«

»

Nov 12

Ubat Dan Rawatan Sakit Buah Pinggang Untuk Elak Dialisis

Penyakit buah pinggang ini sukar dikesan pada peringkat awal. Tandanya akan mula ketara selepas tempuh 5 – 6 tahun sebelum ianya dikesan. Namun, kesan bagi setiap individu adalah berbeza. Kadang kala, ada individu yang mungkin mula berasa tidak sihat, sehingga buah pinggang tidak mampu berfungsi secara normal. Terdapat 4 golongan pesakit yang berisiko tinggi mengidap sakit buah pinggang seperti:

 • Pesakit kencing manis
 • Pesakit tekanan darah tinggi/ hipertensi
 • Pesakit yang ada penyakit yang berkaitan jantung
 • Mempunyai ahli keluarga yang pernah sakit buah pinggang

Namun begitu sakit buah pinggang ini juga boleh berlaku kepada individu lain yang tidak tergolong dalam 4 golongan diatas.

Silalah buat ujian lanjut dengan segera jika anda mendapati ada tanda- tanda seperti berikut,:

 • Air Kencing Berbuih
  Berbuih disini bermaksud banyak protein yang terlepas keluar dari buah pinggang kedalam air kencing. Pada keadaan normal protin sepatutnya akan diserap ke dalam tisu badan. Apabila ia terlepas keluar kedalam air kencing ini menunjukkan buah pinggang telah tidak mampu menapis seperti biasa.
 • Rasa Tidak Sihat
  Oleh sebab terdapat bahan-bahan toksik yang berlebihan terkumpul dalam darah, anda akan mengalami ketidakselesaan dalam badan.
 • Kaki Bengkak
  Bahagian kaki termasuk juga betis menjadi bengkak dan apabila ditekan di bahagian tersebut, ia terasa lembut, dan tidak akan naik semula seperti keadaan asal. Ini berlaku kerana buah pinggang tidak mampu untuk buang lebihan air yang sepatutnya dikeluarkan.
 • Rasa Tidak Sekesa Di Dalam Mulut
  Sisa yang tertinggal di dalam badan anda boleh menyumbang kepada rasa tidak selesa di dalam mulut anda. Jika ini terjadi, anda akan hilang selera makan dan loya.
 • Mudah Rasa Lemah Badan
  Buah pinggang yang sihat bekerja untuk hasilkan hormon yang dikenali sebagai Erythropoietin (EPO). Tugas hormon EPO ini adalah untuk memberitahu badan supaya menghasilkan sel darah merah yang mencukupi kerana ia penting untuk bawa oksigen ke dalam badan. Apabila buah pinggang rosak, hormon EPO berkurang dan badan tidak dapat isyarat untuk buat sel darah merah dan dengan itu badan tidak mendapat bekalan zat dan oksijen yang cukup yang menyebabkan badan tidak bertenaga sera lemah.
 • Kencing berwarna coklat atau merah
  Buah pinggang bekerja untuk menghasilkan air kencing. Apabila buah pinggang rosak, maka air kencing akan berubah warna menjadi warna coklat atau warna merah seperti darah. Kadangkala pesakit akan rasa sakit semasa buang air kecil.
 • Gatal-gatal Badan
  Buah pinggang juga bekerja untuk buang toksin dari darah. Apabila buah pinggang rosak, toksin tak dapat di buang dengan sepatutnya, maka ia akan berkumpul dalam darah dan menyebabkan gatal-gatal badan.

Punca Sakit Buah Pinggang

beberapa punca sakit buah pinggang. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh keadaan lain yang menyebabkan tekanan pada buah pinggang. Biasanya, ia gabungan daripada beberapa masalah seperti:

1. Kerosakan buah pinggang kronik:

Ia boleh berpunca daripada beberapa masalah buah pinggang itu sendiri seperti buah pinggang polisistik, jangkitan buah pinggang, penyumbatan arteri renal (yang membekalkan darah kepada buah pinggang), penyumbatan di dalam salur kencing kerana batu karang atau ketumbuhan, penggunaan sesetengah ubat dalam jangka panjang dan kecacatan buah pinggang secara semulajadi.

2. Kencing Manis:

Kandungan paras gula di dalam darah yang tinggi lama-kelamaan akan merosakkan buah pinggang dan menyebabkan keadaan yang dipanggil kencing manis (diabetes nefropati) yang merupakan penyebab nombor satu kegagalan buah pinggang. Satu pertiga pesakit diabetes mengalami diabetes nefropati.

3. Tekanan darah tinggi (hipertensi):

Menurut Perunding Nefrologi di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Kong Wei Yen bahawa di Malaysia, satu daripada empat pesakit kencing manis mempunyai penyakit buah pinggang dan enam daripada 10 pesakit yang menjalani dialisis adalah pesakit kencing manis.

Ini diakui Perunding Endokrinologi IMU Healthcare, Dr Loh Vooi Lee, bahawa tahap glukosa tinggi sebenarnya boleh merosakkan saluran darah dalam buah pinggang.

Apabila ini berlaku, ia merosakkan keseluruhan buah pinggang, sekali gus memberi kesan kepada saluran darah sekiranya tidak dikawal. Rujukan: www.harianmtro.com>

4. Kolesterol tinggi:

Ia menyebabkan pembentukan lemak di dalam saluran darah yang membekalkan darah ke buah pinggang anda. Ia menjadikannya lebih sukar bagi darah untuk berfungsi dengan baik kerana saluran tersumbat.

5. Saluran air kencing tersumbat:

Penyumbatan ini boleh berpunca daripada terbentuk hablur yang akhirbta disebut sebagai batu karang. Saluran ini tersumbat dari buah pinggang atau prostat yang membesar.

Cara Merawat Sakit Buah Pinggang

Tiada siapa inginkan perkara sebegini terjadi. Tapi kita juga tak mampu menghalang jika ditimpa musibah. Apa yang boleh kita lakukan adalah dengan mendapatkan perlindungan untuk masa hadapan.

Terdapat beberapa cara mengatasi sakit buah pinggang. Ini bagi memastikan anda dapat mengambil langkah awal untuk mengatasi sakit buah pinggang bagi mengelakkan rawatan dialisis. Berikut merupakan langkah atau cara mengatasi sakit buah pinggang.

Sentiasalah mengawasi 5 perkara dia atas terutamanya penyakit kencing manis.  Jus Delima Bio Emas boleh anda amalkan bagi bukan sahaja untuk mengelak dan merawat penyakit buah pinggang bahkan untuk merawat gejala sebelum itu iaitu kencing manis dan darah tinggi.

Di bawah ialah terstimoni daripada pesakit buah pinggang dan pesakit kencing manis yang menggunakan Jus Delima Bio Emas:

 

 

Bagi melihat testimoni pesakit kencing manis, sila KLIK SINI
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]