Rawatan Peritoneal Dialisis Perlukan Lebih Potassium

Bio Emas Merawat Penyakit Buah Pinggang

Potassium adalah mineral yang diperlukan untuk memastikan saraf, otot dan jantung anda berfungsi dengan baik. Kandungan potassium yang rendah atau tinggi boleh mengakibatkan degupan jantung yang tidak teratur dan boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup.

Oleh itu, sangat penting jika anda seorang pesakit kegagalan buah pinggang kronik untuk memastikan agar tahap kandungan potassium di dalam badan anda normal.

Jika anda melakukan rawatan peritoneal dialysis, anda digalakkan untuk mengambil makanan yang tinggi kandungan potassium berbanding mereka yang menjalani rawatan hemodialisis.

Ini kerana, peritoneal dialisis dilakukan setiap hari, dan disebabkan itu tubuh anda mungkin akan kehilangan banyak kandungan potassium.

Makanan tinggi potassium dan peritoneal dialisis

Potassium boleh ditemui di dalam banyak makanan, termasuklah buah-buahan, sayur-sayuran, daging, susu, yogurt, coklat, kekacang dan bijirin. Di sini disenaraikan beberapa jenis buah-buahan serta sayur-sayuran yang mungkin akan disyorkan oleh pakar diet anda jika kandungan potassium di dalam badan anda kurang.

Saiz hidangan adalah berbeza, kerana setiap pesakit buah pinggang memerlukan keperluan diet yang berbeza.

Buah-buahan tinggi potassium

Saiz hidangan

1) Avocado 1/2
2) Pisang 1 saiz sederhana
3) Tembikai kecil 1 cawan
4) Kurma 5 biji (696mg/100gm)
5) Tembikai susu 1 kepingan / 1 cawan
6) Kiwi 1 zaiz besar
7) Mangga 1 cawan
8) Buah pic 1 saiz sederhana
9) Oren 1 saiz sederhana
10) Jus oren ½ cawan (4 auns)
11) Betik ½  atau ½ cawan
12) Prune 5 saiz besar
13) Jus prune ½ cawan (4 auns)
14) Kismis 3 sudu teh

Sayur-sayuran tinggi potassium

Saiz hidangan

1) Ulama-ulaman 1 hidangan
2) Kubis bersama batang ½ cawan
3) Keledek 1 saiz sederhana atau ½ cawan
4) Bayam ½ cawan
5) Keledek manis 1 saiz sederhana
6) Tomato 1 saiz sederhana
7) Labu ½ cawan

Tahap potassium yang sihat

Mengetahui tahap potassium di dalam badan adalah langkah penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik semasa rawatan peritoneal dialisis. Anda perlu menjalani ujian makmal secara rutin yang mana boleh menunjukkan tahap kandungan potassium anda.

 • Tahap rendah: kurang dari 3.5 mg/dL
 • Tahap tidak selamat: 5.6 hingga 6.0 mg/dL
 • Tahap selamat: 3.5 hingga 5.5 mg/dL
 • Tahap merbahaya: lebih dari 6.0 mg/dL

Tanda-tanda gejala kurang potassium

Sangat penting bagi anda, seorang pesakit yang menjalani rawatan peritonal dialisis mempunyai kandungan potassium yang cukup untuk mengekalkan tahap kesihatan dan juga fungsi otot. Simptom kurang potassium juga dikenali sebagai hipokalemia, termasuklah:

 • kelemahan 
 • kekejangan pada otot tangan dan kaki
 • rasa kebas
 • loya dan muntah
 • kekejangan di bahagian abdomen
 • sembelit
 • jantung berdenyut dengan laju
 • tertekan dan keliru

Jadi, sekiranya anda mengalami simptom-simptom di atas, berbincanglah dengan doktor anda. Dan jika ianya adalah tanda-tanda hipokalemia, pakar diet akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah untuk mengambil makanan yang tinggi potassium untuk buah pinggang anda.

Rumusan

Potassium sangat penting untuk mengekalkan fungsi jantung dan otot yang sihat. Apabila anda menjalani rawatan peritoneal dialysis, anda akan melakukan dialisis setiap hari, jadi penting untuk anda mengambil makanan yang tinggi potassium untuk mengekalkan tahap potassium yang normal.

Mengamalkan dan mengikuti diet peritoneal dialisis anda dan mendengar nasihat pakar diet anda dapat membantu anda mengekalkan tahap kesihatan yang lebih baik semasa rawatan dialisis.

Jadi, apakah tahap potassium anda sekarang? Berjumpalah dengan pakar diet anda sekarang untuk mengetahuinya dan kongsikan bersama pembaca lain melalui ruangan komen di bawah.

Sumber artikel: Davita.Com l Potassium and Peritoneal Dialysis

Ingin Tahu Lebih Lanjut Mengenai Jus Delima Bio Emas? Sila Klik Di sini

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

 • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio Emastelah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
 • NIH memuatkan journal-journal serta artikel-artikel berkaitan penyelidikan atau penemuan berhubung dengan dunia perubatan dan menjadi rujukan kepada para pengamal perubatan, penyelidik, pesakit, penuntut dan profesional seluruh dunia.
 • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio EmasTMiaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]