«

»

Jan 05

Makanan Yang Sesuai Untuk Penyakit Tiroid -Thyroid

Merawat Penyakit Tiroid (Thyroid) Dengan Jus Delima Bio Emas

Penyakit Tiroid terbagi dua, iaitu hypothyroidism (hypotiroid) dan hipertiroidisme (hipertiroid).
Kelenjar tiroid terletak di bawah kotak suara dengan panjang 2 inci yang berfungsi mengatur keseimbangan metabolisme tubuh dan kalsium. Gangguan tiroid memang dapat di atasi dengan perawatan medis, tetapi dengan mengamalkan makanan sihat juga boleh merawat tiroid.

Gejala gangguan tiroid adalah depresi, kurang nafsu makan, sembelit, kelelahan, kehilangan berat badan, serta tidak bemaya. Ini disebabkan tubuh kekurangan selenium, yodium, zat besi.

Ketika tiroid bekerja dengan normal, hormon tiroid ini dilepaskan ke dalam aliran darah dan beredar ke seluruh tubuh. Mereka membantu pelbagai sel untuk memproduksi tenaga dari makanan yang kita ambil.

Hormon juga bertanggung jawab untuk mengatur kadar kalsium dalam darah dan suhu basal, mengatur pertumbuhan dan perkembangan tubuh, serta membantu perkembangan otak pada bayi. Sayangnya, ada jutaan orang di seluruh dunia ini dengan kelenjar tiroid yang rendah atau terlalu aktif.

Hal ini berarti kelenjar tiroid akan menghasilkan hormon tiroid terlalu sedikit atau terlalu banyak, dan ini akan menyebabkan berbagai gejala dan masalah kesihatan.

amalkan Jus Delima Bio Emas untuk mencegah tiroid

amalkan Jus Delima Bio Emas untuk mencegah tiroid

Telah banyak diamati bahwa banyak orang dengan penyakit tiroid biasanya didiagonis kurang tepat. Jika Anda adalah salah seorang dari mereka, Anda perlu untuk mempertimbangkan diet untuk tiroid. Hal ini bukan hanya akan membantu menyembuhkan, tetapi juga membuat tiroid berfungsi dengan baik.

Gejala Tiroid:
Pesakit tiroid juga tidak akan nampak seperti mereka sakit cuma bagi pesakit hyperthyroid biasanya rambut mereka akan jadi sangat nipis atau terus botak akibat keguguran rambut yang kronik, mereka sangat kurus akibat penurunan berat badan yang mendadak kerana ketidakstabilan hormon, nampak cengkung, period tak teratur dan selalu letih kerana degup jantung yang terlalu cepat.

Seperti yang diketahui, penyakit kelenjar tiroid adalah penyakit yang menyerang kelenjar pada bahagian leher. Penyakit ini menyebabkan rasa tidak selesa dan sulit untuk menelan makanan kerana akan terasa sakit.

Apakah Anda berisiko dengan Penyakit Tiroid?

Umumnya Wanita lebih terdedah terhadap risiko masalah berkait tiroid dibandingkan dengan lelaki. Orang yang berusia lanjut, atau ada penyakit tiroid dalam silsilah keluarganya juga lebih berisiko.

Faktor-faktor risiko lainnya termasuk:

 • Menderita penyakit autoimun
 • Anggota keluarga dekat yang telah didiagnosis dengan penyakit autoimun
 • Telah menjalani operasi tiroid
 • Terkena radiasi
 • Baru saja melahirkan bayi
 • Berada di tengah-tengah antara perimenopause atau menopause
 • Didiagnosa dengan kanser tiroid
 • Jika Anda berada pada risiko tinggi atau telah didiagnosis dengan penyakit tiroid, Anda perlu harus serius untuk mempertimbangkan diet untuk tiroid.

Makanan Yang Sesuai Untuk Pesakit Tiroid
Mengubah kebiasaan makan mampu membuat Anda merasa lebih baik, kerana akan mengurangi banyak gejala.
Penderita tiroid disarankan untuk pandai dalam memilih makanan yang akan diambil agar penyakit kelenjar tiroid tidak bertambah buruk. Sebagai panduan, kami telah merangkum makanan yang apa saja yang sihat untuk penderita penyakit kelenjar tiroid seperti berikut ini :

 • Makanan yang mengandung zat besi
  Meskipun manusia hanya membutuhkan sejumlah kecil zat besi di dalam tubuhnya, namun zat besi penting untuk mendukung sistem kekebalan tubuh agar tetap sihat. Contoh makanan yang kaya  zat besi adalah kekacang, sereal, dan biji-bijian.
 • Makanan yang mengandung zat antioksidan
  Kerosakan radikal bebas di dalam tubuh dapat dikaitkan dengan peningkatan hormon tiroid. Untuk melawannya, konsumsi makanan yang kaya akan antioksidan seperti beta karoten, vitamin C, dan vitamin E.
 • Makanan yang mengandungi vitamin D
  Penelitian menunjukkan ketika  tubuh kekurangan vitamin D maka akan mudah terkena penyakit hipertiroid dan kepadatan mineral tulang Anda akan berkurang. Oleh sebab itu amalkan sereal, ikan, dan  makanan yang kaya  vitamin D.
 • Makanan yang mengandung kalsium
 • Makanan yang kaya akan kalsium mampu membantu tubuh Anda dalam melawan hipertiroid. Sebab ketika Anda menderita hipertiroid, vitamin dan nutrisi yang ada di dalam tubuh Anda akan merosot dan dapat menyebabkan tulang menjadi rapuh.
 • Makanan yang kaya akan kalsium adalah susu, brokoli, bayam, kacang-kcangan, dan ikan.

Tips nutrisi berikut boleh membantu mengurangkan simptom-simptom penyakit tiroid (hyperthyroid):

1. Elakkan makanan yang menyebabkan alahan seperti produk tenusu (susu, keju dan aiskrim), gandum (gluten), soya, jagung, bahan pengawet dan bahan kimia tambahan dalam makanan. Anda boleh dapatkan ujian alahan daripada doktor.

2. Makan makanan yang tinggi vitamin B dan zat besi, seperti bijirin penuh (whole grains) dan sayuran segar

3. Jika anda mengambil ubat untuk hormon tiroid, sila dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil produk yang berasaskan soya. Terdapat bukti menunjukkan soya boleh mengganggu penyerapan ubatan untuk hormon tiroid.

4. Zat besi juga boleh mengganggu penyerapan ubatan untuk hormon tiroid.

5. Makan makanan yang tinggi antikoksidan, seperti buah-buahan (bluberry, ceri dan tomato) dan sayuran (seperti labu dan bell pepper)

6. Elakkan makanan seperti roti putih, pasta dan gula.

7. Kurangkan pengambilan daging; lebihkan pengambilan ikan, kacang dan protein.

8. Hadkan pengambilan daging yang diproses seperti makanan segera.

9. Gunakan minyak masak seperti minyak zaitun atau minyak kelapa.

10. Kurangkan atau tidak mengambil makanan yang mengandungi lemak trans seperti biskut, kek, kentang goreng, onion ring, donut, makanan yang diproses dan majerin.

11. Elakkan alkohol dan tembakau. Bincang dengan doktor anda sebelum ingin mengambil produk yang mengandungi kafein seperti kopi, teh dan minuman ringan.

12. Melakukan sebarang aktiviti sekurang-kurangnya 30 minit sehari atau 5 kali seminggu untuk mengeluarkan peluh.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan:
Meskipun ada banyak diet untuk tiroid, perlu diketahui bahawa rencana diet tertentu mungkin tidak sesuai bagi semua orang sebaliknya sesuai bagi orang lain. Hal ini karena setiap individu memiliki tubuh yang unik, serta cara menyembuhkan yang juga berbeza. Makanan yang sesuai dengan tubuh Anda mungkin tidak sesuai dengan orang lain. Itulah mengapa Anda harus mencuba methode trial and error ketika memulakan diet tiroid.

Meskipun demikian, diet untuk tiroid terbukti  bermanfaat untuk membantu meringankan gejala-gejala, dan memfasilitasi penyembuhan kelenjar tiroid Anda.
ubat rawatan buah pinggang

Jika Anda merasakan anda ada gejala penyakit tiroid, kunjungi doktor untuk mendapatkan pemeriksaan hormon tiroid. Ini akan membantu Anda untuk mengetahui, apakah Anda dengan hormon tiroid yang rendah atau tinggi.

KENAPA SUPLEMEN / VITAMIN PENTING UNTUK PESAKIT TIROID?
Pengambilan suplemen bukan bertujuan untuk mengubati penyakit tiroid sebab suplemen bukan ubat. Tetapi ia lebih kepada untuk menampung kekurangan nutrisi kronik penghidap penyakit tiroid ni terutamanya hyperthyroid.

Hyperthyroid menyebabkan kehilangan nutrisi yang teruk dan jika tidak diganti, ia boleh menyebabkan timbulnya masalah kesihatan lain seperti keguguran rambut yang kronik dan berterusan, osteoporosis, sistem imun yang lemah yang boleh menganjur kepada pelbagai masaalah kesihatan seperti SLE dan Buah Pinggang lain.

Jus Delima Bio Emas adalah antara suplemen penting yang diperlukan oleh pesakit tiroid. Kandungan dalam Jus Delima mengandungi banyak nutrisi, vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan bagi menampung kekurangan kepada penderita tiroid.

Semua kandungan dan khasiat bahan-bahan dalam Jus Delima Bio Emas telah dibuat penyelidikan oleh pelbagai universiti seluruh dunia. Untuk mengetahui kandungan dan khasiat setiap bahan, sila klik pada nama bahan-bahan berikut:

Nampak banyak?… betul!… memang agak banyak kerana pesakit tiroid mengalami penurunan dan kekurangan nutrisi yang kronik. Sebab tu pesakit tiroid mudah jatuh sakit, mudah demam, mudah kena selsema dan macam-macam lagi penyakit boleh hinggap.

Pesakit tiroid juga boleh hidup sihat seperti orang yang normal asalkan menjaga diet dan ambil berat tentang keperluan nutrisi tubuh.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]