«

»

Jan 17

Tanda Awal Masaalah Hati

Tanda Awal Masaalah Hati
Hati adalah organ yang penting untuk kesihatan manusia. Hati membantu dalam mencerna makanan, menyingkirkan zat beracun dan menyerap nutrisi penting yang diperlukan tubuh.

Jangan menunggu hingga hati sakit sebelum menyadari betapa pentingnya hati yang sehat kerana organ ini memiliki fungsi yang banyak dan penting untuk kelangsungan hidup yang berkualiti.

Hati atau liver merupakan kelenjar terbesar di dalam tubuh. Pada orang dewasa, rata-rata berat hati adalah 1.4 kilogram. Hati menerima sekitar 1.4 liter darah seminit dari vena portal dan arteri hepatika. Organ berwarna merah kecokelatan ini terletak di dalam rongga perut sebelah kanan atas, di bawah diafragma dan di sebelah kanan lambung. Normalnya, Anda tidak boleh merasakan organ ini karena terlindungi oleh tulang rusuk. Di bawah hati, terdapat hempedu serta sebahagian dari pankreas dan usus.

Berikut adalah beberapa fungsi hati:

 • Menghancurkan sel darah merah yang sudah tua. Proses ini akan membuat tinja menjadi berwarna cokelat. Namun, bila tinja berwarna pucat atau putih, atau warna urine menjadi lebih gelap, boleh menjadi pertanda adanya masalah pada organ hati, misalnya hepatitis yang disebabkan oleh virus.Selain itu, mata dan kulit yang menjadi berwarna kekuningan atau dikenal oleh masyarakat sebagai penyakit kuning (jaundice) juga boleh menunjukkan adanya masalah pada organ ini. Keadaan tersebut disebabkan oleh penumpuknya bilirubin atau hasil sisa penguraian hemoglobin. Hemoglobin adalah bahan di dalam sel darah merah yang timbul ketika sel darah merah diuraikan.
 • Membersihkan darah dari bahan berbahaya, seperti racun, ubatan dan alkohol.
 • Menguraikan hemoglobin dan hormon-hormon di dalam tubuh, salah satunya adalah insulin.
 • Mengubah amonia menjadi urea yang dikeluarkan bersama urine oleh ginjal.
 • Menyimpan energi untuk tubuh dalam bentuk glikogen dan mengubahnya menjadi glukosa ketika kadar glukosa darah rendah.
 • Menyimpan asid folat, zat besi, dan beberapa vitamin; seperti vitamin A, B, D, dan K.
 • Memproduksi kolesterol dan trigliserida.
 • Memproduksi albumin yang berguna menjaga cairan dalam sistem sirkulasi tubuh.
 • Memproduksi protein yang diperlukan tubuh untuk sintesis protein, termasuk zat-zat yang diperlukan untuk proses pembekuan darah.
 • Memproduksi cairan hempedu yang bertugas membantu pencernaan makanan.

Pemeriksaan Fungsi Hati
Untuk memonitor kondisi organ hati atau liver diperlukan pemeriksaan fungsi hati. Gunanya untuk membantu mengesan adanya potensi penyakit hati atau liver, misalnya infeksi hepatitis, perlemakan hati, sirosis hati, kanser hati, atau kerusakan hati yang disebabkan oleh mengamal minuman beralkohol dan ubatan tertentu. Selain itu, bila Anda mengalami gejala penyakit kuning, ujian fungsi hati juga perlu dilakukan untuk membantu mendiagnosis apakah gejala tersebut disebabkan oleh penyakit hati.

Berbagai fungsi yang dijalankan organ hati membuat berbagai bahan kimia dihasilkan dan beredar di aliran darah. Oleh karena itu, ujian atau pemeriksaan fungsi hati dapat dilakukan dengan cara mengambil sampel darah untuk memeriksa bahan-bahan kimia tersebut. Pola hasil pemeriksaan darah dapat membantu menentukan bahan kimia mana yang kadarnya berlebihan sehingga menyebabkan masalah. Berikut adalah beberapa bahan yang biasanya diukur dalam ujian fungsi hati:

 • Albumin, merupakan protein utama yang diproduksi liver dan masuk ke sirkulasi darah. Kadar albumin yang rendah dapat mengukur beberapa jenis masalah hati atau boleh juga disebabkan oleh kondisi kurang zat.
 • Bilirubin, iaitu bahan yang terbuat dari hemoglobin. Bahan ini memberikan warna kekuningan atau kehijauan pada cairan hempedu. Kadar bilirubin yang tinggi di dalam darah menyebabkan penyakit kuning (jaundice). Kadar bilirubin terkonjugasi tinggi dapat terjadi ketika aliran cairan hempedu terhambat, misalnya karena ada batu hempedu atau tumor pankreas.Selain itu, kadar yang tinggi tersebut juga boleh disebabkan oleh luka pada organ hati, hepatitis, atau mengamal minuman beralkohol dalam jangka panjang.
  Sementara itu, kadar bilirubin tak terkonjugasi dapat tinggi bila terdapat penghancuran sel darah merah berlebihan di hati, misalnya pada penyakit anemia hemolitik.
 • Alkalin fosfatase (ALP), adalah enzim yang terbentuk di dalam hati dan tulang. Pada pengidap penyakit tulang atau beberapa jenis penyakit hati, kadar bahan alkalin fosfat dalam darah akan tinggi.
 • Aspartat aminotransferase (AST) atau Serum Glutamic Oxaloacetic Transaminase (SGOT) juga merupakan enzim yang ada di dalam hati. Bila kadarnya tinggi biasanya menggambarkan adanya masalah pada organ hati.
 • Alanin transaminase (ALT) atau Serum Glutamic Pyruvic Transaminase (SGPT), iaitu enzim yang bermanfaat membantu mengolah protein. Kadar bahan ini akan tinggi ketika liver mengalami cedera atau peradangan, seperti pada penyakit hepatitis.
 • Total protein merupakan pengukuran semua protein dalam darah.

Selain ujian fungsi hati yang mengukur bahan di atas, mungkin diperlukan pemeriksaan lain untuk membantu mendapatkan diagnosis atau memantau masalah pada organ hati. Pemeriksaan lainnya juga mengambil sampel darah, namun yang diukur berbeza, iaitu saringan pembekuan darah, imunologi untuk menngesan kehadhiran virus ataupun autoantiboodi, serta ujian gamma-glutamytransferase, atau ujian lain yang lebih spesifik.
Untuk menjaga fungsi hati tetap dalam keadaan normal, terapkan pola makan yang sehat dan seimbang, serta utamakan konsumsi sayur-sayuran dan buah-buahan. Anda tetap dapat memakan daging, namun batasi jumlahnya. Selain itu, hindari lemak trans. Batasi makanan berlemak maksimal 20% dari jumlah seluruh makanan. Dan jangan lupa untuk rutin bersenam.

Masaalah Hati
Bilangan sel dlm organ hati menurun sebanyak 50% bila berumur 80an. Namun kita kena ingat bahawa apabila kita berumur 40an, fungsi hati sudah semakin berkurangan dan tidak berkesan sebagaimana masa kita berumur 20an.
Darah yg mengalir ke organ hati juga semakin kurang 35%. Namun kandungan enzimdalam hati tetap normal kecuali jika ada:
1.Jangkitan kuman.
2.Perubahan metabolic berlaku akibat pemakanan, stress, alcohol.
3. Bila ambil terlalu byk ubat. Kerana ubat2 ini dicernakan dalam hati. Dapatkan nasihat doktor jika ambil lebih dari 3 ubat sintetik.
4. Gula juga dicernakan seperti alkohol. Sebab itu ada keadaan Non Alcoholic Liver Disease (NALD). Keadaan yg menyerupai kerosakan disebabkan oleh alcohol tetapi kali ini disebabkan oleh pengambilan gula terlalu banyak. Ia selalu berlaku kepada pesakit diabetes dan orang yang obes.
Kebanyakan kerosakan hati tidak menunjukkan tanda pada peringkat awal (silent 90%), hanya sebahagian kecil menunjukkan tanda (10 %)

Pemeriksaan darah mungkin tidak menunjukkan sebarang perubahan abnormal kerana kebanyakan pesakit mengalami “decompesate liver problem”, iaitu cuba berusaha membaiki kerosakan tanpa menunjukkan sebarang tanda. Oleh itu kebanyak pemeriksaan darah untuk fungsi hati (LFT) menunjukkan keputusan normal.

Perubahan Kulit
Salah satu tanda-tanda awal masalah hati mungkin termasuk perubahan kulit mendadak. Ini boleh menjadi discoloring pada kulit yang berwarna kekuningan. Ini juga boleh berarti bahawa kuku atau hujung jari menjadi kuning. Alasan untuk ini adalah hati tidak melepaskan racun keluar dari tubuh dan bilirubin mulai menompok di bawah kulit.

Gatal atau sensitif kulit
Tanda awal masalah hati dapat dikesan dalam kulit. Ini berarti kawasan kulit menjadi gatal yang semakin memburuk dari waktu ke waktu. Memiliki kulit yang sensitif terhadap sentuhan atau meradang dengan mudah setelah gatal juga menjadi tanda masalah hati. Menjaga kulit lembab akan membantu meringankan ketidaknyamanan.

Perubahan Warna Urine dan Najis
Orang yang hatinya tidak berfungsi dengan baik mungkin melihat beberapa perubahan ketika mereka pergi ke tandas. Dalam beberapa kes, urin didapati berwarna gelap. Beberapa orang mungkin menganggap ini dehidrasi tetapi jika mereka minum jumlah yang tepat dari cairan, urin mereka akan berwarna terang jika itu dehidrasi. Beberapa pesakit dengan masalah hati awal melaporkan bahwa perubahan dalam najis mereka yang mungkin pucat, berdarah atau tidak berwarna.

Perubahan Perut
Perubahan di bahagian perut dapat memberikan indikasi awal dari masalah hati. Ini dimulai dengan kram atau nyeri di perut bahagian bawah. Hal ini boleh dengan cepat berubah menjadi sensasi mengandung gas yang disertai dengan tekanan. Sebagai masalah hati memburuk, ascites dapat berkembang. Ini adalah penumpukan cairan di dalam dinding perut. Hal ini menjadi begitu besar dan bengkak itu juga akan menekan paru-paru sehingga sulit untuk bernapas. Paracentesis A mungkin harus segera mengeluarkan cairan dari perut.

Kelelahan
Jika Anda mengalami perubahan, seperti perasaan lemah, kelelahan kronik atau kelelahan ekstrim, ini juga bisa menjadi tanda awal masalah hati. Tubuh bekerja lebih keras pada kelangsungan hidup dan salah satu respon pertama adalah untuk mendapatkan lebih banyak istirahat. Jika kelemahan dan kelelahan keseluruhan terjadi dengan gejala lain yang terkait, segeralah jumpa pengamal perubatan.

 

Jus Delima Bio Emas ialah makanan herba campuran yang mengandungi antara lain polyphenol, anthocyanin, vitamin-vitamin, folic acid, dan kaya dengan bahan mineral semula jadi untuk menambahbaik kekurangan zat-zat penting dalam badan untuk badan yang sehat dan cergas.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]