«

»

Nov 24

Sakit Kronik: Kaedah Kawalan

Kesedaran tentang rawatan dan kepakaran rawatan kesakitan kronik(chronic pain) ini agak baru di malaysia. Lapan tahun yang lalu semasa di Sydney, Australia saya amat kagum melihat bagaimana pesakit kesakitan kronik mereka boleh sembuh dengan rawatan yang diberikan. Sedangkan di Malaysia pada masa itu belum ada lagi doktor yang pandai dalam bidang ini.

Pada masa itu pesakit kesakitan kronik kita terlantar dan kurang diberi perhatian. Tambahan pula faktor psikologi dan yang kompleks dan sakit yang rentan pada pelbagai rawatan standard menyebabkan ramai pengamal perubatan kurang berminat dalam merawat pesakit seperti ini. Akibatnya pesakit akan keseorangan menanggung sakit sepanjang hidup. Artikel ini bertujuan untuk menimbulkan kesedaran pada semua pembaca dan pesakit kerana peluang untuk sembuh dari kesakitan kronik kini ada di Malaysia.
Definisi kesakitan kronik ialah kesakitan tubuh badan yang kronik dan berpanjangan lebih dari 6 bulan. Contohnya sakit belakang, sakit tengkok, sakit sendi, sakit kepala/migrine, sakit berpunca dari kanser, sakit yang berlarutan selepas pembedahan dan sakit saraf (neuropathic pain).

Kenapa Kesakitan Kronik Perlu Rawatan Yang Khusus?
Perubahan “neurochemical” kompleks pada sistem saraf pusat telah menyebabkan kesakitan kronik berpanjangan dan luar biasa. Kesakitan dalam tempoh yang lama telah memberi impak negative kepada aspek biologi, psikologi dan sosial yang kompleks dalam kehidupan anda. Ubat dan kaedah biasa untuk merawat kesakitankronik ini tidak memadai malah ia memerlukan rawatan dan kepakaran yang khusus dan holistik. Anda perlu dirawat oleh pakar kesakitan kronik atau “pain specialist”.

Jenis-jenis kesakitan kronik (Chronic Pain)

 • Sakit berpunca dari kanser (Cancer Pain)
 • Sakit berpunca dari keradangan kronik seperti sakit sendi @ arthritis
 • Sakit saraf (Neuropathic Pain)yang selalunya berpunca dari kerosakan atau fungsi yang luar kawalan.
 • Sakit otot & fascia (Myofascial Pain Syndrome,fibromyalgia)
 • Sakit tulang (Bone pain)
 • Sakit yang disebabkan oleh faktor psikologi( psikosomatik, kemurungan)
 • Campuran daripada penyebab diatas

Klasifikasi ini penting kerana mekanisma kesakitan adalah berbeza dan sudah tentu mempunyai kaedah rawatan yang khusus. Doktor akan membantu bagi mengenalpasti jenis kesakitan anda dan menerangkan pelan rawatan yang terbaik yang biasanya komprehensif dan multimodal (pelbagai).

Kesakitan kronik menjejaskan kehidupan anda
Kesakitan kronik selalunya datang dengan kerangka bio-psiko-sosial yang komplek dan saling berinteraksi secara langsung antara satu sama lain. Contohnya anda akan perasan yang sebenarnya banyak masalah lain menyusul sebagai komplikasi dari kesakitan kronik anda. Tidur anda terganggu, tubuh menjadi letih, pretasi tempat kerja menurun, kurang motivasi, rasa risau dan kemurungan dan sebagainya. Semua masalah ini akan menjadi bertambah besar dan berganda dari hari kehari. Setiap komponen masalah ini mampu menggandakan masalah lain.

Anda mesti keluar daripada kitaran permasalahan ini sebelum ia menjadi bencana yang tidak dapat dipulihkan. Oleh itu rawatan kesakitan kronik memerlukan strategi rawatan yang komprehensif dan holistik yang mana setiap komponen adalah sama penting. Pengabaian satu komponen masalah akan menyebabkan penyembuhan komponen lain turut terbantut.

Setiap individu mempunyai pengalaman dan tindakbalas yang berbeza terhadap kesakitan mereka. Ianya kadangkala menjadi sukar bagi orang lain untuk memahami masalah anda, orang yang paling tepat untuk menakrifkan sakit adalah diri anda sendiri, maka adalah penting untuk anda memberikan gambaran yang jelas tentang keperitan pengalaman kesakitan anda dan kesannya dalam kehidupan anda kepada doktor yang merawat.

Kesakitan kronik tidak membunuh anda tetapi ia boleh membunuh kehidupan anda. Anda tentu sedia maklum bahawa banyak aktiviti yang anda suka kini tidak dapat dilakukan disebabkan oleh kesakitan ini. Kesakitan kronik seolah-olah mengongkong kehidupan anda. Sebagai contohnya anda mungkin telah mengalami masalah-masalah seperti berikut:

 • Gangguan tidur
 • Keletihan berpanjangan
 • Kesedihan, bimbang, mudah marah, putus asa dan depresi (kemurungan)
 • Tidak dapat memberi perhatian kepada keluarga yang tersayang
 • Anda tidak dapat bersosial dan melakukan hobi anda
 • Merasa terasing dalam dunia sendiri
 • Takut untuk bersenam atau bergerak, menyebabkan otot menjadi lemah, kecut dan sendi menjadi ketat (deconditioning)
 • Hilang mata pencarian dan hilang pekerjaan
 • Wujudnya tekanan kepada ahli keluarga yang lain.
 • Bergantung kepada orang lain untuk kepentingan diri sendiri.
 • Resiko kegemukan (obesiti)

Anda pasti tidak mahu mensia-siakan umur anda hanya dengan menangisi kesakitan yang anda tanggung. Anda perlu kawal kesakitan anda dan jangan biarkan kesakitan kronik ini mengongkong anda. Pakar kesakitan kronik sedia membantu anda.

Bolehkah kesakitan kronik diubati?

Di hospital, pesakit kesakitan kronik dirawat di klinik kesakitan kronik (pain clinic). Bagi pesakit yang terlantar dalam ward rujukan boleh dibuat kepada pakar kesakitan kronik. Adalah menjadi “standard practice” bahawa pesakit akan dinilai/rawat oleh pelbagai doktor dari discipline yang berlainan untuk menghasil resolusi rawatan terbaik.

Kebanyakan kesakitan kronik dapat dikawal jika pesakit memberikan kerjasama dan mematuhi rawatan yang telah dirancang oleh doktor. Setiap kaedah mempunyai peranan yang penting dan tidak boleh diabaikan. Rawatan secara komprehensif dan multimodal adalah rawatan yang utama untuk kejayaan merawat kesakitan kronik.

Anda perlu tahu bahawa keberkesanan rawatan adalah bergantung kepada jenis kesakitan anda, setiap individu mempunyai tindakbalas yang berbeza terhadap rawatan dan ubatan yang diberikan.

Kesakitan yang sama tidak semestinya dapat dikawal dengan ubat yang sama kepada semua pesakit. Anda boleh berbincang dengan doktor sekiranya rawatan yang sedia ada tidak membantu atau terdapat kesan sampingan ubat yang tidak diingini.

Ada ubat pilihan lain yang dapat membantu anda. Selain daripada ubatan terdapat beberapa kaedah lain yang boleh dipertimbangkan oleh doktor sebagai alternatif contohnya kaedah intervensi (suntikan), fisioterapi dan rawatan cognitive (cognitve behaviour therapy).

Selain dari peranan doktor, anda juga perlu secara aktif mengambil peranan dalam program rawatan. Ini adalah kerana anda bakal menanggung kesengsaraan itu sepanjang hidup anda. Dan orang paling membantu dalam hidup anda adalah diri anda sendiri. Jadi anda perlu belajar tentang penyakit anda dan cuba faham akan strategi setiap bentuk rawatan/ubat.

Anda perlu faham bahawa kebolehan untuk mengawal kesakitan haruslah bermula daripada dalam diri anda sendiri.

Motivasi yang tinggi, ketabahan dan bersikap positif adalah penting dalam rangka rawatan kesakitan kronik. Ia memakan masa yang agak lama dan perlu kesabaran. Kajian seluruh dunia telah membuktikan bahawa rawatan multimodal kesakitan kronik mampu mengembalikan kehidupan anda. Matlamat utama rawatan ialah mengurangkan rasa sakit semaksima mungkin dan mampu kembali bekerja.

Kaedah ubatan
Ubatan adalah teknik rawatan utama yang digunakan dalam menangani kesakitan kronik. Pengunaan ubatan adalah berbagai, terdapat tablet, kapsul, suntikan, tampalan ubat pada kulit dan lain-lain teknik yang berbeza dengan klinik lain. Ubat makan mungkin berfungsi untuk mengurangkan sakit, penenang fikiran, ubat saraf, pelembut otot dan anti osteoporosis.

Adalah penting untuk anda mengetahui bahawa terdapat ubatan yang perlu diambil secara tetap dan berkala mengikut jadual (Gabapentin, Carbamazepin), dan terdapat juga ubat yang diambil bila perlu sahaja seperti yang telah diarahkan oleh doktor. Anda dikehendaki patuh pada preskripsi yang diberikan bagi memastikan keberkesanan rawatan yang disediakan untuk anda.

Terdapat juga ubat yang akan memberi kesan hanya selepas 1 atau 2 minggu diambil, ubatan tersebut adalah seperti tablet Gabapentin, Carbamazepin dan Amitriptyline. Oleh itu jangan putus asa dan kecewa jika belum rasa lega, teruskan makan ubat itu sehingga diberitahu.

Setiap individu mempunyai tindakbalas yang berbeza berbanding dengan individu yang lain, maka doktor akan memberikan kombinasi dan dos yang berbeza bagi memastikan yang mana lebih berkesan kepada anda. Kombinasi ubat yang berbagai adalah bertujuan meningkatkan kesan sinergistik ubat.

Fisioterapy dan senaman
Berehat lama akan menyebabkan otot anda akan menjadi kecut dan lemah. Sendi anda akan menjadi kaku. Urat ligamen akan menjadi kurang anjal. Tulang anda akan menjadi osteoporosis dan mudah patah.

Otot yang lemah dan sendi yang kaku menyebabkan susah untuk bergerak. Akibatnya anda akan menjadi “lumpuh”. Apabila masa berlalu, keadaan ini akan bertambah teruk dan sebarang cara untuk bergerak akan lebih susah dan menyebabkan lebih sakit. Sebaliknya otot akan lebih besar dan kuat, sendi kita akan lebih fleksible dan kuat jika selalu digunakan. Prinsip ini sama dengan senaman yang dipraktiskan oleh atlit bina badan.

Kebanyakkan kesakitan kronik (selain dari sakit kanser) adalah berlaku tanpa kecederaan. Anda perlu faham bahawa ianya hanyalah isyarat sakit tanpa bahaya. Oleh itu jangan biarkan kesakitan kronik itu mengawal pergerakan anda, sebaliknya anda yang mengawal fikiran dan perasaan anda. Oleh itu anda perlu bergerak dan lakukan senaman tanpa was-was.

Fisioterapi dan senaman adalah penting kerana:

 • Meningkatkan mortiliti dan pergerakan sendi dan otot. Maka mutu kehidupan secara keseluruhan akan bertambah baik.
 • Membantu anda bagi mengurangkan kesakitan – senaman akan
 • meransang otak bagi mengeluarkan endorphine yang terdapat didalam badan anda bagi membantu mengurangkan kesakitan.

 • Sesetengah jenis kesakitan kronik dapat ditangani secara lebih berkesan dengan senaman yang khusus.Contohnya senaman regangan untuk sakit otot myofascial pain syndrome
 • Mood, emosi yang baik dan “feel of well being” dapat dihasilkan melalui senaman.
 • Sesetengah kesakitan kronik disebabkan oleh sikap kerja, posisi kerja, biomekanik yang tidak betul menyebabkab otot kita kerja teruk atau tercedera. Oleh itu latihan pengubahsuaian boleh dipelajari ketika sesi fisioterapi/rawatan carakerja.

Anda mungkin akan bertambah sakit pada permulaannya, tapi itu adalah sementara. Ia adalah disebabkan oleh otot yang tidak aktif dan kejang tapi anda perlu ingat bahawa ianya akan beransur pulih jika senaman dilakukan secara berperingkat dan berterusan. Senaman terbukti dapat mengurangkan kesakitan kronik.Untuk kesan jangka panjang, anda diminta belajar dan melakukan senaman ini berterusan di rumah.

Kaedah intervensi (interventional pain management)
Kaedah secara intervensi adalah kaedah suntikan khas yang dilakukan pada tubuh yang sakit.

Procedure ini dilakukan dalam bilik pembedahan dibawah kawalan X Ray atau mesin ultrasound. Pakar kesakitan kronik tidak melakukan pembedahan, hanya suntikan.

Terdapat 100 kaedah suntikan dengan perbagai jarum yang berbeza yang boleh dilakukan bergantung kepada jenis penyakit. Suntikan ini bertujuan untuk mempercepatkan kelegaan sakit yang amat sangat dikalangan pesakit. Ianya juga dilakukan sebagai penyelamat jika tablet/kapsul sebelum itu tidak berkesan.

Setengah kes didapati kesan tablet/kapsul lebih effektif selepas menjalani kaedah suntikan.

Kaedah suntikan ini amat popular dikalangan pesakit yang mengalami kesakitan tulang belakang dan tengkok.

Dalam kes-kes tertentu, kaedah intervensi boleh menjadi rawatan pilihan selain daripada rawatan pembedahan tulang belakang pada kos yang lebih murah dan selamat. Biasanya kaedah ini dilakukan oleh pakar kesakitan kronik yang terlatih untuk menjamin penyembuhan dan mengelakkan komplikasi. Di Hospital Universiti Sains Malaysia kaedah intervensi ini telah menjadi keutamaan dan telah dapat menyembuhkan ramai pesakit.

Contoh teknik intervensi yang selalu dilakukan ialah:

 • Suntikan ubat ke dalam sendi
 • Injeksi Botox pada otot yang sakit
 • Rawatan Radiofrequency pada saraf yang sakit
 • Epiduroplasty
 • Suntikan Epidural
 • Intrathecal pump
 • Spinal cord stimulation
 • Intradiscal radiofrequency therapy.
 • Prolotherapy

Kaedah secara intervensi adalah kaedah suntikan khas yang dilakukan dalam bilik pembedahan dibawah kawalan X Ray. Teknik ini telah banyak menyembuhkan pesakit.

Terapi psikologi (Cognitive behaviour therapy)
Terdapat juga pesakit yang tidak langsung bertindakbalas terhadap semua cara rawatan (rentan). Mereka akhirnya terpaksa hidup dalam kesakitan. Di Pain Unit, Hospital USM ketagori pesakit yang rentan kepada rawatan adalah kurang dari 10%.

Dalam keadaan ini adalah lebih baik pesakit memfokuskan pada bagaimana untuk kembali berfungsi dan mengurus diri anda daripada hanya memikirkan penyembuhan kesakitan itu semata-mata.

Terapi psikologi (Cognitive behaviour therapy) adalah merupakan rawatan yang paling sesuai untuk pesakit jenis ini. Pesakit akan dilatih untuk menguruskan rasa sakit dan bagaimana menguruskan kehidupan dengan kesakitan yang sedia ada.

Kaedah ini membimbing pesakit untuk mengawal kesakitan dengan cara minda yang positif (helpful tought) dan seterusnya menghasilkan persepsi dan tindakan yang membina.

sumber: http://drnizarabduljalil.blogspot.com/
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]