«

»

Jun 04

Kaedah Pilihan Mengawal Penyakit Kencing Manis Dengan Jus Delima

Kaedah Pilihan Mengawal Penyakit Kencing Manis Dengan Jus Delima Bio Emas
Kencing manis atau diabetes Melitus (DM) ialah dimana tubuh seseorang mengalami gangguan dalam mengendali kadar glukosa (gula) dalam darah. Akibatnya kadar gula dalam darah meningkat (hyperglikemia) berkepanjangan(kronik).

Seperti sedia maklum punca utama kencing manis ialah kerana kekurangan hormon insulin dimana fungsi insulin ialah menukar gula kepada tenaga untuk disalurkan kepada tisu diseluruh organ badan.

Kekurangan insulin pula pastilah ada sebabnya. Insulin datangnya daripada organ yang bernama pankreas. Pankreas yang sehat mampu membekalkan insulin secukupnya pada sepanjang masa. Namun apabila pankreas mengalami kerosakan yang lazimnya disebabkan oleh penyakit atau jangkitan bakteria akan menyababkan ia tidak mampu berfungsi mengeluarkan insulin secukupnya atau tidak gagal berfungsi lansung mengeluarkan insulin.

Apabila bekalan insulin tidak mencukupi atau tiada langsung insulin dalam badan maka disaat ini bermulalah masaalah. Gula dalam darah (terhasil daripada samaada gula tulin yang diambil melalui makanan/minuman manis atau proses penukaran kabohaidrat kepada gula seperti nasi atau roti dll) tidak dapat ditukar kepada tenaga kerana agen penukar iaitu insulin tidak ada atau tidak mencukupi, maka tinggallah gula itu dalam darah, maka saat ini bermulalah episod kencing manis.

Adakah kita faham bagaimana penularan penyakit kencing manis berlaku daripada peringkat awal sehingga ke tahap kena potong kaki atau hilang penglihatan serta sehingga menyebabkan kena penyakit buah pinggang pula?

Apabila pankreas gagal mengeluarkan insulin maka gula akan terkumpul dalam darah. Makin lama semakin tinggi kandungan gula dalam darah dan darah menjadi semakin pekat. Darah yang pekat lazimnya akan terkandas dalam saluran darah yang jauh daripada jantung. Kebiasaannya ia bermula daripada bahagian bawah badan seperti jari kaki, bahagian atas atau juga telapak kaki atau bahagian betis. Pada organ bahagian atas badan pula biasanya ia akan terkandas dalam saraf mata atau otak.

Darah yang pekat dan terkandas ini tidak mengandungi oksigen kerana ia gagal kembali kepada jantung sepertimana sepatutnya berlaku. Apabila tisu tidak mendapat bekalan oksigen melalui darah, tisu tersebut akan rosak.

Gejala kerosakan tisu mula dapat dikesan oleh pengidapnya apabila warna kulit dikawasan kerosakan bertukar menjadi hitam (gangerin) dan mula hilang deria rasa (kebas).

Selepas beberapa waktu kawasan hitam ini akan membusuk dan mula mengalami jangkitan kuman. Ini akan diikuti dengan terjadi luka. Luka ini sukar sembuh kerana tisu baru tidak dapat dihasilkan disebabkan tidak ada bekalan darah beroksigen lantaran semua saraf telah tersumbat.

Pada tahap ini bermulalah saat kritikal yang dihadapi oleh pesakit kencing manis. Apabila luka semakin membesar, doktor tiada pilihan lain melainkan terpaksa potong bahagian ini supaya luka tidak merebak ke bahagian lain.

Namun tindakan memotong bahagian yang membusuk ini tidak akan berakhir untuk kali pertama. Selang tidak berapa lama kemudian, bahagian anggota di atas kawasan yang dipotong pertama tadi akan mereput juga.

Kenapa proses pembuangan (potong anggota) berulang?

Tindakan memotong kali kedua dan seterusnya berulang kerana kerosakan awal pada puncanya tidak dirawat iaitu kerosakan pankreas yang menjadi sumber insulin tetap kekal rosak tanpa rawatan. Keadaan yang kekal sebegini akan mengekalkan paras gula yang tinggi dalam darah. Dengan sebab itu saluran darah dan saraf tetap juga rosak yang seterusnya merosakkan tisu.

Bahagian anggota yang paling berisiko ialah bahagian yang pernah dipotong. Sebab itu berlaku kes selepas jari kaki dipotong untuk pertama kali, tidak lama kemudian dipotong pula dibahagian sendi pergelangan kaki. Seterusnya berjangkit ke betis dipotong paras lutu, paha dan akhirnya pesakit meninggal dunia.

Bolehkah Kencing Manis Dirawat?
Pada masa ini masih belum ada ubat  yang mampu merawat kencing manis. Ikhtiar yang ada ialah sekadar mengawal atau melambatkan berlaku keparahan kepada penyakit itu.

Lazimnya pesakit kencing manis akan dibekalkan ubat mengawal seperti Metformin, Gliclazide, Acarbose, Rosiglitazone, Repaglinide, Vildagliptin dan beberapa jenama lagi.

Semua ubat ini hanya berfungsi untuk merencatkan aktiviti organ tertentu dan sebahagiannya pula untuk merangsang perembesan insulin daripada pankreas. Tidak ada dicatatkan ubat yang boleh merawat serta menyembuhkan kilang insulin iaitu pankreas.

Bila pankreas rosak, bagaimana ia boleh keluarkan insulin? Dan bila tiada insulin, apa fungsi ubat perangsang pengeluaran insulin? Inilah perkara pokok dalam isu penyakit kencing manis yang masih belum ditemui oleh dunia perubatan moden.

Selain itu, pengambilan ubatan diatas juga selain bertujuan mengawal penularan penyakit kencing manis, ia juga menghasilkan kesan sampingan yang akan menambah kesengsaraan pesakit seperti berikut:

Metformin 
· Loya
· Muntah
· Pening
· Cirit-birit
· Sakit perut
· Sakit kepala
· Ruam kulit

Gliclazide
· Paras gula darah terlalu rendah (hipoglisemia)
· Peningkatan berat badan
· Loya
· Muntah
· Cirit-birit
· Ruam kulit.

Acarbose
· Kembung perut
· Loya
· Cirit-birit
· Kentut

Rosiglitazone
· Bengkak / sembab
· Peningkatan berat badan
· Peningkatan kolesterol (LDL)
· Peningkatan risiko kerapuhan tulang
· Peningkatan risiko kegagalan jantung kongestif.

Repaglinide
· Paras gula darah terlalu rendah (hipoglisemia)
· Peningkatan berat badan
· Pening
· Cirit-birit

Vildagliptin
· Loya
· Muntah
· Cirit-birit
· Sakit kepala
· Ruam kulit

Rujukan: http://pendidikanpesakit.myhealth.gov.my/ubat-ubatan-oral-untuk-rawatan-diabetes-mellitus-jenis-ke-2/

Ada Ikhtiar Lain?
Masih ada pilihan. Setelah mendapat rawatan hospital, boleh membuat pilihan tambahan lain samaada bersama atau berasingan.
Jus Delima  boleh dipilih untuk menolong pesakit kencing manis.

Kenapa Jus Delima Bio Emas?
Dalam Jus Delima ada:Bio Emas

  • Ekstrak buah delima
  • Ekstrak biji anggur
  • Esktrak biji/daun zaitun

Kajian saintifik yang dijalankan telah menunjukkan bahawa ekstrak buah delima mampu merawat penyakit kencing manis. Satu kajian oleh 5 penyelidik daripada Çukurova University[1] Turkey telah mendapati keberkesanan delima untuk masaalah kencing manis. Jurnal kajian ini diterbitkan pada 19 April 2017 dalam Pubmed.

Manakala kajian oleh 6 penyelidik daripada Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran[2] mendapati dengan penggunaan 200ml jus delima selama 6 minggu oleh 60 pesakit kencing manis berumur 45 hingga 60 tahun telah menunjukkan bahawa pengambilan suplemen delima 200nl sehari selama enam minggu mempunyai kesan yang baik ke atas tekanan oksidatif pada pesakit dengan diabetes jenis 2 (T2D).

Manakala kajian oleh penyelidik daripada Rambam Medical Center, Haifa[3] mendapati penggunaan jus delima tidak memberi kesan negatif kepada pesakit kencing manis bahkan boleh menyumbang kepada pengecilan pembentukan aterosklerosis kepada pesakit-pesakit ini.

Satu lagi kajian yang membuktikan kebaikan jus delima dijalankan oleh sekumpulan penyelidik daripada Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran[4] yang mendapati bahawa penggunaan jus delima mempunyai kesan yang baik pada beberapa penanda radang pada pesakit dengan T2D melalui penurunan ketara dalam IL-6 dan hs-CRP dalam plasma.

Pengambilan 1 tahun jus delima oleh pesakit hemodialisis menunjukkan pengurangan ketara dalam tahap semua tekanan oksidatif dengan pengurangan yang ketara dalam IL6 dan TNF-α. Kesimpulannya, penemuan kami mencadangkan bahawa jus delima, yang adalah sumber gula semulajadi, tidak menjejaskan FPG dan indeks rintangan insulin (HOMA-IR) pada pesakit dengan kencing manis, dan ia juga bertindak sebagai agen anti-radang, menurunkan beberapa faktor radang termasuk IL-6 dan hs-CRP.

Selain penemuan khasiat jus delima kepada pesakit kencing seperti diatas, ada 109 jurnal kajian faedah dan khasiat buah delima samaada dalam bentuk jus malah lebih-lebih lagi dalam bentuk ekstrak untuk beberapa jenis penyakit yang lain selain untuk meningkatkan kualiti penjagaan kesihatan. Semua jurnal penyelidikan tersebut boleh diakses di sini

Manakala kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari Unit of Diabetes and Endocrinology, Queen Alexandra Hospital, Portsmouth PO6 3LY, UK terhadap[5] kesan khasiat ekstrak biji anggur terhadap pesakit kencing manis ialah ekstrak biji anggur mampu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular kepada pesakit. Lain-lain jurnal kajian manafaat biji anggur boleh diakses di sini

Zaitun juga turut mempunyai peranan dalam mengawal penyakit kencing manis. Dalam kajian terhadap 15 784 kes kencing manis oleh sekumpulan 5 penyelidik daripada German Institute of Human Nutrition, University of Basque Country (UPV/EHU) and Lucio Lascaray Research Center Sepanyol, Institute of Health Carlos III Sepanyol, University Hospital Son Espases Sepanyol dan University of Vienna Austria mendapati penggunaan minyak zaiton mengurangkan sehingga 16% risiko mendapat penyakit kencing manis. Lain-lain jurnal kajian manafaat zaitun boleh diakses di sini

Dengan penemuan bukti kajian saintifik dan klinikal ke atas khasiat herba tersebut oleh para saintis/penyelidik dari pelbagai universiti merentas benua untuk penyakit kencing manis dan yang ada kaitan dengannya seperti darah tinggi dan buah pinggang, maka kami telah memilih semua herba tersebut sebagai sebahagian daripada formulasi Jus Delima Bio Emas untuk kawalan kesihatan sangat baik.

Oleh itu semua orang boleh mengamalkan Jus Delima Bio Emas tanpa was-was.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]