«

»

Jun 02

Masaalah Sakit Puan: Penyakit Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Masaalah Sakit Puan: Penyakit Pelvic Inflammatory Disease (PID) Penyakit ini merupakan satu penyebab utama berlaku masaalah. Ianya adalah penyakit kelamin berjangkit (STD – Sexually Transmitted Disease) yang boleh menyebabkan jangkitan serta kerosakan teruk pada organ peranakan wanita. PID boleh mengakibatkan saluran peranakan tersumbat dan bengkak serta risiko mendapat kandungan luar rahim (‘ectopic pregnancy’) lebih tinggi.

Apakah punca PID?
Kes PID adalah lebih kerap dilaporkan berlaku di kalangan mereka yang sering melakukan seks luar nikah dengan pelbagai pasangan. PID disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria terutamanya Gonorrhoea danChlamydia pada pangkal rahim atau servik. Servik memainkan peranan penting sebagai benteng pertahanan untuk alat peranakan wanita. Tetapi apabila jangkitan dan keradangan servik berlaku, kuman tersebut akan berjaya melepasi servik untuk menjangkiti bahagian lain alat peranakan wanita terutamanya saluran peranakan Fallopian.

Sebab-sebab lain PID termasuklah kes pengguguran, penggunaan alat dalam rahim dan prosedur-prosedur pelvis serta semasa kelahiran. Selain dari itu, penggunaan pencucian faraj / ‘douching’ mungkin juga boleh menyebabkan perubahan flora faraj serta memudahkan jangkitan kuman merebak dari bahagian faraj ke bahagian atas alat peranakan wanita.

Masaalah Sakit Puan: Penyakit Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Simptom-simptom PID
Ia sukar dikesan pada peringkat awal kerana kebanyakan wanita tidak mempunyai simptom-simptom. Sebahagian besar wanita hanya akan mendapat diagnosis apabila mereka mengalami kesukaran untuk hamil ataupun apabila jangkitan tersebut sudah pada tahap kronik dan mengakibatkan kerosakan pada yang sukar diperbaiki.
Antara simptom-simptom yang mungkin dialami oleh pesakit PID:
• Kesakitan di bahagian pelvis atau bahagian atas kanan abdomen.
• Demam
• Pengeluaran keputihan dari faraj yang berwarna hijau / kuning serta berbau busuk
• Kesakitan semasa hubungan seks
• Pendarahan haid yang tidak teratur
• Kesakitan semasa membuang air kencing

Cara mengesan PID
Sekiranya PID disyaki, doktor yang merawati akan membuat pemeriksaan untuk mengesan jangkitan tersebut:
• fizikal
• Imbasan scan
• Ujian darah dan air kencing
• Pembedahan Laparoscopik

Masaalah Sakit Puan: Penyakit Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Pemeriksaan fizikal faraj wanita dapat mengesan kehadiran keputihan kuning / kehijauan. Manakala lelaki pula pengeluaran lendir kuning dari penis.

Imbasan scan mungkin dapat mengesan kehadiran tiub bengkak iaitu ‘hydrosalphinx’ataupun infeksi bernanah di bahagian ovari dan saluran peranakan ie ‘tubo-ovarian abscess’
Pembedahan laparoscopik akan dapat mengesan kesan-kesan infeksi pada rahim dan saluran peranakan serta bahagian organ lain yang terlibat

Masaalah Sakit Puan: Penyakit Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Implikasi PID
Implikasi PID termasuklah masalah kemandulan, sakit kronik di bahagian pelvis, kandungan ektopik serta impak psikologi kerana penghidap PID dan pasangan mereka tidak selesa melakukan hubungan seks seperti mana lazimnya.

Rawatan PID
1. Antibiotik penghidap PID dan juga pasangan mereka perlu diberikan.
2. Pembedahan sekiranya terdapat pengumpulan nanah ie ‘abscess’ yang tidak sembuh dengan rawatan antibiotik
3. Rawatan kesuburan ie IVF sekiranya kedua-dua saluran peranakan sudah tersumbat dan rosak.

Oleh itu kepada suami atau isteri janganlah sekali-kali mengadakan hubungan seks dengan orang lain selain pasangan sah anda. Apabila berlaku jangkitan ini, hubungan anda suami isteri akan dingin dan anda akan menaruh rasa curiga keatas pasangan anda.

Masaalah Sakit Puan: Penyakit Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Selepas mendapat rawatan daripada pegawai perubatan, amalkan minum Jus Cinta V.

Jus Cinta V dapat membantu mengatasi masaalah keputihan, menghindarkan bau busuk faraj dan membantu mengetatkan semula faraj anda. Ia mengandungi ekstrak sireh, manjakani, kacip fatimah, apricot, delima, madu dan manna.

Bahan-bahan semulajadi ini membantu memperbaiki anggota peranakan seperti rahim dan faraj dengan memulihkan hormon wanita. Ia juga mencegah senggugut, mengembalikan aroma asal faraj. Selain itu Jus Cinta V juga memulihkan otot faraj dimana faraj mampu membuat kemutan yang terbaik.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]