«

»

Oct 02

Tindakbalas (jika ada) Selepas Minum Jus Delima Bio Emas

Tindakbalas (jika ada) Selepas Minum Jus Delima Bio Emas

Jus Delima Bio Emas adalah merupakan formulasi yang dirumuskan oleh pakar biochemist iaitu Dr Abdul Razak bin Ibrahim MD. (UKM), MSc.(Biochem.), (USA) setelah menjalankan kajian selama lebih 3 tahun keatas kesesuaian untuk membantu melegakan beberapa masaalah untuk memperbaiki kualiti hidup

Buah delima mengandungi kesemua mineral dalam kategori enzim yang diperlukan oleh tubuh. Jadi penggunaan Jus Delima Bio Emas amatlah besar feadahnya kerana ” Bolus “ makanan (kecil / halus) ini akan dicerna dengan tindakan enzim tertentu terhadap substrat tertentu di dalam sistem penghadhaman selama 2-5 jam.

Sehubungan itu kadangkala terdapat sedikit tindakbalas ringan terhadap sesetengah pengguna selepas mengambil Jus Delima Bio Emas.

Gejala ini dipanggil ‘metabolik terbalik’ yang bersifat sementara. Simptom terawal boleh dirasai sesetengah pengguna Jus Delima Bio Emas seawal 1 – 4 hari untuk kembali normal, bergantung pada sistem imunisasi seseorang.

Mengikut Dr Abdul Razak Ibrahim Jus Delima Bio Emas memang menyebabkan berlaku beberapa tindakbalas ringan oleh badan apabila diambil oleh pengguna yang sedia ada mengidap beberapa jenis penyakit tertentu.

1. Kencing manis atau diabetes – pesakit biasanya akan mengalami kekerapan kencing yang lebih daripada biasa terutama pada waktu malam.

Kekerapan kencing ini biasanya berlarutan sehingga 3 – 5 hari selepas mula mengambil Jus Delima Bio Emas dan akan beransur-ansur normal selepas tempuh tersebut.

2. Lelah atau asma – biasanya pesakit akan mengalami sedikit peningkatan tahap lelah daripada yang biasa dialami.
Jika pengidap lelah merasakan peningkatan kadar lelah yang dialami agak tinggi selepas mengambil Jus Delima Bio Emas, maka disarankan mengurangkan separuh daripada sukatan yang disyorkan umpamanya pada sukatan syor biasa pengidap meminum 2 sudu 2 kali sehari, ambillah pada kadar satu sudu setiap kali tetapi kekerapanya tetap juga 2 kali sehari. Selepas tempuh 7 hingga 10 hari, kadar peningkatan lelah itu akan menurun.

3. Gout – Pengidap gout berkemungkinan akan mengalami peningkatan kesakitan yang agak serius pada permulaan mengambil Jus Delima Bio Emas. Selepas tempuh 7 hingga 10 hari, bengkak mulai surut dan kesakitan mereda.

Suka juga dimaklumkan bahawa dalam tempuh mengalami tindakbalas tersebut, pengidap gout kena terus meminum Jus Delima Bio Emas kerana jika berhenti, proses tindakbalas akan berulang semula bila diminum kemudian kelak.

4. Gastrik – pengidap gastrik akan mengalami rasa kepedihan serta bercelaru di dalam perut pada beberapa hari pertama mengambil Jus Delima Bio Emas. Rasa pedih dalam perut ini disebabkan oleh luka-luka yang terdapat dalam usus.

Tempuh masa tindakbalas bagi pengidap gastrik ini agak panjang sedikit daripada penyakit lain dan haruslah bersabar. Ada juga berlaku pesakit yang sedang makan akan rasa tiba-tiba mahu berhenti makan. Ini berlaku kerana gastrik menyebabkan usus dipenuhi oleh angin. Angin yang ada dalam usus akan menolak ke atas dan dengan itu juga menolak makanan yang cuba ditelan.

Simptom penolakan makanan ini tidak berkait dengan Jus Delima Bio Emas tetapi itu adalah fenomena lazim yang dialami oleh pengidap gastrik.
Bagi meredakan masaalah angin dalam usus ini, makanlah halia segar/mentah samada diperah airnya dan diminum atau meracik halus-halus halia itu dan dimakan.

Selepas tempuh tindakbalas ini, pengidap gastrik akan mula merasa lega dan selera makan mulai pulih.

5. Resdung – Pengidap resdung akan mengalami tindakbalas dalam masa yang paling cepat selepas mengambil Jus Delima Bio Emas. Pesakit mungkin mula mengalami air mata dan hingusnya keluar lebih banyak dari biasa. Ini diikuti pula dengan bersin yang pada mulanya jarang-jarang tetapi semakin lama semakin kerap sehingga dalam masa 2 atau tiga minit sekali beliau bersin.

Walau bagaimana pun tindak balas yang dialami adalah paling sengkat dimana pada hari ketiga, tidak ada lagi airmata dan hingus keluar dan bersin pun hilang.

Selain daripada tindakbalas terhadap penyakit-penyakit di atas, bagi sesetengah orang yang mengambil Jus Delima Bio Emas, ada juga mengalami simptom gatal-gatal pada badan. Atau ada juga yang tumbuh muncul macam ruam atau bisul-bisul kecil satu dua biji.
Janganlah anda risau, ambillah Jus Delima Bio Emas dan sapukan ke atas bahagian yang gatal atau bisul tersebut dan insyaallah selepas beberapa hari, gejala tersebut akan hilang sepenuhnya.

Satu perkara yang perlu diambil perhatian ialah walau pun anda mengalami tindakbalas yang tidak menyelesakan apabila batu-baru mengambil Jus Delima Bio Emas, anda hendaklah terus meminumnya dengan sabar dalam tempuh itu kerana itu adalah menunjukkan badan anda menerima rawatan daripada Jus Delima Bio Emas.

6. Penulis ingin mengingatkan semua, minumlah air pada kadar 7 gelas sehari kerana kandungan air yang cukup dalam badan akan menstabilkan semua fungsi organ badan dan badan memerlukan air yang secukupnya untuk melancarkan “semua sistem” dalam badan “mengangkut bahan-bahan” daripada satu organ ke organ yang lain. Alat pengangkutan itu ialah darah.

Bagi sdr/sdri yang berhajat mendapatkan Jus Delima Bio Emas bolehlah menghubungi:

PUSAT JUALAN JUS DELIMA BIO EMAS:
NORHAFIZAH NORDIN TEL: 013 904 0627
NOR FAIZA NORDIN TEL: 011-3680 3180
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]