↑ Return to Penyelidikan

Jenis Penyakit Buah Pinggang

Buah pinggang anda adalah satu unit penapisan darah untuk organ-organ di dalam badan. Di dalam buah pinggang terdapat kelompok saluran darah yang merupakan struktur penapisan, dipanggil glomeruli.

Tugas glomeruli ialah untuk menyimpan air dan membolehkan sisa-sisa buangan disingkirkan ke dalam air kencing, yang bergerak melalui saluran kencing ke pundi kencing.

Terdapat banyak penyakit yang berbeza yang boleh menyebabkan kerosakan kepada buah pinggang dan menghilangkan keupayaan badan untuk memastikan darah ditapis dengan betul.

Kanser Buah Pinggang
Kanser buah pinggang berlaku apabila sel-sel buah pinggang bertukar menjadi sesuatu yang membesar tanpa kawalan.

Satu laporan yang dikeluarkan oleh National Cancer Institute telah menjelaskan bahawa jenis kanser buah pinggang yang paling biasa berlaku adalah renal cell carcinoma. Kanser jenis ini bermula dalam sel-sel yang melapisi struktur tiub kecil, yang dipanggil tubul.

Satu lagi jenis kanser buah pinggang berpunca dari sel-sel pelvis buah pinggang, yang mana tiub saluran kencing menghubungkan buah pinggang. Kanser buah pinggang jenis ini dipanggil transitional cell carcinoma.

Merokok, obesiti dan tekanan darah tinggi adalah faktor-faktor risiko untuk penyakit buah pinggang jenis ini.

Batu Karang
Pembentukan batu karang adalah satu lagi jenis penyakit buah pinggang. Penyakit ini dicirikan oleh pembentukan kristal yang keras dan tajam di dalam buah pinggang dan saluran kencing, dan boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat.

Batu karang terbentuk dari mineral-mineral yang terlarut di dalam urin. Batu karang adalah sejenis penyakit yang paling biasa dikaitkan dengan penyakit buah pinggang dan merupakan antara penyebab utama berlakunya kerosakan pada fungsi buah pinggang.

Nefropati Analgesik
Nefropati analgesik adalah sejenis penyakit buah pinggang di mana buah pinggang rosak disebabkan oleh pengambilan analgesik untuk jangka masa yang panjang, iaitu Nefropati analgesik yang diambil untuk tempoh masa yang lama.

Mengikut laman web MedlinePlus, seseorang yang perlu menelan enam biji pil atau lebih dalam sehari, selama lebih daripada tiga tahun mereka berpotensi mendapat nefropati analgesik.

Tanda-tanda penyakit buah pinggang ini termasuk kelemahan, keletihan, darah dalam air kencing, sakit belakang, loya, dan muntah.

Lupus Nefritis
Lupus nephritis adalah sejenis keradangan di dalam buah pinggang yang disebabkan oleh penyakit auto-imun systemic lupus erythematosis, kebiasaannya dipanggil lupus.

Cedars-Sinai menganggarkan bahawa satu daripada setiap tiga orang yang mengidap lupus akan mendapat lupus nefritis.

Di dalam lupus, sistem imun akan menghasilkan antibodi yang mengikat kepada protein sendiri. Untuk lupus nefritis, antibodi-antibodi yang kompleks akan menumpang di dalam buah pinggang dan mencetuskan keradangan, dan akhirnya, keradangan tersebut akan menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Seseorang yang mempunyai lupus nefritis mungkin mempunyai tekanan darah tinggi, berat badan dan air kencing yang berbuih dan berwarna gelap.

Mengenai Jus Delima Bio Emas 

Ingin Tahu Lebih Lanjut Mengenai Jus Delima Bio Emas?

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

  • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio Emas  telah terdapat kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
  • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
  • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio Emas TMiaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
  • Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidikan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

Maklumat penuh fungsi setiap komponen yang terkandung dalam Jus Delima Bio Emas boleh di ikuti di bawah:
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]

Alport Sindrom Dan Kaitannya Dengan Penyakit Buah Pinggang

Alport Sindrom merupakan penyakit keturunan yang mana memberi kesan terutamanya kepada glomeruli, iaitu sejambak kapilari halus di dalam buah pinggang yang menapis sisa kumuhan dari darah. Penyakit ini pertama kali dihuraikan oleh seorang doktor inggeris bernama A. Cecil Alport. Alport sindrom disebabkan oleh perubahan genetik (mutasi – perubahan jumlah atau struktur bahan genetik (DNA) pada …

View page »

Biopsi Dan Kaedah Pemereksaan Buah Pinggang

Penyakit buah pinggang mungkin pada peringkat awalnya tidak menunjukkan sebarang tanda dan simptom. Kemungkinan petanda awal yang dapat dikesan oleh doktor ialah melalui ujian darah dan urin yang dilakukan secara kerap. Dan untuk mengesan penyakit buah pinggang, doktor mungkin akan melakukan ujian-ujian perubatan di bawah dan prosuder diagnostik. Melakukan Pemeriksaan Tekanan Darah Seperti juga penyakit …

View page »

Nefrotik Sindrom (Sindrom Nefrotik) Satu Amaran Masaalah Buah Pinggang

Nefrotik sindrom bukan suatu penyakit tetapi ia adalah gejala atau amaran yang menunjukkan bahawa buah pinggang sedang mengalami kerosakan. Nefrotik sindrom bukan sahaja menyerang golongan dewasa, malah ianya juga boleh menyerang kanak-kanak. Bagaimana caranya kita dapat mengetahui jika anak kita mengidap nefrotik sindrom? Pengesanan awal akan dapat membantu memberikan rawatan awal di mana anak kita …

View page »

Sakit buah pinggang dan masaalah hati minum Jus Delima Bio Emas

Penjagaan Buah Pinggang

Setiap hari ramai yang mengidap sakit buah pinggang dan terpaksa menyambung hayat dengan bergantung kepada mesin hemodialisis. Dianggarkan lebih 20,000 sedang mengalami masaalah buah pinggang dengan pertambahan 2,500 kes setiap tahun. Menurut Perunding Nefrologi Pusat Perubatan Sunway, Dr Tan Wee Ming, punca utama kerosakan buah pinggang ialah penyakit kencing manis (54 peratus daripada kes yang …

View page »

Rawatan Penyakit Buah Pinggang Dialisis Peritoneal (PD)

Rawatan Penyakit Buah Pinggang Dialisis Peritoneal (PD) Masaalah buah pinggang merupakan masaalah kesihatan paling utama yang dihadapi oleh rakyat Malaysia ketika ini. Ia merangkumi pelbagai peringkat umur dan yang paling muda berumur 14 tahun. Situasi ini perlu mendapat perhatian semua pehak terutamanya pehak Kementerian Kesihatan. Pakar Runding Nefrologi, Datuk Dr. Zaki Morad Mohamad Zaher berkata, …

View page »

Rawatan Peritoneal Dialisis Perlukan Lebih Potassium

Bio Emas Merawat Penyakit Buah Pinggang Potassium adalah mineral yang diperlukan untuk memastikan saraf, otot dan jantung anda berfungsi dengan baik. Kandungan potassium yang rendah atau tinggi boleh mengakibatkan degupan jantung yang tidak teratur dan boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup. Oleh itu, sangat penting jika anda seorang pesakit kegagalan buah pinggang kronik untuk memastikan agar …

View page »

Satu (Sebelah) Buah Pinggang Masih Boleh Berfungsi Dengan baik

Pada keadaan normal semua manusia memiliki dua buah pinggang sebagai satu komponen organ yang berfungsi sebagai sistem buah pinggang. Buah pinggang mempunyai banyak fungsi yang sangat penting kepada kesejahteraan badan antaranya ialah untuk mengawal tekanan darah, menghasilkan sel darah merah, mengaktifkan vitamin D dan menghasilkan beberapa glukosa. Fungsi buah pinggang yang paling utama ialah bertindak …

View page »