«

»

Oct 23

Khasiat Buah Delima

Kandungan utama Jus Delima Bio Emas ialah ekstrak keseluruhan sebiji buah delima, daripada kulit, serat, isi dan biji buah delima.

Dalam buah delima mengandungi polyphenol dan anthocyanin ia juga kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus manakala rendah dalam kandungan protein dan lemak.

Buah delima (Punica granatum) merupakan salah satu sumber antioksidan dari tumbuh-tumbuhan dengan kandungan polifenol dan antosianin yang cukup tinggi. Pigmen antosianin bertanggung jawab untuk warna merah pada kulit buah delima.

Antosianin merupakan salah satu antioksidan kuat yang mampu mencegah berbagai kerusakan akibat stress oksidatif sehingga mampu melindungi sel dari radikal bebas (Yanjun et al, 2009; Cao et al, 2001).

Antosianin yang diambil dalam tempuh 2 tahun mampu melemah dan mengurang, mengurang sel-sel kanser prostat dan kanser payudara. Ia juga menurunkan paras LDL dan menaikkan HDL.

Penyelidikan yang dilakukan di American University of Beirut Medical Center, Beirut, Lubanon menunjukkan bahwa jus delima merah mengurangi oedem paru (paru-paru berair), mengurangi inflamasi dan memberi respon yang baik pada parenkim paru-paru, pada paru-paru tikus yang mengalami hiperoksia (Husari et al, 2009).

Kajian makmal pada tikus yang mengalami aterosklerotik menunjukkan bahawa pemberian suplemen jus delima merah dapat mengurangi lesi aterosklerotik sebanyak 44%, dibandingkan dengan tikus yang hanya diberi air.

Jus delima merah merupakan sumber antioksidan, kerana mengandungi polifenol komplek dan flavonoid seperti: katekin, antosianin, phenolik (Aviram et al, 2000). Jus delima merah merupakan sumber antioksidan semula jadi dengan kandungan antosianin yang cukup tinggi.

Antosianin yang dapat diidentifikasi pada buah delima merah antara lain delphinidin 3-glucoside dan 3,5diglucoside, cyanidin 3-glucoside dan 3,5 diglucoside, pelargonidin 3-glucoside dan 3,5 diglucoside.

Rasa kelat pada buah delima disebakan oleh kandungan flavonoid (golongan polifenol) yang tinggi. Salah satu peranan flavonoid yang penting adalah sebagai antioksidan.

Flavonoid dapat menstabilkan senyawa oksigen reaktif yang dapat mengurangi kerusakan akibat radikal bebas (Yanjun et al, 2009; Nijveldt, 2001).

Buah delima juga kaya akan fitosterol. Fitosterol merupakan komponen biokimia yang mempunyai fungsi berlawanan dengan kolesterol bila dikonsumsi manusia. Selain itu, fitosterol juga tahan terhadap oksidasi (Astawan, 2008).

Ia juga telah terbukti sebagai penawar yang baik untuk masalah cirit- birit, anemia, tekanan darah tinggi dan artritis.

Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana delima juga mampu membekalkn oksigen ke sel-sel badan, ia mampu menghilangkan rasa letih.

Khasiat Buah delima untuk kesihatan
Buah delima mengandungi antioksidan. Kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi.

Fungsi Antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang merosakkan sel dalam badan. Kerosakan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser, penyakit jantung dan alzheimer.

Buah delima dapat melindungi jantung.
Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke.

Buah delima mencegah daripada tompokan plak
yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang minum jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.

Buah delima dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Buah delima dapat Mencegah dan mengekang penularan kanser
Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengekang perkembangan berbagai jenis kanser.

Jus buah delima dapat memusnahkan sel-sel kanser payudara
dan dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan sel kanser payudara.

Ekstrak biji delima yang kaya polifenol dapat memulihkan sel-sel leukemia kembali menjadi normal.

Delima membantutkan perkembangan kanser paru-paru dan kanser prostat.
Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum 205gm jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti kimoterapi atau terapi hormon.

Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer.
Dalam sebuah kajian, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik

Buah delima Sumber nutrisi
Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.

Khasiat Buah delima untuk kecantikan kulit
Sumber asid folat dan antioksidan dalam buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat merangsang, menyaktoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi.

Kandungan gula Buah delima mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.

Jus delima Bio Emas menghilangkan jerawat
Caranya sangat mudah Ok ….ambil sedikit Jus Delima Bio Emas, cairkan dengan air bersih dan sapukan rata-rata keseluruh bahagian muka, dagu dan leher sebelum masuk tidur. Biarkan ia sebati hingga besok pagi.

Khasiat Jus delima Bio Emas untuk ibu mengandung
Buah delima melindungi otak bayi semasa kelahiran dalam sebuah kajian dalam Pediatric Research menyatakan dengan hanya minum jus buah delima selama kehamilan dapat membantu melindungi otak bayi yang baru lahir.

Jus delima Bio Emas dapat melahirkan anak yang sihat dan cerdas.,
Bagi ibu yang mengandung Jus delima Bio Emas merupakanjus terbaik untuk dimakan kerana ianya kaya dengan kandungan asid folik yang tinggi yang dapat mencegah kecacatan tiub saraf yang menyebabkan kerosakan pada sumsum tulang belakang dan langit-langit bibir sumbing pada bayi.

Jus delima Bio Emas juga dapat mengelakkan kejang kaki yang biasa dihadapi oleh wanita hamil.

Di bawah adalah link rujukan untuk hasil kajian/penyelidikan saintifik dan klinikal berhubung khasiat Delima yang dijalankan di institusi berkredibel di seluruh dunia. Silalah luangkan masa untuk menelitinya.

 

 

Chemopreventive effects of pomegranate seed oil on skin tumor development in CD1 mice.

by Hora JJ1, Maydew ER, Lansky EP, Dwivedi C. – Department of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy, South Dakota State University, Brookings, SD 57007, U.S.A

 
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]