«

»

Oct 11

Jus Delima Bio Emas Minuman Herba Campuran

Jus Delima Bio Emas adalah jenama minuman botani campuran yang dicipta daripada kombinasi ekstrak buah-buah pilihan yang terdiri daripada ekstrak buah delima, minyak biji anggur, minyak biji zaitun, kurma, manna, madu lebah dan diperkaya biji apricot dengan air yang terbaik diatas muka bumi iaitu air zam-zam.

Jus Delima Bio Emas diformulasi daripada buah-buahan sunnah yang juga tergolong sebagai super fruits yang terdiri daripada:

 

 

Di bawah ini adalah fakta mengenai kehebatan buah-buah yang menjadi komponen Jus Delima Bio Emas:

Buah Zaitun : Khasiat dan KeistimewaannyaDemi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina“. (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun 7 kali di mana sebanyak 2 kali ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah-buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tin..Jus Delima Bio Emas Jus Delima Terbaik

Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat. Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan:

1 Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan.

2.mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun.

3. Membantu mengawal paras uric acid.

4. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit.

Dari sudut pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai “monounansaturated” yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah.

Satu kajian yang telah dijalankan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. Didapati bahawa di negara yang rakyatnya mengamalkan pengambilan daging yang kerap tetapi rendah dalam pengambilan sayur-sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi dengan pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut.

Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative’ dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Sekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol’. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah. Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada mengalami pembekuan darah dan pengumpulan kolesterol dalam pembuluh darah.

Di samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan.

Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau.

Berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda ” Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)”.

Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Biji Anggur Dan Khasiatnya
Minyak Biji Anggur perahan sejuk (MBA) mengandungi fitonutrien khusus yang didapati di dalam anggur dikenali sebagai Polifenol. Fitonutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia.

Pada tahun 1985, Prof Jacques Masquelier mendapati polifenol yang terkandung dalam anggur dan bijinya mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain. OPC merupakan antipengoksida paling berkesan dan melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengoksidaan. OPC juga 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 30 kali lebih kuat daripada vitamin C.

Biji Anggur merupakan sumber terbaik fitonutrien termasuk sebatian fenolik seperti Catechin, Epicatechin, Vitamin E dan Lesitin. Ia adalah agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan membantu menguatkan sistem imun dan menurunkan kolasterol menghalang pembetukan darah beku memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.

“Minyak Biji Anggur mengandungi OPC terbaik dan tertinggi dalam sumber semulajadi. OPC’s ialah antioksida yang utama dan penting & mempunyai kekuatan 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C”

MINYAK BIJI ANGGUR adalah semulajadi, serta tiada kesan sampingan. Nikmatilah kelebihan kandungan OPCnya yang tinggi iaitu satu agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan. Ia dapat membantu menguatkan sistem imun, menurunkan kolasterol, menghalang pembetukan darah beku dan memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.

Firman Allah bermaksud.”Kami adakan di bumi kebun-kebun yang berisi pohon-pohon kurma dan buah-buah anggur dan kami pancarkan di sana mata air, supaya mereka makan buah-buahnya dan apa-apa yang diusahakan oleh tangan mereka. Tiadakah mereka berterima kasih (kepada kami).”

Manafaat kesihatan OPC
Bertindak sebagai antiopengoksida yang unggul dengan melindungi sel di dalam badan daripada dimusnahkan oleh radikal bebas

 • Menurunkan paras kolasterol LDL, dengan itu risiko penyakit kardiovaskular juga berkurang (serangan jantung, angin ahmar,edema dan thrombosis)
 • Mengurangkan pengumpulan platelet, dengan itu menurunkan risiko arterioklerosis
 • Meningkatkan kekuatan dan kekenyalan salur darah, melindunginya daripada pecah, kebocoran dan degenerasi dalam badan.
 • Merencat pembengkakan (ederma) dan keradangan.
 • Melegakan masaalah berpunca daripada vena varikos.
 • Mengurangkan kecenderungan ke arah Retinopati Diabetes.
 • Memperbaiki kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan, meningkatkan bekalan nutrien dan meningkatkan kekenyalannya.

Buah Delima: Khasiat dan Keistimewaannya
Sejak dulu,delima memang sudah dimanfaatkan sebagai makanan yang kadang kadang diolah menjadi minuman segar. Seluruh bahagian tumbuhan delima ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya. Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah boleh digunakan secara segar atau setelah dikeringkan. Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah digunakan untuk:

 • meredakan sakit perut kerana cacingan,
 • buang air besar mengandung darah dan lendir (disentri),
 • diarea kronis,
 • perdarahan seperti buasir berdarah,
 • muntah darah,
 • batuk darah,
 • perdarahan rahim,
 • perdarahan rektum,
 • prolaps rektum,
 • radang tenggorok,
 • radang telinga,
 • keputihan (leukorea) dan nyeri lambung.

Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk cacingan, terutama cacing pita (taeniasis), batuk, diarea. Bunga digunakan untuk penyembuhan radang gusi, perdarahan dan bronkchitis. Buahnya boleh juga dimanfaatkan untuk:

 • menurun berat badan,
 • cacingan,
 • sariawan,
 • tenggorokan sakit, suara parau,
 • tekanan darah tinggi,
 • sering kencing,
 • rematik (artritis),
 • perut kembung.
 • Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun demam, batuk, keracunan dan cacingan.

Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa- senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan cacingan. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk menghentikan cirit birit atau disentri.

Air rebusan bunganya boleh dijadikan alternatif pereda sakit gigi. Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat penyamak. Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan hemostatik yang baik untuk keputihan.Jus buah delima pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan penumpukan lemak.

Selain itu,delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi, kerana itu ia juga boleh dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas.

Buah Kurma: Khasiat dan Keistimewaannya

Nama botani kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma segar memiliki isi berserat lembut dan rasanya sangat manis, seperti campuran sirap gula dan madu. Buah kurma berisi gula sederhana seperti fruktosa dan dekstrosa yang mudah dicerna dan cepat membekal tenaga kepada tubuh. Rincian kandungan zat kurma (per 100 g) (Sumber: USDA National Nutrient Database) Unsur Nilai Nutrisi/zat % kecukupan

 • Energi 277 Kkal – 14%
 • Karbohidrat 74,97 g – 58%
 • Protein 1.81 g – 3%
 • Total Lemak 0.15 g <1%
 • Kolesterol 0 mg – 0%
 • Serat makanan 6.7g – 18%
 • Asid Folat 15 mcg 4%
 • Niacin 1,610 mg 10%
 • Niacin 0.805 mg 16%
 • Piridoksin 0,249 mg 19%
 • Riboflavin 0,060 mg 4.5%
 • Thiamin 0.050 mg 4%
 • Vitamin A 149 IU 5%
 • Vitamin C 0 mg 0%
 • Vitamin K 2,7 mcg 2%
 • Sodium 1 mg 0%
 • Potasium 696 mg 16%
 • Kalsium 64 mg 6.5%
 • Tembaga 0.362 mg 40%
 • Besi 0.90 mg 11%
 • Magnesium 54 mg 13%
 • Mangan 0.296 mg 13%
 • Fosfor 62 mg 9%
 • Seng 0.44 mg 4%
 • Beta karoten 89 mcg –
 • Lutein-zeaxanthin 23 mcg –

Kandungan nutrisi kurma
Kurma memiliki kandungan nutrisi yang bermanfaat bagi tubuh. Senarai di atas menunjukkan kandungan gizi dan unsur non-gizi yang ada pada kurma. Kurma matang mengandung gula sekitar 80%, sisanya terdiri dari protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asid folat. Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat baik. Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat.

Khasiat buah kurma

 • Memakan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
 • Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus.
 • Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar. Sebagai makanan laksatif (laxative food).
 • kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
 • Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
 • Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
 • Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
 • Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroneri dan stroke.
 • Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
 • Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
 • Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
 • Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.

Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, iatu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asid pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme tulang.

Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan tiga butir kurma!

Manna atau Arabic Gum Khasiat dan Keistimewaannya

Banyak kajian saintifik ke atas Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik. Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik.

Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin.

Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik. Antara kajian lain yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic : Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.

 • Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
 • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 • Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
 • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium. .
 • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
 • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang. .
 • Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).


JUS DELIMA BIO EMAS UNTUK KUALITI LEBIH BAIK

sumber rujukan:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12618495
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11052704
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11754562
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10432202
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12002340
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554563
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14739618
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16379557
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15383219
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15383219
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15744587
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18202771
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15528976
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16479165
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16192356
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18479901
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16480662
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16920736
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17389758
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18154485
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15182427
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16426830
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16448212
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14585180
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15455341
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18717570
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16613491
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117547
US National Library of Medicine National Institutes of Health
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]