«

»

Jan 01

Atasi Masaalah Sembelit

sembelit kroniSembelit ialah keadaan dimana seseorang sukar membuang air besar dalam waktu yang sepatutnya. Umpamanya pada lazimnya kekerapan membuang air besar pada skala sekali atau dua kali sehari atau 2 hari sekali telah berubah dengan sebab tertentu menjadi dua hari atau lebih sekali.

Sembelit berlaku kepada pelbagai kategori situasi seperti:
Sembelit ibu mengandung
Sembelit ibu lepas bersalin
Sembelit bayi
Sembelit kanak-kanak
Sembelit dewasa

Secara umumnya, masalah sembelit adalah berpunca daripada kurangnya minum air. Kuantiti air yang perlu diminum oleh setiap individu dewasa ialah sebanyak 2.5 liter air sehari. Kurangnya minum air boleh menyebabkan najis mengeras dan menyukarkan pergerakan najis keluar daripada salur rektum (salur usus yang terakhir).

Kurang memakan makanan pelawas seperti sayuran dan buah buahan juga menyumbang kepada berlakunya masalah sembelit. Pelawas (fiber) adalah bahagian serat pada buah buahan dan sayur sayuran yang tidak dapat dicernakan oleh badan dan ia dibuang keluar melalui najis. Serat/pelawas ini berupaya menyerap air dan memastikan najis lebih lembut dan mudah untuk ditolak keluar dari usus akhir (rektum).

Sembelit ibu Mengandung
Lazimnya antara 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Ini diakibatkan perubahan hormon semasa hamil yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman. Tekanan oleh rahim yang semakin membesar ke atas rektum juga boleh mengakibatkan sembelit. Sesetengah pil zat besi juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk.

Sembelit bukanlah satu masalah besar bagi kebanyakan wanita hamil. Kadang-kala, sembelit yang berpanjangan boleh menyebabkan buasir. Ini boleh jadi menyakitkan, gatal dan tidak selesa. Ada juga yang mengalami pendarahan semasa membuang air besar. Buasir biasanya reda sendiri tidak lama selepas bersalin.

Sembelit ibu lepas bersalin
Kebanyakan wanita yang baru bergelar ibu mengalami masalah sukar membuang air besar terutama pada minggu pertama selepas bersalin. Rasa bimbang tentang luka dan jahitan potongan (episiotomi) pada perineum membuatkan ramai ibu takut untuk ke tandas. Fahami masalah ini lebih lanjut dalam artikel seterusnya.

Sebenarnya ia adalah perkara biasa yang berlaku. Selain daripada kebimbangan luka jahitan akan terbuka atau takut meneran, terdapat beberapa faktor fizikal menyebabkan usus anda agak perlahan.

 • Jumlah progesteron yang tinggi mungkin menyebabkan masalah sembelit semasa hamil.
 • Sistem pencernaan berfungsi lebih perlahan semasa proses kelahiran.
 • Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus berfungsi agak perlahan berbanding daripada biasa.
 • Kelahiran dengan bantuan forseps atau ventouse memberikan risiko lebih tinggi untuk sembelit.
 • Kelahiran anak kedua dan seterusnya.
 • Pengambilan suplemen zat besi atau ubat anti depresi.
 • Mendapat jahitan pada luka.

Ketakutan ibu untuk membuang air besar selepas bersalin membuatkan mereka sanggup menahan diri. Sebenarnya ketakutan tersebut tidak berasas.

Bahagian antara anus dan perineum anda terasa kebas. Ia disebabkan saraf di dalam dan mengelilingi vagina anda telah melonggar akibat kelahiran. Ini bermakna anda tidak mempunyai sensasi di tempat itu apabila menggerakkan usus untuk pertama kali.

Bahkan perasaan takut hanya menyebabkan ibu rasa lebih tidak selesa. Ia boleh memaksa anda mengetatkan otot sedangkan apa yang paling diperlukan adalah otot mengendur.

Hakikatnya ibu tidak akan mengoyakkan jahitan atau merosakkan sesuatu dengan menggerakkan usus. Adalah lebih memudaratkan jika tidak ke tandas sebab sembelit akan melonggarkan lantai pelvis anda.
sembelit
Cara mengatasi

 1.   Amalkan rutin pengambilan makanan dan minuman yang teratur selepas sahaja melahirkan bayi. Banyakkan makan makanan berserat tinggi, terutama sekali buah-buahan dan minum banyak cecair (air dan sup).
 2. Cecair membantu menjadikan najis lebih lembut dan senang untuk dilepaskan. Suasana dalam hospital adalah sangat kering dan anda boleh ternyahhidrat tanpa disedari. Selain itu, menyusukan bayi boleh membuat anda dahaga, jadi ibu perlu banyak minum.
 3. Bangunlah daripada katil (apabila sudah kuat) selepas bersalin dan berjalan secara dekat dan kerap di keliling wad jika anda masih di hospital, atau semasa di rumah. Duduk atau berbaring dalam jangka masa yang lama hanya membuatkan masalah sembelit lebih teruk.
 4. Apabila perasaan hendak membuang air besar mula terasa, jangan abaikan, sebaiknya segera ke tandas. Duduk sepenuhnya di mangkuk tandas dan jangan menenggek.
 5. Luruskan belakang anda dan angkat lutut agar lebih tinggi daripada punggung. Jika boleh, letakkan kaki di atas bangku supaya lebih tinggi dan pijak dengan jari kaki. Letakkan siku di atas lutut. Tujuannya supaya berada dalam posisi yang paling mirip dengan mencangkung kerana ia cara yang paling baik untuk menggerakkan usus. Setengah wanita mendapati lebih senang menggunakan bekas najis bayi apabila kembali ke rumah atas sebab ini!
 6. Rebahkan diri, kemudian duduk tegak beberapa kali untuk menggerakkan otot-otot perut anda. Anda patut boleh merasa otot-otot mengetat dan mengendur.
 7. Ambil tuala wanita dan lipat dua, letakkannya atas perineum anda dan tutup sebarang jahitan, jika ada dan tekan dari depan supaya tidak terlucut. Membuat sebegini membantu menyokong lantai pelvis dan meyakinkan anda yang jahitan tidak akan koyak (ia tidak akan berlaku!).

Bila saraf-saraf di dalam perineum anda sudah sembuh, anda mungkin terasa sakit bila menggerakkan usus. Ini adalah kerana perineum dan lantai pelvis turut bergerak ke bawah bila anda meneran. Menahan bahagian ini akan mengelakkannya daripada berlaku dan akan banyak melegakan kesakitan.

Menolak dan meneran tidak akan membantu masalah sembelit dan mungkin menyebabkan kesakitan. Tapi ia tidak akan mengoyakkan jahitan anda.

Jika makan sesuatu atau meminum segelas besar air atau jus, anda akan merasakan desakan yang lebih kuat untuk ke tandas. Ini selalunya berlaku dalam 15 hingga 30 minit kemudian.
sembelit
Sebaik saja anda selesai makan dan minum, jangan duduk, sebaiknya berjalan-jalan di dalam rumah seketika.

Namun jika tiada apa-apa berlaku selepas tiga hari, anda perlu berjumpa doktor dan dia mungkin mengesyorkan ubat julap. Julap adalah berguna dan selamat untuk mendapatkan kelegaan jangka pendek. Ia bertindak dengan merangsang rentak semulajadi usus anda, tapi boleh menyebabkan kekejangan perut.

Selalunya doktor akan mengesyorkan julap cecair untuk diminum sebagai langkah pertama. Jika ini kurang berkesan menjelang tiga atau empat hari, supositori atau enema pakai buang yang kecil boleh membantu.

Jangan membeli sendiri ubat julap di farmasi tanpa preskripsi daripada doktor kerana pengambilan ubat julap bergantung kepada sama ada anda mengambil ubat-ubat lain, atau menyusukan bayi.

Sembelit Dikalangan Bayi
Sembelit memang selalu terdapat di kalangan bayi. Bayi mengeluarkan najisyang keras dan banyak dan kadangkala najis hanya keluar sekali dalam beberapa hari.

Berapa kerapnya seseorang bayi itu mengeluarkan najis yang berbeza di antara satu bayi dengan bayi yang lain. Ada bayi yang dapat mengeluarkan najis dengan senang walaupun keras dan banyak dan ada juga bayi yang bukan sahaja sukar mengeluarkan najisnya yang keras dan besar tetapi mendapat kelukaan di bahagian anus menyebabkan pendarahan pada bahagian itu. Perkara seperti ini perlulah dicegah daripada berlaku kerana ini mungkin menimbulkan masalah pembuangan najis bagi bayi itu sampai dia dewasa kelak.

Kebanyakkan sembelit yang berlaku di kalangan bayi tidak ada punca – punca penyakit yang jelas. Kadangkala keadaan ini biasa terdapat juga di kalangan keluarganya sendiri. Ada terdapat perbezaan daripada perjalanan tali perut ( gut motility) bayi biasa kalau dibandingkan dengan bayi yang selalu sembelit.

Bahan air dalam tali perut lebih banyak diserap meninggalkan kandungannya yang lebih kering menyebabkan najis menjadi keras.
sembelit
Bayi yang diberi susu tepung lebih kerap mendapat sembelit kerana bahan kalsium yang lebih tinggi dan bahan protein casein yang terdapat dalamnya.

Dari itu bayi yang diberi susu badan tidak digalakkan menukar kepada susu tepung dengan cepat kerana ini boleh membawa kepada bayi mendapat sembelit.

Bahan–bahan pepejal seperti nasi , bali , sayur–sayuran yang berkanji seperti bayam , boleh mengeraskan najis. Jika seseorang bayi terus mendapat sembelit apabila usianya meningkat lebih dari satu tahun dia akan kurang buang air besar sehingga kadangkala sekali sahaja dalam dua atau tiga empat hari. Akibatnya tali perut bahagian colon akan membesar sehingga senang dikenal pasti apabila seseorang doktor memeriksa bahagian abdomen bayi itu.

Kadangkala ketulan najis juga boleh dirasai daripada pemeriksaan abdomen. Bayi mungkin juga suka menghindarkan pembuangan najisnya dan apabila dia membuangkan najis dia selalu terpaksa menekan dengan sekuat–kuatnya. Jika ini terus menerus juga berlaku boleh juga timbul keadaan dimana bayi itu berbau busuk di bahagian punggungnya kerana perutnya penuh ketulan najis yang keras dan sukar untuk dikeluarkannya.

Najis yang berbentuk cair akan membasah punggung serta seluarnya ( faecal soiling ). Keadaan ini tidak menyenangkan ibu bapa kerana bayi itu mengeluarkan bau yang sangat busuk sehingga akan mengakibatkan dia selalu tersingkir dari kumpulan kanak – kanak yang sama sebaya dengannya. Ini juga menyinggung perasaan ibu yang terpaksa selalu mencuci dubur anaknya.
Sembelit kanak-kanak atasi dengan Delima Bio Emas
Seseorang bayi yang sembelit mungkin juga akan kurang berselera, meragam dan menangis kerana tidak rasa selesa atau sakit perut dan perutnya juga kelihatan buncit sahaja. Kadangkala timbang beratnya juga kurang meningkat. Ada kalanya juga kanak-kanak itu akan merasa susah untuk mengeluarkan kencingnya kerana ketulan najis yang besar-besar dalam tali perutnya menekan bahagian pundi kencingnya. Ini pula mungkin boleh membawa kepada infeksi kencing.

Diagnosis
Di antara keadaan-keadaan yang boleh menyebabkan seseorang bayi itu sukar mengeluarkan najisnya ialah keadaan yang dipanggil ‘Hirschsprung disease’. Dalam keadaan ini kaliber sebahagian perut bayi-bayi itu adalah kecil. Akibatnya kandungan tali perut sukar melepasi bahagian ini menyebabkan bayi-bayi itu membuncit.

Seseorang doktor yang memeriksa bahagian rektum bayi itu dengan jarinya akan mendapati bahagian itu kosong tanpa apa-apa najis. Keadaan ini dapat dipastikan juga dengan menggunakan ‘barium enema’ dimana bahan kimia barium dimasukan melalui anus bayi itu dan gambar sinaran X diambil yang akan menunjukkan bahagian tali perut yang berkaliber kecil.

Satu cara lagi yang boleh digunakan ialah biopsi dibahagian rektum. Dengan cara ini sedikit tisu dari bahagian rektum. Dengan cara ini sedikit tisu dari bahagian rektum akan dapat diperiksa dibawah mikroskop untuk memastikan ketiadaan sel-sel ganglion dalam lapisan didinding bahagian itu.

Bayi-bayi yang dilahirkan dengan kekurangan hormon thyroid (hypothyroidism) selalu sembelit. Tanda-tanda lain yang mungkin terdapat pada bayi ialah kekuningan yang lambat reda selepas dilahirkan, ubun-ubun dibelakang kepala (posterior fontanelle),bentuk rupa yang agak hodoh ataupun pusat yang mengelembung (umbilical hernia).

Kepastian boleh dibuat dengan ujian darah dimana tahap Thyroxine (T4) rendah dari biasa dan tahap hormon yan dikenali sebagai Thyroid Stimulating Hormone (TSH) lebih tinggi dari biasa. Sembelit akan kekurangan apabila rawatan dengan hormon thyroid diberi dengan secukupnya seumur hidup.
atasi sembelit dengan Bio Emas
Rawatan untuk bayi yang sembelit
Memberi susu tepung lembu sepenuhnya ( full cream formula ) terlalu awal umpamanya di waktu usia bayi empat bulan boleh menyebabkan sembelit . Bayi yang menerima susu badan atau formula bayi boleh ditambah dengan bahan makanan seperti prun , nanas , apricot , anggur yang dilecek -lecek dan juga sayur -sayuran yang berfibre seperti sayur salad.

Bayi-bayi yang selalu sembilit perlu mendapatkan perhatian doktor dari masa ke masa supaya rawatan sewajarnya dapat diberikan agar keadaan ini tidak akan berterusan. Jika terjadinya perpecahan di bahagian anus yang menyebabkan bahagian ini berdarah ( anal fissure ) , bahagian yang luka boleh dibersihkan dan krim seperti zinc oxide disapukan. Setelah seseorang bayi mengalami luka dibahagian anus (anal fissure) dia akan menahan dari membuangkan najisnya. Akibatnya ketul-ketul yang keras terkumpul didalam abdomen menyebabkan kaliber tali perut menjadi besar. Keadaan ini akan memburukkan sembelit dan rawatan yang lebih agresif perlu diberikan.

Objektif rawatan dalam keadaan ini ialah untuk mengempiskan atau mengecilkan kembali kaliber tali perut kesaiz yang sediakala dengan menggunakan ubat-ubat julap (laxatives) atau enema untuk beberapa hari supaya ketul-ketul yang keras dan banyak dapat dikeluarkan dari saluran digestif.

Latihan semula dalam pembuangan najis (toilet training) perlu dijalankan supaya sembelit tidak akan berlaku lagi. Bagi penyakit Hirschprung pembedahan perlulah dibuat untuk membetulkan keadaan anatomi yang tidak sempurna.
atasi sembelit dengan Bio Emas
Sembelit dikalangan bayi perlulah dicegah dan apabila berlaku mestilah dirawat dengan agresif supaya keadaan ini tidak akan berterusan.Seperti telah dijelaskan sembelit dikalangan bayi boleh menyebabkan bukan sahaja luka atau pendarahan dibahagian anus tetapi boleh membawa akibat-akibat lain seperti kesan-kesan emosi disebabkan oleh air-air najis dipunggung dan diseluar yang sangat berbau hingga menghidarkan pergaulan diantara kanak-kanak yang terlibat itu dengan kanak-kanak lain yang sebaya dengannya.

Sesuatu keadaan organik yang wujud perlu diketepikan dengan pemeriksaan dan ujian-ujian tertentu. Tanpa penyakit-penyakit itu perlulah ibu-ibu menentukan yang bayi-bayi mereka tidak diberikan bahan-bahan makanan yang boleh menyebabkan bayi mereka sembelit atau memburukkan keadaan sembelit jika sudah wujud.

Sembelit Dikalangan Kanak-Kanak
Masalah sembelit terjadi dikalangan kanak-kanak kerana:
1. Kurang minum air putih dalam sehari
2. Kurang mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan serat
3. Menempuh perjalanan yang jauh
4. Pola pemakanan yang tidak sihat tinggi lemak dan karbohidrat

Sembelit Dikalangan Dewasa
Sembelit boleh disebabkan pemakanan yang kurang baik, tabiat usus yang tidak baik atau masalah dalam pembuangan najis, sama ada secara fizikal, berfungsi, atau sukarela.

Berikut adalah penyebab-penyebab biasa sembelit :

1. Pemakanan yang kurang baik
Memakan makanan kaya dengan lemak haiwan (produk tenusu, daging, dan telur) atau gula halus tetapi rendah dalam serat (bijirin sepenuhnya, buah-buahan dan sayuran).
atasi sembelit dengan Bio Emas
2. Pengambilan cecair tidak mencukupi
Tidak meminum air secukupnya boleh membawa kepada najis yang keras dan kering. Cecair diserap dalam usus dan mereka yang tidak minum air secukupnya tidak melepaskan air secukupnya pula ke dalam usus besar bagi memastikan najis lembut.

3. Kopi Dan Alkohol
Pengambilan kedua-dua bahan ini mencetuskan peningkatan untuk kencing. Keadaan ini membawa kepada dehidrasi yang meningkatkan penyerapan air daripada usus. Keadaan ini boleh membawa kepada sembelit apabila tidak terdapat cecair disimpan dengan secukupnya dalam najis.

4. Tabiat Usus Yang Tidak Baik
Tidak menghiraukan keinginan untuk mengalami pergerakan usus boleh memulakan kitaran untuk sembelit. Selepas satu jangka tertentu, anda mungkin tidak mempunyai perasaan untuk menggerakkan usus. Keadaan ini boleh membawa kepada sembelit yang semakin teruk. Sebagai contoh, anda mungkin mengelak untuk ke tandas kerana terlalu sibuk.

5. Ubatan
Banyak ubat-ubatan boleh menyebab kan sembelit. Ini termasuklah antasid yang mengandungi aluminium hydroxide, ubat antispasma, ubat anti kemuru ngan, tablet besi, ubat antikonvulsi, diuretik dan ubat penahan sakit.

6. Mengembara
Perubahan dalam gaya hidup, pengambilan cecair yang rendah, dan memakan makanan segera boleh menyebabkan sembelit.

7. Sindrom Usus Rengsa (IBS)
Disebabkan perubahan dalam fungsi usus, jika seseorang mengalami masalah ini, mereka boleh mengalami sakit perut, angin berlebihan, kembung dan sembelit. Kadangkala cirit-birit juga boleh berlaku.

8. Penyalahgunaan Laksatif Atau Julap
Tabiat menggunakan laksatif secara perlahan-lahan akan menghasilkan kecenderungan kepadanya.

9. Kehamilan
Sembelit semasa kehamilan boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Setiap satu daripada keadaan yang disebut ini menghasilkan kesakitan teruk semasa pembuangan air besar. Keadaan ini mencetuskan pengecutan pada otot sfinkter anal (dubur). Pengecutan ini boleh menangguhkan pergerakan usus dan mengurangkan keinginan usus untuk terbuka bagi mengelakkan kesakitan dubur.

 • Tekanan mekanikal pada usus oleh rahim yang berat.
 • Perubahan hormon semasa hamil.
 • Perubahan dalam pengambilan makanan dan cecair.
 • Fisur dubur (kerekahan dalam dubur)
 • Buasir menyakitkan.
 • Penyempitan dubur.

atasi sembelit dengan Bio Emas
10. Usus Terhalang
Pemampatan mekanikal dan gangguan terhadap fungsi usus yang normal boleh berlaku dalam beberapa cara berikut :

 • Perparutan pada usus daripada keradangan berikutan dengan penyakit seperti diverticulitis atau penyakit Crohn.
 • Keradangan pelekatan dan penyambungan tisu-tisu.
 • Kanser usus.
 • Hernia abdomen, usus berbilang menjadi tersekat.
 • Batu empedu yang tersepit dan tidak dapat digerakkan dalam usus.
 • Pemusingan usus sesama sendiri (volvulus).
 • Kemasukan ke dalam usus melalui anus.
 • Pelekatan selepas pembedahan boleh menghalang usus kecil dan menyebabkan ketidakbolehan untuk membuang angin atau menggerakkan usus, tetapi ia jarang menghalang usus besar.

11. Masalah-masalah mekanikal pada dubur dan rektum yang melibatkan rektum terkeluar dari anus atau masuk ke dalam vagina.

12. Kerosakan saraf di antara usus

13. Penyakit tisu penghubung seperti scleroderma dan lupus.

14. Kelenjar tiroid yang tidak berfungsi dengan baik.

15. Keracunan plumbum dan penyakit metabolik.

16. Usia iaitu orang dewasa yang tua lebih mudah untuk mendapat sembelit.

Rawatan Sembelit
Pengambilan serat dalam pemakanan adalah amat penting kerana ia memastikan najis lebih besar dan lembut yang sekaligus memudahkan ia bergerak. Tambah pengambilan jumlah serat dalam pemakanan sehingga anda mendapat sekurang-kurangnya 20 hingga 35 gram serat setiap hari.

1.Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh
Selain dari menjadi salah satu elemen penting dalam piramid makanan, kumpulan makanan ini juga kaya dengan serat larut mahupun serat tidak larut. Serat adalah kunci utama kesihatan sistem pencernaan. Apabila ia memasuki sistem pencernaan, ia akan menyerap cecair dan melembutkan sisa buangan. Ini akan membantu pergerakan sisa di sepanjang usus.
Kandungan serat tinggi di bahagian kulit, stem dan daun buah-buahan atau sayur-sayuran, jadi makan epal bersama kulitnya, jangan dibuang batang brokoli atau kangkung. Kenapa perlu dibuang sedang boleh dimakan?
Disamping itu, sayuran hijau gelap seperti kangkung, brokoli, kailan dan sebagainya kaya dengan kandungan magnesium yang bersifat laksatif. Bukan sekadar tinggi serat tetapi juga tinggi nutrien yang menggalakkan pencernaan efektif.

2.Air
Serat memerlukan air untuk berfungsi sepenuhnya. Jika tidak meminum air secukupnya, badan akan menyerap balik air dalam bahan buangan, dan seterusnya akan menyebabkan sisa tersebut mengeras. Jika anda jenis susah untuk menelan air kosong, cuba tambah perisa seperti perahan limau, hirisan buah-buahan dan sebagainya.

3.Makan buah-buahan
Buah-buahan bertindak sebagai agen laksatif ringan, dengan merangsang otot usus untuk menolak keluar bahan buangan.

4.Senaman Yang Cukup
Aktiviti fizikal menggerakkan lagi usus. Jadi luangkan masa bersama anak-anak dalam beriadah dan bersenam dengan melakukan aktiviti-aktiviti mudah seperti bermain tangkap-tangkap dan berbasikal.

5. Pengambilan Supplemen
Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang selalunya mencukupi untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan tetapi saranan pengambilan supplemen mungkin membantu individu tertentu. Antara supplemen yang disarankan ialah:

a) magnesium
Magnesium adalah nutrien yang bersifat laksatif. Jika anda liat untuk mengambil kekacang, biji-bijian atau sayur berdaun hijau gelap, supplemen magnesium mungkin boleh membantu.

b) serat
Jika anda tidak mencapai pengambilan serat dari makanan seperti yang disarankan, supplemen serat berasaskan psyllium akan membantu anda mencapai sasaran pengambilan serat harian.

Bagaimana Jus Delima Mengatasi Sembelit

Sepertimana yang dinyatakan diatas, sebab utama sembelit ialah kerana najis menjadi keras yang menyebabkan ia sukar bergerak di dalam usus akibat kekurangan air dan serat.
atasi sembelit dengan Bio Emas
Di dalam Jus Delima Bio Emas terdapat bahan yang bernama Manna atau Gam Arabic atau juga disebut sebagai Gam Akasia. Bahan ini merupakan probiotik iaitu agen pembiak bakteria baik dalam badan manusia.

Peranan bakteria baik ini ialah membantu proses penghazaman makanan di dalam usus serta melembutkan najis dimana bila najis menjadi lembut akan memudahkan pergerakannya didalam usus. Selain itu Manna mengandungi khasiat yang amat baik untuk kesihatan. Info lanjut mengenai Manna boleh baca di sini..>>

Jus Delima Bio Emas juga mengandungi buah kurma. Kurma kaya dengan serat dimana serat berperanan menyerap air didalam usus untuk melembutkan najis. Selain berperanan melancarkan sistem perkumuhan (buang air besar), kurma mengandungi sangat banyak khasiat untuk kesihatan badan. Bacalah mengenai khasiat kurma di sini…>>
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]