«

»

Sep 25

Makanan Yang Baik Untuk Buah Pinggang

Di Malaysia pada masa ini penyakit buah pinggang menjadi salah satu penyakit paling cepat menonjol. Jika dahulu penyakit kencing manis berada pada ranking paling atas antara penyakit yang dihidapi paling ramai rakyat Malaysia, kini lebih ramai rakyat Malaysia mengidap penyakit buah pinggang.

Diantara punca yang dipercayai menjadi sebab utama penularan dengan cepat penyakit buah pinggang ialah berhubungkait dengan tabiat pemakanan rakyat Malaysia. Mereka sangat gemar memakan makanan yang bersumber daging tanpa mengira waktu siang atau malam. Tidak mengambil berat kandungan dan jenis makanan serta minuman.

Jika anda sedang menjalani dialisis atau mempunyai penyakit buah pinggang yang kronik, terdapat banyak makanan yang berkhasiat dan mengandungi antioksida untuk kesihatan buah pinggang. Pesakit buah pinggang yang mengalami keradangan mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada penyakit kardiovaskular berbanding tanpa masalah buah pinggang.

Anda harus berunding dengan pakar diet khas untuk buah pinggang dan mengikuti diet yang sesuai. Pelan makananan yang sesuai boleh membantu anda meningkatkan pengambilan nutrien dan antioksida.

Berikut adalah senarai 10 makanan yang berkhasiat untuk buah pinggang:

1. Cili Benggala

Cili benggala merah adalah pilihan yang baik kerana ia rendah dengan kalium, mengandungi vitamin A, C, B6, asid folik dan serat. Ia juga mengandungi lycopene antioksida, yang melindungi terhadap beberapa jenis kanser.

2. Kobis

Kobis mengandungi fitokimia iaitu sebatian kimia yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu sahaja. Fitokimia bekerja untuk memecahkan radikal secara bebas. Fitokimia dipercayai mampu memerangi kanser dan menyokong kesihatan kardiovaskular.

Kobis ialah sayuran yang murah dan sangat baik untuk diet, kerana ia tinggi dengan vitamin K, C , B6, serat dan asid folik, namun ia rendah kalium, jadi ia sangat sesuai untuk buah pinggang.

3. Bunga Kobis

Satu lagi makanan sihat untuk buah pinggang ialah bunga kobis . Ia adalah sayuran cruciferous yang mengandungi vitamin C, folat dan serat. Selain itu ia mengandungi sebatian yang membantu hati meneutralkan bahan toksik.

4. Ekstrak Biji Anggur Maklumat penuh khasiat biji anggur klik sini

Warna merah anggur berasal daripada beberapa jenis flavonoids yang baik untuk jantung kerana ia menghalang pengoksidaan dan mengurangkan peluang pembekuan darah. Flavonoid dalam anggur ialah resveratrol yang boleh meningkatkan oksida nitric. Ia boleh merehatkan otot dalam saluran darah untuk pengaliranan yang lebih baik. Flavonoid juga membantu melindungi anda daripada kanser dan mencegah keradangan.

5. Buah Delima – Maklumat penuh khasiat buah delima klik sini

Buah Delima mengandungi polifenol, flavonoid dan bahan fitokimia serta unsur nutrisi seperti riboflavin, tiamin, niasin dan pelbagai lagi.

Pati Jus Delima Bio Emas 750ml

Jus Delima Bio Emas 750ml

6. Ekstrak Buah Zaitun – Maklumat penuh khasiat biji zaitun klik sini

Kajian telah menunjukkan bahawa penduduk di negara yang menggunakan minyak zaitun berbanding minyak jenis lain cenderung untuk mempunyai kadar yang lebih rendah menghidap kanser dan penyakit jantung. Ini dipercayai disebabkan oleh banyak komponen baik minyak zaitun iaitu asid oleik, sejenis asid lemak anti-radang yang melindungi terhadap pengoksidaan, polyphenols dan sebatian antioksida yang mencegah keradangan dan pengoksidaan.

7. Ekstrak Biji Aprikot – Maklumat penuh khasiat biji aprikot klik sini

Pakar perubatan berpengalaman, Prof Madya Dr Syed Zainal Husin Wafa, mengakui biji aprikot kaya dengan vitamin B17. Vitamin B17 adalah agen kemoterapi semula jadi.

8. Buah kurma – Maklumat penuh khasiat buah kurma klik sini

Kurma memiliki kandungan nutrisi yang banyak misalnya thiamin, niasin, folat, riboflavin sehingga tidak heran jika buah ini memiliki banyak manfaat.

9. Gum Arabic atau Al Manna – Maklumat penuh khasiat Gam Arab atau Al Manna klik sini

Al Manna atau gam arab inilah sebenarnya yang amat mujarab untuk mengatasi masaalah buah pinggang.

10. Madu – Maklumat penuh khasiat madu klik sini

Anda tidak perlu pergi ke pasar raya untuk mendapatkan bahan makanan terbaik untuk buah pinggang seperti senarai nombor 4 hingga nombor 9 kerana ianya tidak dijual di pasaraya atau mana-mana kedai runcit. Hanya makanan di senarai nombo1, 2, 3 dan 10 sahaja yang anda boleh dapati di pasaraya.

Bagaimana pun untuk kepentingan anda menjaga buah pinggang, kami sediakan semua bahan-bahan yang sangat berkesan iaitu delima, anggur, kurma, zaitun, aprikot, al manna dan madu dalam satu formulasi cecair pekat sedia diminum ia itu Jus Delima Bio Emas.

Jika merujuk kepada carian online di internet mengenai buah pinggang, kata kunci yang popular sering diditemui ialah seperti berikut:

buah delima pinggang

buah pinggang tidak berfungsi sembuh

delima baik untuk buah pinggang pankerias dan jantung

jus delima bolih untuk pesakit buah pinggang

cara pengambilan jus delima

pesakit buah pinggang tiada selera makan

penyakit kulit eczema

jus delima untuk kencing manis

>testimoni pengguna delima

jus delima kota kinabalu

Jus delima emas untuk buah pinggang

pesakit dialisis buah pinggang yang sudah sembuh

jus sesuai untuk pesakit buah pinggang

produk baik untuk buah pinggang

selain sakit buah pinggang punca lain yang sebabkan kaki bengkak

delima minuman kesihatan di malaysia

makanan yang tidak baik untuk buah pinggang

dan berpuluh-puluh lagi kata kunci berkaitan dengan pemakanan dan buah pinggang.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]