Biopsi Dan Kaedah Pemereksaan Buah Pinggang

Penyakit buah pinggang mungkin pada peringkat awalnya tidak menunjukkan sebarang tanda dan simptom. Kemungkinan petanda awal yang dapat dikesan oleh doktor ialah melalui ujian darah dan urin yang dilakukan secara kerap. Dan untuk mengesan penyakit buah pinggang, doktor mungkin akan melakukan ujian-ujian perubatan di bawah dan prosuder diagnostik.

Melakukan Pemeriksaan Tekanan Darah
Seperti juga penyakit buah pinggang, tekanan darah tinggi tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda pada peringkat awalnya. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan berlakunya kerosakan pada buah pinggang anda. Selain itu, ianya juga boleh menjadi petanda bahawa buah pinggang anda sudah terganggu. Menjalani ujian tekanan darah adalah satu-satunya jalan untuk mengetahui apakah tekanan darah anda tinggi atau berada pada tahap yang normal.

Keputusan daripada ujian tersebut akan dinyatakan dengan dua jenis bacaan. Contohnya 120/80. Bacaan di atas merupakan tekanan ketika jantung sedang berdenyut. Keadaan ini dinamakan tekanan sistolik. Bacaan yang di bawah, yang dipanggil sebagai tekanan diastolik, merupakan bacaan ketika jantung berehat diantara denyut. Tekanan darah dianggap normal apabila bacaannya tetap berada pada bacaan 120/80. Dicadangkan kepada mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang berusaha untuk memastikan agar bacaan tekanan darah mereka sentiasa di bawah 130/80.

Ujian Untuk Mikroalbuminuria & Protinuria
Istilah mikroalbuminuria menunjukkan satu keadaan di mana sejumlah kecil albumin telah bocor ke dalam urin. Ini menunjukkan bahawa fungsi buah pinggang telah pun terganggu secara perlahan-lahan. Biasanya buah pinggang yang sihat akan mengeluarkan bahan-bahan yang tidak diperlukan tubuh dan meninggalkan protin.

Namun buah pinggang yang telah terganggu fungsinya tidak dapat memisahkan kandungan protin di dalam darah yang dipanggil albumin daripada bahan-bahan yang tidak diperlukan. Doktor mungkin akan melakukan ujian pada urin dengan menggunakan satu batang kecil di dalam sedikit sampel urin.

Ujian lain yang lebih sensitif untuk protin atau albumin termasuklah ujian makmal dan perhitungan nisbah protin kepada kreatinin atau albumin kepada kreatinin.

Doktor menyarankan agar ujian ini mesti dilakukan untuk mengesan penyakit buah pinggang kepada mereka yang berisiko tinggi, terutamanya yang mengidap penyakit diabetis. Jika ujian pertama menunjukkan kandungan protin di dalam urin tinggi, maka ujian susulan perlu dilakukan selepas seminggu atau dua minggu kemudiannya.

Persistent protein adalah satu istilah yang menunjukkan bahawa ujian yang kedua ini juga masih mengeluarkan kandungan protin yang tinggi di dalam urin. Sekiranya ini berlaku, ujian dan prosuder tambahan perlu dilakukan bagi menentukan fungsi buah pinggang.

Tahap Penapisan Glomerulus Berdasarkan Pengukuran Kreatinin
Tahap penapisan glomerulus atau GFR(Glomerulus Filtration Rate), ialah satu bentuk ujian pengiraan untuk mengukur sejauh mana kecekapan buah pinggang menapis bahan-bahan buangan dari darah. Perkiraan GFR memerlukan pengukuran kreatinin dalam sampel darah bersama-sama dengan berat badan, umur dan nilai-nilai yang telah ditetapkan untuk jantina dan juga bangsa.

Kreatinin adalah sejenis bahan sisa buangan yang terhasil dari pemecahan sel-sel otot sepanjang berlakunya aktiviti di dalam tubuh badan. Kebiasaannya buah pinggang yang normal akan mengeluarkan bahan buangan ini dari darah dan membuangnya bersama dengan urin. Walaubagaimanapun, apabila buah pinggang sudah tidak berfungsi dengan baik, kreatinin akan berkumpul di dalam darah. Ujian perkiraan GFR adalah lebih tepat bagi menentukan apakah seseorang itu mengalami gangguan pada buah pinggangnya.

Blood Urea Nitrogen(BUN)
Urea ialah satu sebatian yang mengandungi nitrogen, adalah sisa buangan yang dihasilkan setelah sel menggunakan kandungan protin.

Kebiasaannya, buah pinggang yang sihat akan mengeluarkan urea dari darah dan memasukkannya ke dalam urin untuk dibuang dari tubuh badan. Jadi, kandungan urea akan berkumpul di dalam badan apabila buah pinggang tidak berfungsi dengan baik.

Sebuah desiliter darah mengandungi 7-20 miligram urea. Jika ujian BUN menunjukkan lebih dari 20 mg/dl, maka ia menjadi tanda bahawa fungsi buah pinggang telah terganggu. Penghidratan dan juga kegagalan jantung boleh menyebabkan BUN menjadi tinggi.

Ujian Tambahan Untuk Penyakit Buah Pinggang
Ujian tambahan untuk penyakit buah pinggang mungkin diperlukan oleh doktor bagi membantu mengenalpasti apakah punca masalah sekiranya ujian urin dan darah menunjukkan penurunan pada fungsi buah pinggang.

 1. Pengimejan buah pinggang : Doktor akan menggunakan ujian ini untuk mengambil gambar buah pinggang. Ianya termasuk ultrasound, magnetic resonance imaging (MRI), dan juga computed tomography (CT) scan. Ujian-ujian pengimejan ini sangat membantu untuk menemukan sebarang pertumbuhan yang luar biasa atau berlakunya penyumbatan pada aliran urin.
 2. Biopsi buah pinggang : Biopsi buah pinggang merupakan satu prosuder di mana sample buah pinggang diperlukan untuk dianalisa di bawah mikroskop. Doktor mendapatkan sampel buah pinggang tersebut dengan cara memasukkan sejenis jarum khas melalui kulit pesakit di belakang buah pinggang. Ujian biopsi ini sangat membantu dalam menemukan atau mengesahkan sesuatu diagnostik. Melakukan biopsi buah pinggang juga dapat membantu dalam memberikan rawatan yang terbaik. Doktor boleh mencadangkan kepada pesakit biopsi sekiranya:
 • terdapat darah dalam kandungan urin(hematuria).
 • berlebihan kandungan protin di dalam urin, dipanggil protinuria.
 • gangguan fungsi buah pinggang yang menyebabkan sisa-sisa yang tidak diperlukan terkumpul di dalam darah.

Doktor yang akan mengkaji sampel tisu yang diambil dipanggil sebagai patologi. Ahli patologi akan memeriksa dan membuat kajian pada sampel tadi untuk bekas luka dan juga jangkitan orgasme. Keputusan daripada ujian biopsi akan dapat menunjukkan:

 • keadaan buah pinggang samada boleh diubati atau disembuhkan.
 • berapa cepat masalah kegagalan buah pinggang, mengapa pemindahan buah pinggang tidak berfungsi dengan sebaiknya.

Selama prosuder ini, pesakit mungkin sepenuhnya berada dalam kedaan kebas akibat kesan ubat pelali, atau mungkin tidur. Ada beberapa cara biopsi yang boleh dilakukan dalam proses untuk mendapatkan sampel buah pinggang. Antaranya ialah:

 • Suntikan (melalui kulit) biopsi. Doktor menggunakan jarum pencari kedudukan dan x-ray atau ultrasound untuk mencari tempat yang tepat dan kemudian menetapkan arah untuk mendapatkan sampel tisu. Seluruh prosedur biasanya memakan masa sekitar satu jam.
 • Biopsi buah pinggang melalui pembedahan terbuka. Jika biopsi suntikan tidak sesuai untuk pesakit kerana ditakuti terjadinya pendarahan, kemungkinan doktor akan mencadangkan untuk melakukan pembedahan terbuka bagi mendapatkan sampel tisu.
 • Transjugular biopsi. Melalui prosuder ini, jarum dimasukkan melalui kateter yang masuk ke dalam urat nadi pesakit yang terletak di leher. Jarum akan turun melalui pembuluh darah ke buah pinggang untuk mendapatkan sampel tisu dari dalam tanpa menusuk kulit luar buah pinggang.

Sebelum anda menjalani prosuder biopsi ini, ada beberapa perkara penting yang mesti anda ingat.

Sebelum Ujian

 1. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda tentang prosedur biopsi ini untuk memastikan yang anda benar-benar faham akan prosesnya.
 2. Menandatangani borang persetujuan.
 3. Elakkan dari mengambil makanan dan minuman lapan jam sebelum menjalani ujian biopsi.

Selepas Ujian

Doktor anda akan menyarankan supaya berbaring di atas punggung atau perut(sekiranya anda menjalani pemindahan buah pinggang) selama 12 atau 24 jam.

 • Anda perlu memaklumkan kepada doktor dengan segera sekiranya anda mengalami masalah ini:
 • Kencing berdarah selepas 24 jam menjalani ujian biopsi,
 • Demam,
 • Rasa sakit yang semakin teruk di bahagian biopsi,
 • Ketidakmampuan untuk membuang ari kencing,

Pening atau pengsan.

# Nota : Maklumat yang dikongsikan di dalam artikel ini adalah info umum tentang ujian biopsi. Seperti prosuder diagnostik yang lain, anda perlu berbincang dengan doktor anda mengenai risiko yang terlibat dan maklumat tentang apa yang akan anda perolehi dari prosuder ini.

JUS DELIMA BIO EMAS 
Dalam Jus Delima Bio Emas Terkandung bahan-bahan utama yang terdiri daripada delima, zaitun, anggur, kurma, aprikot, manna dan madu. Diantara komponen tersebut, ada beberapa darinya mengandungi mineral, bahan perubatan yang berkhasiat untuk  buah pinggang seperti berikut:

i. Manna atau gam arab atau gum arabic atau juga senegal gum
Fungsi Manna dalam membantu pesakit buah pinggang bukanlah metos tetapi ia telah dibuktikan secara kajian klinikal dan saintifik oleh pakar-pakar dan ahli biokimia terhadap manusia atau pun haiwan.

a. Kajian pengambilan Manna untuk rawatan pesakit buah pinggang kronik CRF yang menjalani hemodialisis oleh sekumpulan pakar di Sudan yang dianggotai oleh Ali AA, Ali KE, Fadlalla AE, Khalid KE. (rujuk – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17999333) keatas 36 pesakit CRF dan dipecahkan kepada 3 kumpulan iaitu A, B dan C.

Selepas 3 bulan rawatan, tahap urea serum menurun dengan ketara sebanyak 31.2 dan 44.18% bagi kumpulan A dan B, masing-masing, berbanding dengan garis dasar ( 0.01 < p < 0.001) dan kumpulan kawalan (p < 0.05).

Tahap serum kreatinin menurun dengan ketara dalam kumpulan pengguna Manna (A, B dan D ) dengan 9.94, 12.65 dan 11.7% masing-masing, berbanding dengan kumpulan kawalan ( p < 0.001) .

Terdapat pengurangan yang signifikan ( p < 0.05) dalam serum tahap urik asid oleh 14 dan 19.9% bagi kumpulan A dan B, masing-masing, berbanding dengan garis dasar.

Tahap kalsium serum meningkat sebanyak 12.64%, 15.75% dan 8.75 % bagi kumpulan A, B dan D, masing-masing, dan kenaikan ini berbeza secara ketara ( 0.05 < p < 0.001) dari garis dasar dan kawalan kumpulan untuk kumpulan A dan B.

Tahap serum fosforus menurun dengan ketara oleh 22.54% bagi kumpulan A, 17.69% bagi kumpulan B dan 7.71% bagi kumpulan D, berbanding dengan garis dasar ( 0.05 < p < 0.001) .

Dari kajian ini, kami membuat kesimpulan bahawa pengambilan Manna (gam arab) boleh mengurangkan kesan buruk kegagalan buah pinggang kronik – CRF.

b. Dalam satu kajian kesan penggunaan Manna keatas tikus yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik -CRF oleh para penyelidek Ali BH, Ziada A, Al Husseni I, Beegam S, Al-Ruqaishi B, Nemmar A. yang diterbitkan pada 15/10/2011 (rujuk – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21741228) mendapati Kesimpulannya, tekanan darah yang tinggi pada tikus yang mengalami CRF dapat dikurangkan dengan pemgambilan manna – Gam Arabic.

Selain berfungsi membantu buah pinggang, manna juga bertindak menstabilkan tekanan darah. Tekanan darah (BP) yang normal sangat baik untuk penjagaan buah pinggang sehat.

 

Lihat khasiat Manna Atau Gum Arabic Atau Juga Acacia Gum kepada penyakit buah pingang, darah tinggi dan kencing manis.

Maklumat Tambahan Yang Berkaitan:

1. Khasiat Manna (Gum Arabic) Kepada Masaalah Buah Pinggang

2. Kajian Saintifik

Artikel di bawah boleh memberi manafaat serta info yang berguna:

Penyelidikan Mengenai Potensi Manna Dalam Mengatasi masaalah Buah Pinggang.

1. The effects of gum arabic oral treatment on the metabolic profile of chronic renal failure patients under regular haemodialysis in Central Sudan.
This study aimed at assessing the effect of gum arabic (Acacia senegal) oral treatment on the metabolic profile of chronic renal failure (CRF) patients.

A total of 36 CRF patients (under regular haemodialysis) and 10 normal subjects participated in this study.

The patients were randomly allocated into three groups-group A: 12 CRF patients under low-protein diet (LPD) (<40 g day(-1)) and gum arabic (50 g day(-1)) treatment; group B: 14 CRF patients under LPD and gum arabic, iron (ferrous sulphate, 200 mg day(-1)) and folic acid (5 mg day(-1)) treatment; group C (control group): 10 CRF patients under LPD and iron and folic acid treatment and group D: 10 normal volunteers (on normal diet) under daily dose of 50 g gum arabic.

Each of the above treatments was continued for three consecutive months. Blood samples were collected from each subject before treatment and twice per month “pre-dialysis” for 3 months.

Biochemical parameters measured were: serum urea, serum creatinine, serum uric acid, serum calcium and serum phosphorus. By the end of the 3 months of treatment, serum urea levels significantly decreased by 31.2 and 44.18% for group A and B, respectively, compared with the baseline (0.01 < p < 0.001) and control group (p < 0.05). Serum creatinine levels significantly decreased in the groups of gum users (A, B and D) by 9.94, 12.65 and 11.7%, respectively, compared with the control group (p < 0.001).

There was a significant decrease (p < 0.05) in serum uric acid levels by 14 and 19.9% for group A and B, respectively, compared with the baseline. Serum calcium levels increased by 12.64, 15.75 and 8.75% for group A, B and D, respectively, and these increases were significantly different (0.05 < p < 0.001) from baseline and control group for groups A and B. Serum phosphorus levels significantly decreased by 22.54% for group A, 17.69% for group B and 7.71% for group D, compared with the baseline (0.05 < p < 0.001).

From this study, we conclude that oral administration of gum arabic could conceivably alleviate adverse effects of CRF. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17999333

2. Effects of gum arabic (Acacia senegal) on water and electrolyte balance in healthy mice.
Gum arabic (GA) is a dietary fiber derived from the dried exudates of Acacia senegal. It is widely used in both the pharmaceutical and food industries as an emulsifier and stabilizer. It is also used in the traditional treatment of patients with chronic kidney disease in Middle Eastern countries. However, the effects of GA on renal function remain ill-defined.
DESIGN:
We explored the effects of GA on the water and electrolyte balance of healthy wild-type 129S1/SvImJ mice (n = 18). Feces and urine were collected in metabolic cages before and after 3 or 14 days of treatment with 10% GA in drinking water.
RESULTS:
The GA solutions contained particularly high concentrations of Ca2+, Mg2+, and K+. Because of enhanced uptake, treatment with GA significantly increased both the intestinal and renal excretion of Mg2+ and Ca(2+). The latter was accompanied by decreased urinary excretion of inorganic phosphate and decreased plasma concentrations of 1,25-dihydroxy vitamin D. Moreover, GA significantly increased fecal weight and Na+ excretion. Gum arabic increased 24-h creatinine clearance (from 283 +/- 35 to 382 +/- 40 muL/min [SEM]) and urinary antidiuretic hormone excretion, and decreased daily urine output (from 1.8 +/- 0.2 to 1.2 +/- 0.1 mL/24 h) as well as the urinary excretion of Na(+) (from 226 +/- 22 to 196 +/- 19 mumol/24 h). In conclusion, treatment with GA resulted in moderate but significant increases of creatinine clearance and altered electrolyte excretion, i.e., effects favorable in renal insufficiency.
US National Library of Medicine National Institutes of Health

Seperti penemuan yang didapati oleh para penyelidik bahawa Manna memberi manfaat yang amat besar dalam usaha membaik pulih buah pinggang.

Sehubungan dengan itu Manna merupakan salah satu komponen dalam Jus Delima Bio Emas yang berfungsi membantu organ buah pinggang. Sila baca di sini untuk mengetahui khasiat Manna kepada pesakit buah pinggang.

Sumber rujukan kajian/penyelidikan keatas khasiat Manna (Arabic Gum – Acacia Gum)

 • Ingin Tahu Lebih Lanjut Mengenai Jus Delima Bio Emas?

  Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas  telah terdapat kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
  • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
  • Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidikan yang berkenaan.

  Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

  GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]