«

»

Jan 10

Manna

Manna pada asalnya merupakan satu jenis makanan yang diturunkan Allah kepada kaum Nabi Musa As atas permohonan baginda dalam masa pelarian baginda daripada kekejaman firaun.

Setelah beribu tahun berlalu, pelbagai kajian telah dijalankan oeh pelbagai pehak telah menemui khasiat perubatan pada manna khususnya untuk proses pemulihan kepada kerosakan buah pinggang.

Daripada pengalaman penulis sendiri dalam masa hampir tiga tahun dalam bidang pemasaran bahan makanan tambahan, majoriti persoalan yang diterima dikaitkan dengan permasaalahan buah pinggang jauh mengatasi masaalah berkaitan penyakit lain seperti kencing manis atau kanser. Sehubungan dengan itu pada tanggapan penulis, penyakit buah pinggang menduduki ranking tertinggi berbanding panyakit lain dialami oleh rakyat Malaysia khususnya dikalangan orang Melayu.

Berdasarkan senario itu mendorong penulis membuat carian untuk melihat kajian-kajian yang telah dijalankan oleh pehak-pehak yang berwibawa untuk melihat kebenaran dakwaan bahawa Manna mempunyai unsur-unsur yang mampu memberi kebaikan kepada kesihatan organ penting iaitu buah pinggang.

Penulis telah menemui bukti-bukti yang berkredibiliti yang berupa kajian saintifik dan klinikal yang telah dijalankan oleh penyelidik profesional  insitusi penyelidikan dari serata dunia. Hasil penemuan mereka kemudiannya dikumpul dalam satu laman web yang bernama National Institues Of Health – NIH.

Penulis telah menemui sebanyak 12 hasil kajian ke atas keberkesanan Manna atau Gum Arabic atau dipanggil juga Gum Acacia atau Gum Senegal seperti di bawah:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20404056
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23173676
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23383316
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15490413
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21239740
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21741228
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15147284
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18267216
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617329
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22017619
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17999333
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419649

Setelah meneliti hasil kajian pakar-pakar dan para penyelidik berkenaan yang menyimpulkan bahawa memang terdapat bukti klinikal khasiat Manna dapat membantu memberi kesan positif ke atas masaalah buah pinggang, penulis memutuskan untuk menggunakan Manna sebagai salah satu bahan yang digunakan untuk formulasi Jus Delima Bio Emas bersama-sama ekstrak super fruits yang lain yang terdiri daripada buah delima, zaitun, anggur, aprikot, kurma serta diperkaya dengan air zam-zam.

Ini pula adalah penemuan khasiat manna atau Acacia Gum oleh Aamir Jalal Al Mosawi, Department of Pediatrics, University Hospital Al Kadhimiya, Baghdad, Iraq, email: almosawiAJ@yahoo.com


klik imej

klik imej
Mudah-mudahan Jus Delima Bio Emas dapat membantu mereka-mereka yang memerlukan.

Wassalam.
produk kesihatan untuk penyakit buah pinggang, PRODUK KESIHATAN UNTUK KENCING MANIS,DARAH TINGGI,SAKIT JANTUNG DAN BUAH PINGGANG, petua utk sakit buah pinggang, penawar untuk penyakit buah pinggang, info pesakit buah pinggang kronik

Testimoni >>
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]