«

»

May 05

Proses Hemodialisis Penyakit Buah Pinggang

Hemodialisis adalah satu kaedah gantian rawatan penyakit buah pinggang apabila buah pinggang gagal berfungsi sewajarnya, dengan menggunakan mesin hemodialisis untuk mencuci darah.

Kekerapan mencuci darah pesakit buah pinggang menggunakan mesin hemodialisis ialah 3 kali seminggu dengan tempuh sekurang-kurangnya 4 jam setiap kali, sepanjang hayat.

Pesakit buah pinggang sedang menjalani proses dialisis mencuci darah

Pesakit buah pinggang sedang menjalani proses dialisis mencuci darah


Mencuci darah menggunakan mesin hemodialisis perlu menjalani pembedahan kecil untuk “menanam” fistula iaitu port untuk memasukkan jarum yang mengalirkan darah keluar dari badan masuk ke mesin dialisis dan jarum yang mengalirkan semula darah dari mesin dialisis masuk ke dalam badan.

Proses yang berlaku ialah darah yang mengandungi bahan perkumuhan dari dalam badan dialirkan masuk ke dalam mesin dialisis. Darah ini akan dituras (ditapis) melalui buah pinggang tiruan yang ada dalam mesin, selepas itu dimasukkan semula kedalam badan melalui fistula.

Prinsip Hemodialisis
Prinsip hemodialisis (cuci darah) ialah dengan menerapkan proses osmosis dan ultrafiltrasi pada buah pinggang buatan untuk menyahkeluarkan sisa metabolisma daripada badan.

Darah yang dipam keluar dari tubuh dialirkan ke mesin dialiser yang berfungsi sebagai buah pinggang buatan bagi penyingkiran sisa-sia toksid melalui proses difusi dan ultrafiltrasi oleh cairan khusus untuk dialisis.

Tekanan dalam ruan dialisat yang lebih rendah daripada tekanan darah menyebabkan cairan, sisa-sia metabolik serta sisa-sia toksid dalam darah disingkirkan melalui selaput dan dimasukkan kedalam dialisat. Proses hemo dialisis melibatkan penyingkiran zat terlarut melalui membrane semipermiable.

Penyingkiran cecair – ultrafiltrasi dilakukan dengan mengubah tekanan hidrostatik bahagian.

Kesan:

  • Kos yang tinggi untuk menggunakan mesin serta kekurangan tenaga mahir pengendali mesin
  • Pembekuan darah dalam fistula, tiub dan buah pinggang tiruan semasa proses dialisis dan ketika itu proses dialisis perlu dihentikan
  • Masaalah tekanan darah rendah semasa dialisis. Ini boleh membahayakan nyawa pesakit
  • Jangkitan pada fistula atau darah yang menyebabkan pesakit demam, menggigil atau lemahJangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]