«

Jun 02

Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser

Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser: Jus Delima Bio Emas
Kanser merupakan kumpulanpenyakit yang berpunca daripada sel-sel bertindak diluar tabiat asalnya.

Pada lazimnya dan mengikut tabiat asalnya sel-sel ini akan membuat pembahagian terkawal mengikut keperluan organ tubuh. Apabila kadar penghasilan sel melebihi keperluan tubuh, akan wujudlah lebihan tisu. Lebihan tisu inilah disebut sebagai ketumbuhan.

Ustaz Tajudin, pemilik Kilang Sidratul Enterprise memberi taklimat penyediaan produk Bio Emas

kanser payudara

Ketumbuhan ini pula boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu benign (tumor bukan kanser) dan malignan (tumur kanser). Ketumbuhan benign tidak membahayakan manusia.

Kanser payudara (kanser tetek) merupakan ketumbuhan malignan yang terjadi daripada tindakan sel yang bermula dari payudara (tetek).Ia berkembangan melalui proses pegah-bahagi sel-sel melebihi keperluan organ seterusnya menyerang organ dan tisu sekitarnya.

Sel kanser ini juga mampu membebaskan dirinya daripada tapak ketumbuhan asal dan memasuki saluran darah serta sistem perlimpahan (Lymphatic System). Inilah kaedah sel barah menularkan dirinya kep bahagian lain organ pengidapnya.

Proses penularan ini dipanggil metastasis.

Satu kajian khusus bertajuk: KAJIAN BAGI MENGENALPASTI FAKTOR-FAKTOR RISIKO KANSER PAYUDARA YANG BERKAITAN
DENGAN GAYA HIDUP DALAM KALANGAN WANITA MELAYU DI KUALA LUMPUR telah dijalankan oleh Khuzailah bin Afandi daripada Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2015 mendapati Kadar insiden dan mortaliti kanser payudara dunia memperlihatkan peningkatan yang drastik dan membimbangkan. Sehingga kini punca bagi penyakit tersebut masih belum dikenalpasti.
Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser: Jus Delima Bio Emas
Walau bagaimanapun bukti daripada pelbagai penyelidikan meluas berkaitan kanser payudara mendapati
terdapat beberapa faktor gaya hidup wanita serta faktor bioperubatan yang secara saintifik diperakui
mampu meningkatkan risiko bagi kanser payudara.

Di Malaysia, data terbaru yang diperolehi daripada pihak Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menunjukkan kadar insiden kanser payudara di kalangan wanita Melayu didapati telah meningkat dengan drastik dalam tempoh 8 tahun kebelakangan ini.

Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor risiko terutamanya yang berkaitan dengan gaya hidup yang berkemungkinan mempengaruhi peningkatan risiko kanser payudara dalam kalangan wanita Melayu di Kuala Lumpur.

Kajian ini turut meneliti pengetahuan berhubung kanser payudara dalam kalangan informan. Seramai dua belas orang survivor kanser payudara ditemubual secara mendalam bagi mengenalpasti dan meneroka aspek-aspek amalan gaya hidup
terdahulu dan latar belakang bioperubatan yang berkemungkinan meningkatkan risiko mereka untuk mendapat kanser payudara.
Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser: Jus Delima Bio Emas
Hasil analisis mendapati beberapa faktor risiko gaya hidup dan biologi dilihat berkemungkinan meningkatkan risiko terhadap kanser payudara iaitu:

 • usia lewat pada kelahiran anak pertama atau tidak pernah melahirkan (nulliparity),
 • tidak pernah menyusukan atau tempoh penyusuan yang singkat,
 • obesiti,
 • ketidakaktifan fizikal,
 • kerap mengambil daging merah,
 • kurang pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan,
 • stres psikologikal,
 • sejarah keluarga menghidap kanser payudara
 • rawatan radiasi kepada dada atau payudara

Kajian turut mendapati majoriti informan mempunyai pengetahuan yang rendah berhubung kanser payudara.

Usia Lewat Pada Kelahiran Anak Pertama atau Tidak Pernah Melahir (Nulliparity)
Menurut McPherson et al. (1994), usia lewat pada kelahiran anak pertama atau tidak pernah melahir (nulliparity) meningkatkan risiko bagi insiden kanser payudara. Risiko kanser payudara di kalangan wanita yang mempunyai anak pertama selepas usia 30 tahun adalah kira-kira dua kali ganda berbanding wanita yang mempunyai anak pertama mereka sebelum berusia 20 tahun. Kumpulan yang berisiko paling tinggi adalah mereka yang mempunyai anak pertama selepas umur 35 tahun; wanita-wanita ini berada pada risiko yang lebih tinggi
daripada wanita yang tanpa anak.

Selain itu, kajian Norsa’adah et al. (2005) berhubung faktor-faktor risiko kanser payudara di Kelantan melibatkan 294 peserta yang majoritinya Melayu. Rekabentuk kajian kes-kawalan digunakan dengan 147 peserta kes dan 147 peserta kawalan.

Kajian ini mendapati faktor-faktor yang menyumbang kepada peningkatan risiko kanser payudara adalah nulliparity, berat badan berlebihan, dan sejarah keluarga menghidapi kanser. Walau bagaimanapun, kajian ini tidak menemui perkaitan antara kanser payudara dengan status sosio-ekonomi, status perkahwinan, umur menarke, umur pada tempoh penuh kehamilan pertama, penggunaan hormone terapi dan penyusuan badan.
Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser: Jus Delima Bio Emas
Tidak Pernah Menyusukan atau Tempoh Penyusuan yang Singkat
Terdapat kajian-kajian yang menunjukkan tempoh penyusuan panjang (melebihi 12 bulan ke 24 bulan) bertindak sebagai pelindung atau pencegah daripada kanser payudara, manakala penyusuan dalam tempoh kurang daripada 12 bulan dikaitkan sebagai faktor signifikan yang
meningkatkan risiko kanser payudara (American Cancer Society 2015).

Kajian Matalqah et al. (2011) pula dilaksanakan untuk mengenalpasti peramal-peramal kanser payudara dalam kalangan wanita di Pulau Pinang, Malaysia. Seramai 150 kes dan 150 peserta kawalan dilibatkan dengan separuh daripada peserta adalah dari etnik Cina. Kajian tersebut menemui beberapa bentuk perkaitan antara risiko kanser payudara dengan faktor-faktor risiko dalam kajian iaitu sejarah peribadi menghidap penyakit payudara, tidak pernah mengamalkan diet rendah lemak, dan tidak pernah menyusukan anak didapati meningkatkan risiko untuk mendapat kanser payudara.

Antara kajian yang pernah dijalankan di Malaysia ialah kajian oleh Hejar et al. (2001) bagi melihat perkaitan antara kanser payudara dengan risiko-risiko gaya hidup dalam kalangan wanita Cina di Lembah Klang, Malaysia.

Seramai 89 penghidap kanser payudara wanita yang menerima rawatan di Klinik Kanser, Hospital Kuala Lumpur dan Universiti Malaya Medical Centre digunakan sebagai kumpulan kes berbanding 85 wanita dalam kes kawalan yang dipilih secara rawak dari kalangan pesakit luar di kedua-dua hospital.

Daripada dapatan kajian, didapati jumlah wanita yang mempunyai sejarah keluarga menghidap kanser dalam kumpulan kes adalah dua kali ganda berbanding dalam kumpulan kawalan. Selain itu, tempoh penyusuan didapati mempunyai perkaitan dengan pengurangan dalam susu ibu di kalangan kedua-dua wanita premenopausal dan postmenopausal terutama dengan anak pertama.

Perbezaan yang signifikan juga dilihat berdasarkan bilangan anak yang disusukan. Pengkaji menyimpulkan bahawa penemuan tersebut adalah selari dengan kajian-kajian terdahulu yang menjelaskan tentang kelebihan eksklusif penyusuan badan sebagai faktor pelindung semulajadi yang penting terhadap kanser payudara terutamanya dengan pertambahan dalam jumlah anak disusukan dan tempoh penyusuan setiap anak.
Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser: Jus Delima Bio Emas
Pemakanan dan Diet
Banyak kajian telah dijalankan bagi mencari perkaitan antara faktor pemakanan dan risiko kanser payudara. Namun hasil-hasil yang diperolehi dilihat saling berkonflik. Kruk (2015) dalam meta-analisisnya ke atas faktor pemakanan dan risiko kanser payudara menemui beberapa konflik yang ketara antaranya berhubung pengambilan karbohidrat, corak pemakanan, diet tinggi lemak, dan pengambilan sayuran dan buah-buahan; beberapa kajian menemui perkaitan positif antara diet yang kaya karbohidrat dengan peningkatan dalam risiko kanser payudara (Minatoya et al., 2013; Dong & Qin, 2011; Silvera SA et al. 2005).

Namun beberapa kajian lain tidak menemui perkaitan tersebut (Dahooz ZK & Al-Hawaz MH, 2005; Abdul-Samad et al. 2009); terdapat kajian yang mendapati corak pemakanan sihat menurunkan risiko kanser payudara (Brennan et al. 2010; Michels et al. 2007) namun ada kajian mendapati corak pemakanan tidak sihat tidak mempunyai perkaitan dengan risiko kanser payudara (Brennan et al. 2010; Buck et al. 2011); pengambilan makanan yang tinggi dalam lemak haiwan terutamanya daripada daging merah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara (Spiegleman CE,& Hunter DJ, 2003; Ronco et al. 2012; Zheng et al. 2013; Liu et al. 2014; Sieri et al. 2014) tetapi ada kajian mendapati kurang perkaitan ditemui antara pengambilan lemak dan jenis-jenis lemak dengan risiko kanser payudara (Sulaiman et al. 2011); pengambilan diet yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan mampu mengurangkan risiko kanser (Guo et al. 2013; Gandini et al., 2000; Liu et al., 2014; Gupta et al., 2012; Tsuji et al., 2012; Kruk, 2014; Zhang et al. 2011; Sieri et al. 2014).

Stres Psikologikal
Menurut Kruk (2015), kajian pertama berhubung perkaitan antara stres psikologikal dengan kanser payudara dilaporkan pada penghujung abad ke-19 oleh Snow (1893) di mana 150 daripada 250 pesakit kanser payudara pernah mengalami peristiwa-peristiwa teruk dalam hidup ekoran kehilangan saudara terdekat.

Semenjak itu, terdapat kajian-kajian epidemiologikal lain yang turut mengemukakan perkaitan sebab musabab antara stres yang disebabkan oleh peristiwa-peristiwa dalam hidup dengan kanser payudara. Bagaimanapun perkaitan yang wujud antara kedua-duanya masih tidak jelas kerana perkaitan yang ditemui berbeza-beza dari julat tiada perkaitan hingga kepada perkaitan yang kuat.

Beberapa kajian kohort dan kajian kes berikutnya bagaimanapun memberikan keputusan berbeza di mana perkaitan positif disahkan wujud antara peristiwa-peristiwa terkumpul dalam hidup dengan pembentukan kanser payudara (Jacobs and Bovasso, 2000; Lillberg et al., 2003; Kruk and Aboul-Enein, 2004; Peled et al., 2008; Kruk, 2012). Antaranya, Peled et al. (2008) mendapati pengalaman dua atau lebih peristiwa mempunyai perkaitan positif dengan risiko kanser payudara, sebaliknya perasaan gembira dan positif secara signifikan mengurangkan risiko kanser payudara. Santos et al. (2009) dalam meta-analisis mereka juga mendapati statistik ketara dapat dilihat dalam peningkatan risiko kanser payudara di kalangan wanita yang dilaporkan mengalami tekanan dalam intensiti yang tinggi daripada peristiwa-peristiwa dalam hidup.
Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser: Jus Delima Bio Emas

Daripada senarai di atas 2 faktor pencetus barah berpunca daripada tabiat pemakanan seseorang. Daripada habit makanan yang tidak terurus dengan baik menyebabkan sel-sel kanser mudah terbentuk dan menular.

Dalam Jus Delima Bio Emas ada:

 • Ekstrak buah delima
 • Ekstrak buah tamar
 • Ekstrak biji anggur
 • Esktrak biji/daun anggur
 • Ekstrak biji aprikot
 • Manna
 • Madu

Delima, anggur, zaitun, manna dan apricot mengandungi bahan-bahan semula jadi yang berfungsi menstabilkan denyutan jantung serta melembutkan otot jantung. Mereka juga mencegah daripada berlakunya longgokan kolestrol dalam pembuluh darah.

Buah delima mengandungi polyphenol dan anthocyanin ia juga kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus manakala rendah dalam kandungan protein dan lemak. Jus delima merupakan sumber antioksidan, kerana mengandungi polifenol komplek dan flavonoid seperti: katekin, antosianin, phenolik (Aviram et al, 2000). Jus delima merah merupakan sumber antioksidan semula jadi dengan kandungan antosianin yang cukup tinggi.

Buah delima juga kaya akan fitosterol. Fitosterol merupakan komponen biokimia yang mempunyai fungsi berlawanan dengan kolesterol bila diamalkan manusia. Selain itu, fitosterol juga tahan terhadap oksidasi (Astawan, 2008).
Ia juga telah terbukti sebagai penawar yang baik untuk masalah cirit- birit, anemia, tekanan darah tinggi dan artritis.

Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana delima juga mampu membekalkan oksigen ke sel-sel badan, ia mampu menghilangkan rasa letih.

Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Ia juga berperanan mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang minum jus delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Jus delima juga dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat). Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Kajian:

Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser

Ekstrak biji anggur mengandungi bioflavonoid yang berganda dan dikenali sebagai Proanthocyanidins atau Oligomer Procyanidolic (PCOs) yang merupakan antioksida yang berpotensi.

Biji anggur juga mengandung senyawa yang bernama endungeoned pycnogenol. Ia berperanan dalam menguatkan fungsi kolagen dalam tubuh sehingga kulit tetap sehat, pembuluh darah tetap fleksible dan mencegah gejala stroke. Selain itu, biji anggur juga mengandung senyawa anti-oksidan yang tinggi. Sebab itu, salah satu manfaat biji anggur ini adalah untuk memelihara kesihatan sel tubuh manusia, membuat awet muda dan lebih kebal terhadap serangan penyakit.

Biji anggur sudah terkenal sebagai bahan antioksidan dan serat yang tinggi sehingga mampu menjadi sumber energi yang menyegarkan dan mampu mencegah penuaan diri. ditambah dengan vitamin C dan E, disamping kandungan Beta_carotaner dan Selenium menjadikan produk ini lebih berkhasiat. Vitamin C, selain dapat menyihatkan gusi dan mulut (bermanfaat anti sariawan), juga mengandung aktioksidan yang dapat menjaga imunisasi tubuh.

Ekstrak biji anggur dapat mengurangkan masalah penyakit jantung ischemic dan mampu meningkatkan fungsi jantung.

Zaitun atau Olea eurofea amat kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K, dan zat besi. Buah zaitun yang paling baik kualitinya ialah yang dihasilkan di Greece.

Banyak kajian oleh pakar sains yang mengatakan bahawa minyak zaitun merupakan sejenis antioksida yang diperlukan untuk memerangi LDL kolesterol (kolesterol tidak baik) yang menyumbat saluran arteri jantung, penyebab utama kepada penyakit serangan jantung.

Paras asid yang rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun dapat merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Ketua Jabatan Epideminologi, Universiti Harvard, Dr. Dimitrios Trichopoulos menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50 peratus. Semua hasil kajian beliau berkaitan fungsi minyak zaitun mencegah kanser payu dara boleh di lihat di sinidi sinidi sinidi sinidi sini

Manakala mengikut kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti “Germans Trias Pujol” di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon.

Jadi tidak syak lagi bahawa minyak zaitun ini sememangnya mempunyai khasiatnya yang unik dan dapat menyembuhkan banyak jenis penyakit.

Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser

Biji aprikot adalah sangat berkhasiat. Salah satu nutrisi yang terkandung didalamnya ialah amygdalin ( Vitamin B17 ). Vitamin B17 tidak diklasifikasikan sebagai vitamin, tetapi merujuk kepada bahan kimia yang dikenali sebagai Amygdalin atau laetrile.

Selain mampu menurunkan tekanan darah tinggi Dr. M. Haas, 2008 Hypertension and Wise Therapy, menyatakan zat-zat yang terkandung di dalam biji aprikot terbukti berkesan menurunkan paras kolesterol di dalam badan manusia.

Kenyataan ini telah dibuktikan oleh kajian klinikal yang dilakukan Prof Hanna Salman (melalui kajian klinikal & saintifik, 2012). Rujuk Reduction of Blood Pressure by Using Apricot Seeds and Vitamin C.

Berdasarkan kepada buku “World without Cancer”, tulisan G.Edward Griffin, biji aprikot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain.

Terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk melawan kanser. Salah satu ialah dengan cara membina sistem imun supaya ia menjadi sangat kuat dan dapat melindungi anda dari kanser.

Bagaimanapun, B17 menggunakan cara yang sangat unik iaitu secara langsung menyerang sel kanser ( directly attacks cancer cells).

Antara tahun 1972 dan 1977 Vitamin B17 di uji dengan standard ujian yang sangat ketat di Sloan-Kettering Institute for Cancer Research di Manhattan di bawah penyeliaan dan arahan [Dr Sugiura.

Setelah melalui proses ujian selama 5 tahun, barulah mereka mendedahkan hasil ujian mereka pada masyarakat umum yang mana hasilnya B17 :

 • berjaya berhentikan metastasis (penyebaran kanser) pada tikus.
 • berjaya menghalang pertumbuhan tumor kecil.
 • berjaya menghilangkan rasa sakit 70% pengidap kanser.
 • bertindak sebagai agen pencegahan kanser 100%.

Di bawah ialah dapatan terbaru daripada kajian saintifik dan klinikal mengenai keberkesanan letrile mengatasi masaalah kanser:

Manna (Gam Arabic)

Banyak kajian saintifik keatas Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik. Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik.

Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Manna (Gum Arabic) 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides di dalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Manna (Gum Arabic) berbanding Inulin.

Ini bermakna Manna (Gum Arabic) adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik. Antara kajian lain yang dijalankan menunjukkan kebaikan  Manna (Gum Arabic) . Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi:

 • Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
 • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 • Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
 • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
 • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
 • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang. .
 • Penawar kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Penjagaan Yang Betul Mengelakkan Payudara Dari Kanser

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure (ERF) menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik lihat: Paediatric Nephrology 2004, Oct. Artikel penuh boleh baca di sini…

Kajian keatas haiwan menunjukkan peningkatan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masaalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Kajian Cardiff University ke atas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Manna selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah.

Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Manna mampu mengurangkan paras gula dalam darah. Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia.

Manna adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Manna di dalam product mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata dan cirit birit.

Dengan begitu banyak bukti kajian saintifik keatas bahan-bahan yang diformulasi dalam Jus Delima Bio Emas, sudah tentu ianya sangat berfaedah untuk meningkatkan kualiti hidup.

Badan yang mendapat nutrisi yang cukup dan seimbang menghasilkan badan yang sehat.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS

 
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]