«

»

Jun 13

Sakit Saraf Akibat Penyakit Kencing Manis Atau Diabetes

Sakit Saraf Akibat Penyakit Kencing Manis Atau Diabetes – Jus Delima Bio Emas

Kira-kira 70 peratus daripada pengidap kencing manis (diabetes) mengalami kerosakan saraf yang teruk yang boleh mengakibatkan anggota badan akan dipotong jika penjagaan dan langkah pencegahan kencing manis (diabetes) yang betul tidak diambil.

Jika sekarang anda sedang mengidap penyakit kencing manis (diabetes) tidak kira pada tahap mana pun silalah teruskan membaca.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala kerosakan saraf yang biasa seperti hilang deria dimana-mana bahagian badan seperti telapak kaki, jari kaki, tumit atau lain-lain bahagian badan, jangan biarkannya kerana kesan pengabaian akan menyebabkan anggota badan anda akan berakhir dengan pemotongan seperti bahagian jari pada sekala kecil malah anda berpotensi kehilangan kaki daripada pangkal paha!.

Oleh itu jika anda sedang mengalami masaalah kencing manis (diabetes), ambilah lamgkah sewajarnya selain daripada bergantung harap kepada ubatan sintetik yang dibekalkan kepada anda. Pakar perubatan mengesahkan bahawa ubatan sintetik hanya mampu mengawal sahaja, bukan menyembuhkan penyakit kencing manis (diabetes).

Saraf ialah rangkaian perhubungan dalam tubuhmanusia. Isyarat dari otak memberi arahan melalui saraf kepada pelbagai bahagian tubuh. Tubuh menerima maklumat daripada persekitaran melalui deria dan menghantar maklumat ini ke otak melalui saraf.

Saraf bertanggungjawab memberikan deria rasa seperti sentuhan, kesakitan dan suhu. Terdapat jutaan saraf yang berakhir di jari, tangan, jari kaki dan kaki dan semua anggota badan yang dicipta untuk mengelak daripada bahaya dan jauh daripada benda yang panas, sejuk, tajam dan sebagainya.

Sakit Saraf Akibat Penyakit Kencing Manis Atau Diabetes

Tahap keseriusan gejala kerosakan saraf akibat kencing manis (diabetes) berbeza daripada seorang pesakit kepada seorang pesakit yang lain. Berasa berdenyut-denyut atau kebas pada kaki dan tangan, itu merupakan tanda biasa kerosakan saraf akibat diabetes. Rasa terbakar dan tiada rasa juga ialah gejala biasa bagi kerosakan saraf.

Kehilangan rasa sering membawa maksud pesakit mungkin tidak merasa kecederaan pada kaki. Mungkin terdapat paku tekan atau batu kecil di dalam kasut anda dan anda terus berjalan sepanjang hari tanpa menyedarinya. Sesetengah orang akan berasa kesakitan yang tajam mencucuk, manakala orang lain pula merasa seperti dicucuk-cucuk dengan jarum.
profil syarikat pengeluar produk Bio Emas
Bagaimana kerosakan saraf akibat kencing manis (diabetes) membawa kepada anggota badan kena potong?

Risiko pemotongan kaki ialah 27.7 kali lebih besar kepada seorang penghidap kencing manis (diabetes) berbanding seorang yang normal!

Kemungkinan seorang penghidap kencing manis (diabetes) terpaksa dipotong kaki lebih besar berbanding dengan individu lain. Ramai penghidap diabetes mengalami kerosakan saraf akibat kencing manis (diabetes) yang mengurangkan kepekaan rasa pada kaki menyebabkan mereka tidak sedar kecederaan yang dialami dan ini boleh membawa kepada pemborokan (ulser) kaki.

Ramai pengidap kencing manis (diabetes) turut mengidap penyakit arterial periferal yang mengurangkan aliran darah ke kaki dan melambatkan proses penyembuhan luka, seterusnya meningkatkan risiko terjadinya jangkitan, bahagian tersebut akan membusuk. Semua masalah ini membuatkan pesakit mudah mendapat jangkitan yang teruk yang membawa kepada kaki terpaksa dipotong bagi mencegah penularan jangkitan.

Bagaimana kerosakan saraf akibat kencing manis (diabetes) dirawat?

Langkah pertama dalam merawatnya ialah dengan memastikan tahap glukos dalam darah berada dalam julat normal untuk membantu mencegah kerosakan saraf selanjutnya. Pemantauan tahap glukos dalam darah, pemakanan yang terancang dan aktiviti fizikal yang teratur serta ubat-ubatan diabetes atau insulin akan membantu mengawal tahap glukos dalam darah.

Bagaimana Jus Delima Bio Emas Boleh Membantu?

Ia mungkin mengambil sedikit masa tetapi secara umumnya gejala akan berkurangan apabila terdapat pengawalan glukos yang baik. Pengawalan glukos dalam darah juga boleh mencegah atau melambatkan permulaan masalah yang selanjutnya.

Kajian yang dijalankan oleh saintis daripada Universiti Sains Dan Tenologi Jordan[ 1 ] yang dikeluarkan pada 15 April 2013 telah mendapati ekstrak buah delima mempunyai bahan yang mampu mengawal penyakit kencing manis.

Kajian ini secara sistematik membentangkan penemuan daripada kajian klinikal yang dilakukan ke atas haiwan dan manusia . Satu mekanisme utama yang mana pecahan buah delima memberi kesan kepada keadaan kencing manis (diabetes 2) adalah dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan pengoksidaan lipid.

Pengurangan ini berlaku dengan terus meneutralkan spesies oksigen reaktif yang dihasilkan, meningkatkan aktiviti enzim antioksidan, mendorong aktiviti logam chelation, mengurangkan pembentukan resistin dan menghalang atau mengaktifkan faktor transkripsi tertentu, seperti faktor nuklear κB dan peroksisom proliferator-diaktifkan reseptor γ.

Paras glukosa darah telah menurun dengan ketara oleh asid punicic, ekstrak biji metanol dan ekstrak kulit buah delima. sebatian dalam delima, seperti punicalagin dan ellagic, Gallic, oleanolic, ursolic, dan asid uallic, telah dikenal pasti mempunyai tindakan anti-kencing manis (anti-diabetes). Tambahan pula sebahagian kecil gula didapati mempunyai polifenol antioksidan unik (tanin dan antosianin), yang boleh memberi manfaat untuk mengawal keadaan kencing manis (diabetes).

Penemuan ini memberi bukti untuk aktiviti anti-kencing manis (anti-diabetes) buah delima.

Para saintis daripada Shahid Beheshti University of Medical Sciences Iran juga menjalankan kajian serupa yang menemui kemampuan buah delima merawat kencing manis. Mereka terdiri daripada 7 orang sainitis dan penemuan mereka ini di publish pada 16 September 2016[ 2 ]. Ini merupakan penemuan terbaru dan amat membantu pesakit kencing manis.

Kedua-dua kajian diatas memperkuatkan lagi penemuan terdahulu oleh saintis daripada Rambam Medical Centre, Israel yang menjalankan kajian serupa pada 13 Okteber 2005[ 3 ]

Kajian lain yang dijalankan oleh Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, IR Iran juga membuktikan faedah jus delima untuk kawalan penyakit kencing manis. Kajian ini diterbitkan pada 30 Januari 2016[ 4 ]. Selain itu kajian oleh pelbagai pehak mengenai khasiat buah delima boleh di semak di sini.

Bagaimana Jus Delima Bio Emas Boleh Membantu?

Salah satu komponen formulasi Jus Delima Bio Emas ialah ekstrak buah delima. Ekstrak buah delima ini ialah terdiri dari seluruh sebiji buah delima yang terdiri daripada kulit, isi, biji dan juga serat. Bahan yang berunsur perubatan banyak terdapat dfalam kulit, serat dan bijinya. Di dalam jusnya hanya terdapat segelintir bahan sahaja. Sebab itu kami menggunakan ekstrak kerana ia mengandungi semua kandungan sebiji buah delima.

Begitu banyak kajian saintifik dan klinikal yang dijalankan ke atas khasiat buah delima dalam membantu mengawal penyakit kencing manis dan penyakit-penyakit kronik yang lain [ 5 ] maka mengamalkan Jus Delima Bio Emas sangatlah sesuai terutamanya untuk kategori orang dewasa dan warga emas.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS[ 6 ]
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]