpunca daripada organ pankreas yang lemah; akan berlambak dalam darah dan disinilah bermulanya penyakit kencing manis.

9. Lebih efisyen dan produktif
Tidur yang baik dan berkualiti dapat meningkatkan kewaspadaan. Cukup tidur juga akan membuat tubuh menjadi lebih segar bugar. Dari tubuh yang segar, maka anda pun akan lebih siap sedia melakukan tugas. Orang yang cukup tidur mampu berfikir dan bekerja dengan baik sehingga hasil pekerjaan pun menjadi lebih optimal. Sebaliknya kurang tidur yang akan membuat anda malas, menjadi tidak aktif dan kreatif, serta menghabiskan banyak waktu untuk menyelesaikan pekerjaan. Tidak efisien kan?

10. Menstabilkan berat badan
Lewat tidur menyebabkan penurunan leptin dan peningkatan ghrelin. Leptin adalah hormon yang membuat anda merasa kenyang, sedangkan gherin akan merangsang rasa lapar. Karena alasan inilah orang yang kurang tidur malam cenderung lebih banyak makan sehingga mengalami peningkatan berat badan. Sebahagian orang melampiaskan stress dengan makan. Kurang tidur akan menyebabkan seseorang mudah stress sehingga semakin gemuk.

11. Menurunkan inflamasi
Kurang tidur dapat meningkatkan kadar hormon stress, dimana peningkatan hormon stress dapat meningkatkan inflamasi (peradangan) di beberapa bahagian tubuh. Inflamasi berhubungan erat dengan timbulnya penyakit jantung, stroke, diabetes, artritis, dan penuaan sebelum masa.

12. Segar dan cantik
Tubuh kita tentu tidak mampu digunakan 24 jam penuh. Rasa letih setelah menyelesaikan setompok pekerjaan harus dirawat dengan rehat yang cukup. Waktu anda tidur, sel-sel tubuh akan melepaskan kepenatan sehingga mampu bergiat kembali setelah bangun. Kurang tidur pada malam hari akan membuat tubuh lesu dan lemah keesokan harinya. Ini disebabkan sel-sel anda belum pulih.

Kurang tidur akan membuat mata anda tidak berbinar, menyebabkan kantung mata (eyebag), dan malas senyum. Orang yang kurang tidur akan merasa mengantuk, sehingga wajahnya kusam. Apakah anda akan cantik dengan wajah seperti ini? Tentu Anda tahu jawapannya.

Setelah mengetahui besarnya manfaat tidur malam yang cukup dan berkualiti, maka tidak ada alasan lagi bagi anda yang hobi begadang untuk meremehkannya dengan alasan apapun. Sekuat-kuatnya mesin tetap perlukan istirehat, begitu juga tubuh kita.

Bagi anda yang harus bekerja malam hari, tetap luangkan waktu untuk rehat meski sebentar. Namun, jika anda tidak boleh tidur malam kerana pekerjaan, setidaknya jangan jadikan hal ini sebagai kebiasaan seumur hidup. Menghindari kafein juga disarankan agar dapat tidur dengan nyenyak.

Tidur dari Prespektif Islam

Nabi Muhammad SAW adalah manusia pilihan Allah SWT yang hidup lebih 1400 tahun yang lalu. Perkembangan IPTEK zaman tersebut belum sepesat sekarang. Namun para ilmuwan modern telah mengakui secara ilmiah bahawa tata cara tidur  Rasul tersebut memberikan efek besar bagi kesihatan tubuh.

Mari kita lihat cara tidur sehat ala Nabi berikut ini:

1. Tidur Dalam Kondisi Gelap
Rasulullah SAW selalu tidur dalam kondisi gelap, sebagaimana sabdanya: Padamkanlah lampu saat akan tidur, tutuplah pintu, tutuplah rapat-rapat bejana-bejana dan tutuplah makanan dan minuman”. (Mutafaqun ‘alaih).

Mungkin ada yang berpikiran bahawa perintah memadamkan lampu tersebut lebih ke arah menjaga rumah dari bahaya kebakaran. Lampu zaman dulu pasti berbeza dengan lampu zaman sekarang, masih menggunakan minyak dan sumbu, sehingga jika tersenggol akan sangat mudah menyebabkan kebakaran. Maka dari itu timbulah perintah untuk memadamkan lampu waktu akan tidur.

Namun ternyata manafaat lebih jauh dari memadamkan lampu dikala tidur bukan hanya mencegah dari terjadinya kebakaran. Joan Roberts (ahli biologi) menemui bahawa orang yang tidur dalam suasana gelap lebih tahan terhadap penyakit. Hal ini disebabkan sistem kekebalan tubuh akan terbentuk lebih optimum. Selain itu, gelap juga memicu pembentukan hormon melatonin yang berperanan sebagai antioksida sehingga sel-sel tubuh akan terhindar dari radikal bebas yang berbahaya.

Lain halnya jika seseorang terdedah kepada cahaya lampu ketika tidur, maka jam biologi tubuh akan terganggu. Akibatnya sel-sel tubuh menampakkan ekspresi yang berlebihan dimana akhirnya hal ini ddapati sebagai pemacu tumbuhnya sel-sel kanker (Jurnal Cancer Genetics and Cytogenetics). Dari segi psikologi, orang yang terdedah kepada cahaya lampu terus menerus di malam hari akan memberi kesanh kepada moodnya. Orang tersebut akan lebih mudah merasa depresi yang tentu saja akan mempengaruhi aktiviti hariannya.

2. Posisi Tidur Miring Ke Arah Kanan
Nabi SAW bersabda: “Berbaringlah di atas rusuk sebelah kananmu”. (HR Bukhari-Muslim).
Perintah untuk berbaring di atas rusuk sebelah kanan ini memberikan kesan perubatan yang sangat menakjubkan. New York Times pernah memuat jurnal penelitian dari American College of Cardiologi yang menerangkan bahawa posisi tidur miring ke arah kanan dapat menurunkan risiko penyakit jantung, menyihatkan usus dan banyak organ lainnya.

Posisi tidur ke arah kanan menyebabkan banyak organ-organ penting tubuh tidak tertindih oleh organ lainnya. Hal inilah yang menyebabkan posisi tidur miring ke arah kanan menjadi solusi tepat bagi kesihatan.

Jadi anjuran tidur ke arah kanan bukan hanya disebabkan di dalam Islam kanan lebih utama daripada kiri. Namun lebih dari keutamaan tersebut ada manfaat besar yang oleh dimanafaatkan dari posisi tidur miring ke kanan tersebut.

3. Tidak Tidur Dengan Posisi Telungkup
Suatu ketika, Rasulullah SAW pernah menjumpai seorang laki-laki yang tidur dalam posisi telungkup di dalam masjid. Rasulullah SAW bersabda: “Bangkitlah engkau, atau duduklah, seseungguhnya tidurmu itu adalah tidur dalam neraka Jahanam”. (HR Ibnu Majah).

Dari hadist tersebut kita dapat fahami bahawa Nabi SAW melarang orang tidur dengan posisi telungkup. Larangan ini memang tidak dijelaskan oleh Nabi SAW dari segi kesihatan. Namun kajian ilmu kesihatan moden mengungkap bahawa tidur dengan posisi telungkup sangat berbahaya bagi kinerja jantung dan otak. Hal ini terkait dengan bekalan oksigen yang berkurang mendadak kepada kedua organ tersebut, jika kita memilih posisi tidur telungkup. Tentu saja hal ini sangat berisiko kerana kedua organ tersebut adalah organ yang sangat penting untuk keberlangsungan hidup tubuh manusia.

Di samping itu, kebiasaan tidur telungkup dalam jangka waktu lama dapat menyebabkan seseorang kesulitan bernafas. Posisi tidur telungkup menyebabkan berat badan seseorang bertumpu pada satu titik yakni menekan ke arah dada sehingga paru-paru akan susah berkontraksi dan berelaksasi.

Dr. Zafir Al Attar (peneliti asal Australia) mengungkap bahwa anak-anak yang tidur telungkup mengalami resiko kematian yang lebih tinggi dibandingkan dengan mereka yang tidur dengan posisi menyamping. Hal ini terkait dengan jumlah bekalan oksigen pada organ-organ penting seperti yang telah diibahas di atas.

4. Tidak Tidur Dengan Posisi Terlentang
Posisi tidur terbaik memang menyamping ke arah kanan. Jika seseorang mempunyai kebiasaan tidur dalam posisi terlentang, maka yang akan berisiko mengalami kelainan adalah tulang belakang. Hal ini disebabkan seluruh berat badan bertumpu pada tulang belakang.

Dr. Zafir Al attar juga menjelaskan bahawa posisi tidur terlentang menyebabkan seseorang bernafas melalui mulut. Sehingga mulut menjadi kering dan mudah terjadi peradangan gusi. Selain itu kuman dan kotoran dalam udara pernafasan yang seharusnya terperangkap pada rambut-rambut halus dan lendir di hidung, akan leluasa masuk melalui mulut. Hasilnya, orang yang bernafas melalui mulut berisiko diserang influenza dan penyakit terkait sistem pernafasan lainnya dan kuat berdengkor.

5.Tidur Dengan Meluruskan Punggung dan Sedikit Menekuk Kaki
Dengan mempraktikkan tidur ala nabi yakni meluruskan punggung dan sedikit menekuk kaki maka organ-organ dan anggota gerak tubuh akan terasa rileks. Menekuk sedikit kaki akan membuat otot-otot perut lebih santai. Maka bangun tidur pun akan lebih terasa segar karena anggota-anggota tubuh kita mendapatkan istirahat yang optimal.

6. Meletakkan Tangan Kanan Di Bawah Pipi Kanan
Menjadikan tangan sebagai alas tidur membuat posisi leher, posisi kepala dan posisi punggung berada dalam garis lurus. Hal ini bisa menghindarkan kita dari sakit leher yang diakibatkan salah bantal atau salah posisi tidur. Sakit leher kerana salah posisi tidur boleh bertahan sampai berhari-hari dan tentunya sangat mengganggu aktivitis harian kita. Hal ini ternyata dapat dihindari dengan cara yang sangat sederhana yakni tidur dengan meletakkan tangan kanan di bawah pipi kanan.

7. Tidur Lebih Awal (Selepas Solat Isya)
Jika tidak ada aktiviti lain yang mendesak dan sangat penting, Rasulullah SAW menganjurkan umatnya agar tidur lebih awal iaitu selepas solat isya. Dari segi ibadah, orang yang tidur lebih awal akan mampu bangun lebih awal pula yakni di sepertiga malam untuk melaksanakan solat malam (tahajud). Sehingga orang tersebut dapat mengecap manisnya bermunajat kepada Robbnya dalam keheningan dan kesendirian.

Manakala dari segi kesihatan, tidur lebih awal akan menyokong organ hati dan sumsum tulang belakang dalam menjalankan fungsinya. Malam adalah waktu terbaik bagi hati menjalankan fungsinya dalam meneturalkan racun yang masuk ke dalam tubuh dan mengganti sel-sel darah yang rosak.

Sumsum tulang belakang pun akan bekerja lebih optimal dalam memproduksi sel-sel darah merah baru yang akan diedarkan ke seluruh tubuh. Sebagaimana kita semua ketahui bahawa sel-sel darah merah mempunyai kemampuan mengikat oksigen yang diperlukan dalam pernafasan sel tubuh. Jika pembentukan sel darah merah lancar maka sel-sel tubuh yang lainnya akan lebih sehat dan terasa segar.

8. Berwudhu Sebelum Tidur
Mengapa wudhu sebelum tidur menjadi sangat penting dan dianjurkan? Selain bernilai ibadah, berikut ini keutamaan atau hikmah dari berwudhu saat akan tidur.

Berwudhu memiliki kemanafaatan dalam segi kesihatan untuk tubuh manusia. Seorang peneliti dari Universiti Alexandria, Dr. Musthafa Syahatah telah mengungkap rahasia dibalik pengamalan tersebut. Disebutkan bahawa orang yang rajin berwudhu memiliki kuman yang jauh lebih sedikit dibandingkan dengan mereka yang tidak berwudhu.
Selain mencegah kuman yang ada di permukaan kulit, melakukan gerakan wudhu seperti istisnaq atau menyedut air ke dalam hidung akan mencegah terjadinya penyakit pada bahagian dalam hidung. Bukan setakat hanya membersihkan, berwudhu juga akan mencerahkan kulit dan menjaga kelembapan kulit.

Seseorang yang berwudhu akan selalu dalam keadaan yang suci. Dengan selalu dalam kedaan suci, maka ia telah mendekatkan diri kepada yang telah menjaganya selama hidup iaitu Allah SWT.

Rasulullah bersabda “Barangsiapa tidur di malam hari dalam keadaan suci (berwudhu) maka Malaikat akan tetap mengikuti. Lalu bila ia bangun nescaya Malaikat itu akan berucap “Ya Allah ampunilah hambaMu si Fulan, karena ia tidur di malam hari dalam keadaan selalu suci” (HR Ibnu Hibban dari Ibnu Umar r.a)

9. Mengibaskan Tempat Tidur Sebelum Ditiduri
Memang anjuran mengibaskan tempat tidur terlebih dahulu sambil membaca taawudz sebelum ditiduri bertujuan agar jin yang tidur di tempat tidur kita berpindah tempat. Namun jika ditinjau dari segi kesihatan, mengibas-ngibas tempat tidur sebelum ditiduri dapat membersihkan segala kotoran yang menempel yang mungkin saja menjadi penyebab penyakit.

Demikian ulasan tidur sehat ala Nabi, semoga dapat menjadi pengetahuan yang bukan hanya menambah wawasan namun juga dapat dijadikan amalan rutin sehingga dapat dipetik manfaatnya bagi kesihatan tubuh kita.

Selamat menikmati tidur anda.

Jus Delima Bio Emas ialah makanan herba campuran yang mengandungi antara lain polyphenol, anthocyanin, vitamin-vitamin, folic acid, dan kaya dengan bahan mineral semula jadi untuk menambahbaik kekurangan zat-zat penting dalam badan untuk badan kembali cergas.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]