«

»

May 25

Kanser Kolon (Kanser Kolorektum)


Kanser Kolon (Kanser Kolorektum): Delima Bio Emas

amalkan Jus Delima Bio Emas untuk mencegah kanser kolon

amalkan Jus Delima Bio Emas untuk mencegah kanser kolon

Kanser kolon merupakan kanser di dalam usus besar (kolon) iaitu bahagian bawah sistem pencernaan anda. Apabila kedua-duanya bergabung ia dikaitkan dengan kanser kolorektal dan menjadi punca kedua kematian di Malaysia yang melibatkan kanser terutama dikalangan lelaki.

Anggapan diri masih muda dan tidak akan mengidap penyakit kronik seperti kanser usus wajar dihindar kerana ia boleh menyerang sesiapa sahaja yang berumur 18 tahun ke atas. Pesakit kanser usus selalunya menganggap diri mereka sehat malah gejala sakit perut tetapi tidak boleh buang air besar dianggap perkara normal.

Punca sebenar kanser usus masih belum dikenalpasti namun ia berkait rapat dengan tabiat pemakanan dan gaya hidup seseorang.

Kanser usus terbahagi kepada empat tahap:

 • Tahap pertama ialah terdapat ketumbuhan yang bermula di bahagian dalam kolon atau rektum
 • Tahap kedua ia merebak menembusi dinding usus dan rektum
 • Tahap ketiga ia merebak menghampiri nodus limfa
 • Tahap keempat kanser terus merebak kebahagian tubuh lain seperti hati dan paru-paru

Antara tanda penting kanser usus ialah perubahan ketara jadual membuang air besar (kekerapan dalam sehari atau seminggu) tetapi masih tidak puas malah cirit birit dan sembelit silih berganti. Najis pula bercampur darah atau kehitaman. Oleh itu bila jadual ini berubah, anda perlu memberi perhatian.

Simptom-simptom
Seperti kebanyakan pesakit kanser kolorektel, anda mungkin tidak mempunyai sebarang tanda-tanda ditahap awal penyakit ini. Simptomnya berbeza bergantung kepada saiz kanser dan kedudukannya dalam usus besar.

Dalam beberapa kes, simptom ini bukan disebabkan kanser tetapi penyakit radang usus, sindrom usus rengsa atau kadangkala divertikulitis.

 • Perubahan dalam tabiat usus termasuk diarhoe/cirit birit atau sembelit atau perubahan tabiat membuang air besar beberapa minggu.
 • Najis yang sempit
 • Rasa tidak selesa pada abdomen yang berterusan seperti kekejangan, angin atau rasa sakit.
 • Abdomen sakit apabila buang air besar
 • Rasa seperti usus tidak dikosongkan sepenuhnya selepas buang air besar.
 • Kehilangan berat badan yang tidak diketahui puncanya.

Faktor Risiko

 1. Kanser kolon dan rektal boleh merebak tidak mengira usia dan tiada sesiapa yang terlalu muda untuk terkena. Kira-kira 50% pesakit berusia lebih 50 tahun.
 2. Jika anda pernah mengalami kanser kolorektal atau adenoma polipus anda berisiko lebih tinggi untuk terkena kanser kolorektal dimasa akan datang.
 3. Kebarangkalian anda terkena kanser kolorektal adalah lebih tinggi jika keluarga anda ada mengidap penyakit ini.
 4. Penyakit kanser kolon dikaitkan dengan kebiasaan mengambil diet yang rendah fiber tetapi tinggi lemak dan kalori.
 5. Apabila anda tidak aktif, tempuh sisa buangan berada dalam usus lebih lama. Dengan melakukan aktiviti fizikal secara teratur akan mengurangkan risiko kanser merebak.
 6. Pesakit diabetes atau kencing manis mempunyai 40% risiko mendapat kanser usus.

Rawatan Kanser Usus (Kolon)
Jenis rawatan bergantung pada tahap penyakit kanser yang dialami. Tiga pilihan primer ialah kemoterapi, pembedahan dan radiasi.

Pembedahan adalah pilihan utama bagi merawat kanser kolon (usus). Berapa panjang usus anda dibuang atau samaada terapi-terapi lain seperti radiasi atau kimoterapi merupakan satu pilihan, ia bergantung kepada sejauh mana kanser itu telah menembusi dinding usus anda. Faktor lain ialah samaada ia telah merebak ke paru-paru atau hati atau bahagian tubuh yang lain.

Pencegahan

 • banyakkan makan sayuran dan buah-buahan
 • hadkan makanan berlemak terutama lemak tepu
 • ambil vitamin dan zat galian seperti kalsium, magnesium, bitamin B-6 dan bitamin B-9
 • berhenti merokok
 • selalulah melakukan aktiviti supaya badan mengeluarkan peluh

Kanser Kolon (Kanser Kolorektum)

Salah satu komponen dalam Jus Delima Bio Emas ialah Al Manna yang berfungsi sebagai probiotik yang membantu perkembangan bakteria baik dalam usus. Bakteria baik ini berperanan sebagai agen penghadaman dalam usus yang membolehkan sistem perkumuhan berjalan dengan teratur serta mengelakkan sembelit.

Kandungan Delima Bio Emas

Kandungan Delima Bio Emas

Delima mengandungi zat galian yang tinggi, vitamin-vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Ia juga mengandungi anti oksidan yang tinggi yang mencegah kerosakan sel-sel badan. Gabungan delima dan ekstrak buah yang lain berfungsi mengekang sel-sel kanser daripada merebak.

Apakah Fungsi Manna Dalam Isu Ini?
Dalam usus besar kita terdapat lebih banyak bilangan bakteria berbanding sel-sel tubuh. Bakteria pula terbahagi kepada dua kategori iaitu bakteria baik dan bakteria tidak baik kepada tubuh.

Menjaga imbangan diantara kedua jenis bakteria ini sangatlah penting. Jika bilangan bakteria tidak baik mengatasi bakteria baik, maka badan akan mudah mendapat penyakit termasuk kanser. Dikalangan pesakit kanser usus, saintis mendapati bilangan bakteria tidak baik (fusobacterium) terlalu tinggi berbanding bakteria baik (lactobasillus dan bifidobacteria).

Al Manna merupakan probiotik (makanan) kepada lactobasillus dan bifidobacteria serta membantu pembiakan dan penularan bakteria baik ini di dalam usus. Apabila jumlah bakteria baik ini mengatasi jumlah bakteria tidak baik (jahat), aktiviti bakteria jahat akan terbatas dan dengan ini aktiviti bakteria baik untuk meransang kesihatan usus akan berjalan lancar. Manna tidak menyebabkan bakteria jahat berkembang.

Antara lain, kebaikan Al Manna ialah:

 • Meningkatkan sistem imunisasi (kekebalan) badan
 • Merangsang penghasilan kumpulan Vitamin B dan Vitamin K
 • Melawan bakteria jahat yang mengeluarkan toksin
 • Melawaskan pembuangan air besar dan kecil
 • Mengelakkan cirit-birit
 • Mengurangkan isu perut kembung
 • Membaiki kerosakan kulit seperti ekzema
 • Mengawal kadar gula dan kolestrol
 • Mengelakkan radang usus
 • Mengurangkan risiko reput tulang atau osteoporosis

Maklumat penuh mengenai khasiat semua bahan-bahan yang terkandung dalam Jus Delima Bio Emas boleh klik pada nama masing-masing di bawah:

 

 

 

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]