«

»

Oct 11

Sakit Buah Pinggang

Sakit Buah Pinggang ialah sejenis penyakit kronik yang menyerang buah pinggang yang menyebabkan buah pinggang gagal berfungsi menjalankan tugasnya untuk menapis serta menyaring bahan-bahan buangan yang tidak diperlukan oleh badan.

Secara mudahnya ialah apabila protin yang sepatutnya diserap oleh tisu badan telah bocor ke dalam urin itu menandakan buah pinggang mula rosak.

Satu lagi penanda aras kepada kerosakan buah pinggang ialah apabila paras hormon kreatinin dalam urin melebehi paras 150mmol. Nilai kreatinin clearance normal untuk lelaki adalah antara 97-137 mililiter per menit, dan nilai normal pada wanita adalah 88-128 mililiter per menit.

Kebanyakan doktor menggunakan keputusan ujian serum kreatinin dan urea (U), serta elektrolit (Sodium, Potassium, Chloride), untuk menentukan fungsi buah pinggang. Langkah-langkah tersebut cukup untuk menentukan sama ada pesakit menderita penyakit ginjal.

Namun, blood urea nitrogen (BUN) dan serum Creatinine hanya dapat menunjukkan keputusan abnormal pada tahap kerosakan ginjal 60%. Oleh kerana itu, lebih tepat Glomerular Filtration Rate GFR atau anggaran Creatinine Clearence diukur setiap kali penyakit ginjal diramal atau dos ubat nephrotoxic yang perlu diberi secara berhati-hati.

Ini bermakna apabila paras kreatinin dikesan melebehi 150 bermakna buah pinggang telah pun mengalami masaalah lama sebelum itu.

Diantara punca penyakit buah pinggang ialah kesan daripada pengambilan ubat kencing manis dalam tempuh yang lama.

Secara umumnya apabila kadar kreatinin dalam urin melebihi 300, doktor akan mencadangkan kepada pesakit untuk menjalani proses dialisis iaitu mencuci darah menggunakan mesin hemodialisis bagi menyahkeluarkan semua bahan yang tidak diperlukan dari dalam darah.

Bagaimana pun ada juga doktor yang mengesyorkan menjalankan dialisis apabila paras kreatinin pada 800 dan keatas atau terdapat simptom pesakit mengalami sembab atau sukar bernafas.

Masaalah besar kepada pesakit ialah apabila mula melalui proses mencuci darah atau dialisis, ianya akan terpaksa dihadapi sepanjang baki hayat sebanyak 3 kali seminggu. Setiap sessi dialisis memerlukan masa selama 4 jam dengan kos sekurang-kurangnya RM250.00. Dalam tempuh seminggu sebanyak RM750.00 dan dalam sebulan setiap pesakit wajib menyediakan perbelanjaan sebanyak RM3000.

Selain daripada kos dialisis, pesakit perlu menghabiskan masa selama 12 jam seminggu di atas kerusi mesin dialisis. Situasi ini sangat menjejaskan kualiti hidup pesakit disamping bebanan kos dialisis.

Walaubagaimana pun masih ada ikhtiar yang boleh diusahakan untuk mengelakkan kegagalan buah pinggang menjadi lebih serius. Lazimnya apabila pertama kali pesakit dikesan mengalami masaalah buah pinggang, doktor akan memaklumkan kepada pesakit situasi sebenar dan memberitahu paras kreatinin dalam urin. Setelah itu pesakit akan diberi ubat yang berkaitan dan diminta membuat pemeriksaan ulangan selang 2 atau tiga bulan kemudian untuk memantau keadaan buah pinggangnya.

Jus Delima Bio Emas ialah makanan herba campuran yang mengandungi antara lain polyphenol, anthocyanin, vitamin-vitamin, folic acid, dan kaya dengan bahan mineral semula jadi untuk menambahbaik kekurangan zat-zat penting dalam badan untuk badan kembali cergas.

Selepas selesai dialisis boleh ambil Jus Delima Bio Emas bagi membantu membekalkan tenaga khususnya kepada pesakit yang menjalani dialisis.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]