«

»

Sep 24

Saya Pening, Nak Bangun Tak Boleh Terbaring Saja. Kenapa?

Jus Delima Bio Emas Merawat Hipoglisemia atau paras gula rendah dalam darah
Rasa pening, kepala berpusing dan tidak mampu bangun, badan berpeluh serta tidak bermaya adalah tanda-tanda sesorang kurang gula dalam darah atau dipanggil hipoglisemia.

Hipoglisemia akan berlaku bila paras gula berada di bawah 3.9 mmol/L (60 or 70 mg/dL) tapi seringkali individu hanya merasa simptom apabila paras gula mencecah 2.8 hingga 3.0 mmol/L (50 to 54 mg/dL).

Hipoglisemia bermaksud keadaan di mana seseorang mengalami tanda dan simptom yang berkaitan hipoglisemia dan pada waktu kejadian berlaku, paras gula dalam darah dikesan sebagai rendah. Tanda dan simptom hipoglisemia ini akan hilang apabila paras gula dinaikkan ke paras normal.

Pati Jus Delima Bio Emas Menstabil Paras Gula Darah

Jus Delima Bio Emas 750ml

Apakah tanda-tandanya?

  1. Jantung rasa berdebar-debar
  2. Kepenatan
  3. Penglihatan kabur atau mengalami perubahan visual seperti aura atau kilat
  4. Tidak mampu untuk memberikan perhatian penuh pada pekerjaan
  5. Berpeluh
  6. Rasa menggigil
  7. Sakit kepala
  8. Kulit menjadi pucat dan sejuk
  9. Pertuturan menjadi tidak jelas
  10. Untuk hipoglisemia yang serius, individu itu boleh menjadi tidak sedarkan diri atau mengalami sawan

Jika keadaan anda ada  mana-mana tanda yang disebut di atas, dan anda bukan pesakit kencing manis itu adalah simptom anda mengalami kadar gula dalam darah yang rendah dan silalah periksa aras gula dalam darah anda menggunakan mesin glukometer dengan segera.

Untuk pesakit yang menghidapi kencing manis, hipoglisemia boleh berlaku akibat ubat-ubatan kencing manis seperti insulin atau sulfonilurea.

Jika anda sering mengalami kejadian hipoglisemia, anda perlu merujuk kepada doktor anda untuk mengubah dos ubatan anda

Punca Berlaku Hipoglisemia

Ada banyak sebab. Untuk memahaminya, kita perlu memahami bagaimana badan bertindak mengawal kadar gula dalam badan. Sel badan memerlukan gula untuk menjana tenaga supaya berfungsi dengan baik. Dalam badan individu yang normal, badan menguraikan gula daripada makanan berasaskan karbohidrat seperti nasi, pasta, sayuran, roti dan buahan. Gula ini akan diserap ke dalam darah selepas makanan dicernakan.

Apabila paras gula dalam darah meninggi, kelenjar pankreas akan merembeskan hormon insulin untuk mengawal aras gula supaya ia tidak menjadi terlalu tinggi. Hormon insulin akan bekerja untuk menyimpan gula yang berlebihan dalam hati dan otot dalam bentuk glikogen. Hormon insulin juga menukar gula gula dalam darah kepada tenaga untuk diserap oleh sel-sel badan yang berkerja.

Semasa berpuasa atau tidak makan dalam jangka masa yang lama, paras gula dalam darah menurun. Apabila paras gula menurun, kelenjar pankreas akan merembeskan hormon glukagon yang akan membebaskan gula daripada glikogen yang tersimpan di hati dan otot. Dalam badan individu normal, hormon insulin dan glukagon ini akan bekerjasama untuk mengawal aras gula dalam darah pada aras yang optimum.

Bagi pengidap kencing manis, ini tidak berlaku. Kelenjar pakreas mereka kurang atau gagal merembeskan hormon insulin yang seterusnya akan menyebabkan aras gula meninggi secara tidak terkawal. Akibat kencing manis juga, sel badan mereka menjadi kebal terhadap hormon insulin menyebabkan sel badan tidak dapat menggunakan gula dalam darah apabila ia memerlukannya.

Atas sebab ini, pesakit kencing manis perlu mengambil ubatan untuk meningkatkan kandungan insulin dalam darah. Aras gula harian berubah mengikut apa yang dimakan dan keadaan badan. Jika kita tidak menyelaraskan dos ubatan mengikut perubahan aras gula dalam darah kita, aras gula boleh menurun secara mendadak menyebabkan kejadian hipoglisemia.

Bagi pesakit kencing manis, hipoglisemia boleh berlaku apabila mereka mengalami jangkitan kuman, mengalami kegagalan buah pinggang, apabila menukar dos atau jenis ubat, terlebih dos insulin secara tidak sengaja, tidak mengurangkan dos ubatan apabila berpuasa dan sebagainya.

Bagaimana mengelakkan hipoglisemia dari terjadi?

Hipoglisemia boleh dicegah dari terjadi dengan memantau dan mencatat aras gula harian dengan mesin glukometer. Rekod ini dipanggil sebagai SMBG (Self Monitoring Blood Glucose). Seorang pesakit kencing manis dengan nasihat dan bimbingan pakar diet mampu untuk mengawal aras gula mereka sendiri.

Jus Delima Bio Emas ialah makanan herba campuran yang mengandungi antara lain polyphenol, anthocyanin, vitamin-vitamin, folic acid, dan kaya dengan bahan mineral semula jadi untuk menambahbaik kekurangan zat-zat penting dalam badan untuk badan kembali cergas.

Yang penting dalam isu hipoglisemia ini, Jus Delima Bio Emas mengandungi madu yang akan memulihkan simptom hipoglisemia dengan cepat.

Jus Delima Bio Emas mengandungi glukosa, madu dan kurma yang cukup untuk menampung keperluan gula oleh tubuh. Apabila mengamalkanya, semua bahan ini akan menambahbaik kekurangan gula yang diambil daripada makanan rutin setiap hari.

Anda disarankan mengambil makanan yang amngandungi zat besi yang tinggi supaya dapat menambah pembinaan sel-sel darah supaya paras darah anda normal.

Selain itu dengan pengambilan Jus Delima Bio Emas juga dapat membantu melancarkan sistem edaran darah dalam badan yang secara langsung mencegah terbentuk gumpalan kolestrol dalam salur darah. Jus Delima Bio Emas juga akan membolehkan pertumbuhan tisu organ dengan lebih baik kerana ia mengandungi bahan anti oksidan yang tinggi.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]