Nefrotik Sindrom (Sindrom Nefrotik) Satu Amaran Masaalah Buah Pinggang

Nefrotik sindrom bukan suatu penyakit tetapi ia adalah gejala atau amaran yang menunjukkan bahawa buah pinggang sedang mengalami kerosakan.

Nefrotik sindrom bukan sahaja menyerang golongan dewasa, malah ianya juga boleh menyerang kanak-kanak.

Bagaimana caranya kita dapat mengetahui jika anak kita mengidap nefrotik sindrom? Pengesanan awal akan dapat membantu memberikan rawatan awal di mana anak kita boleh diselamatkan.

Melalui pengalaman, jika kanak-kanak mengidap nefrotik sindrom, mereka akan menunjukkan ciri-ciri di bawah. Ibu bapa perlu peka terhadap gejala di bawah kerana anak-anak anda tidak akan memaklumkan kepada anda gejala yang mereka alami.

Antara gejalanya ialah:

  • Berlaku pembengkakan pada anggota badan, terutamanya di muka, kaki dan perut.
  • Air kencing berbuih menunjukkan di dalam urin terdapatnya protein.
  • Berat badan bertambah kerana disebabkan cecair di dalam badan yang berkumpul.

3 gejala di atas adalah yang paling mudah untuk anda mengesannya. Jika anak anda mengalami gejala di atas, anda patut segera membawa mereka berjumpa doktor.

Apabila berjumpa doktor, biasanya beberapa ujian akan dilakukan ke atas anak anda. Ini bertujuan untuk mengenalpasti apakah anak anda mengidap nefrotik sindrom.

Ujian air kencing:
Doktor akan melakukan ujian protein ke atas sampel air kencing anak anda. Jika ujian pertama menunjukkan tahap protein tinggi, doktor akan melakukan ujian air kencing sekali lagi.

Anda juga harus melakukan ujian protein ke atas anak anda di rumah untuk beberapa hari. Dalam kes ini doktor akan memberitahu kepada anda bagaimana untuk melakukan ujian ini di rumah.

Ujian darah:
Doktor juga akan mencadangkan agar anak anda melakukan ujian darah untuk mengetahui tahap elektrolit, protein, kreatinin, dan Blood Urea Nitrogen (BUN) di dalam darah anak anda.

Ujian ini dapat membantu doktor mengenalpasti samada anak anda menghidapi nefrotik sindrom atau masalah lain yang menyebabkan kehadiran protein di dalam air kencingnya.

Dalam sesetengah kes, doktor akan mencadangkan melakukan biopsi buah pinggang. Prosuder ini dilakukan dengan cara mengambil sedikit tisu buah pinggang menggunakan jarum khas.

Tisu buah pinggang yang diambil tadi akan dikaji di bawah mikroskop bertujuan untuk mengenalpasti jenis nefrotik sindrom yang anak anda alami. Atau mereka mempunyai masalah yang lain.

Setelah doktor mengenalpasti masaalah kesihatan yang dialami anak anak anda, mereka akan mencadangkan bentuk rawatan yang sewajarnya.

Jus Delima 

Untuk  menghindarkan masaalah buah pinggang Nefrotik Sindrom ini, sila baca info lanjut di sini..>>

Artikel yang ada kaitan yang patut dibaca:
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]