«

»

Oct 10

Penjagaan Pinggang

Setiap hari ramai yang mengidap sakit buah pinggang dan terpaksa menyambung hayat dengan bergantung kepada mesin hemodialisis. Dianggarkan lebih 20,000 sedang mengalami masaalah buah pinggang dengan pertambahan 2,500 kes setiap tahun.

Menurut Perunding Nefrologi Pusat Perubatan Sunway, Dr Tan Wee Ming, punca utama kerosakan buah pinggang ialah penyakit kencing manis (54 peratus daripada kes yang perlu dialisis).

Kegagalan buah pinggang atau ginjal berlaku tanpa disedari. Ia juga jarang menunjukkan sebarang gejala awal hinggalah buah pinggang tidak boleh berfungsi lagi. Pada ketika ini baru timbul pelbagai gejala tidak menyenangkan seperti kerap kencing pada waktu malam, cepat letih, kurang selera makan, kaki bengkak atau kencing berdarah, hilang selera makan serta rasa mual.

Tanda-tanda Buah Pinggang Rosak
– Rasa tidak selesa atau terbakar pada kemaluan (sakit) ketika buang air kecil.
– Air kencing bercampur darah.
– Berlaku perubahan jadual membuang air kecil. Biasanya ia menjadi lebih kerap.
– Sakit belakang.- Kerap buang air kecil pada tengah malam.
– Kaki membengkak, khususnya di pergelangan kaki atau di bahagian muka.
– Sekelip mata menjadi sembab dan ia berlarutan. Tanda ini lebih jelas pada waktu pagi.

Bahan toksik ini lama kelamaan meracuni tubuh pesakit dan menimbulkan pelbagai komplikasi kesihatan.

Walaupun teknologi perubatan semakin canggih, kegagalan buah pinggang tiada ubatnya. Perkara ini sering disalah anggap kebanyakan masyarakat kita. Untuk terus hidup, kata Dr Zaki, pesakit boleh menjalani dua jenis rawatan iaitu pemindahan buah pinggang atau dialisis darah.

Rawatan:
1. Cara pertama (pemindahan buah pinggang) memerlukan belanja antara RM50,000 hingga RM100,000 tetapi masaalah utama dihadapi pesakit ialah untuk mendapatkan penderma buah pinggang.

Pembedahan boleh dilakukan segera jika ada ahli keluarga atau saudara mara sudi menjadi penderma atau daripada penderma lain.

Bagaimanapun, perkara ini bukan mudah kerana bilangan orang yang rela menjadi penderma sangat-sangat terhad.

2. Cara kedua dan lebih popular ialah dialisis darah, tiga kali seminggu. Walaupun kedengaran leceh, kaedah ini membolehkan pesakit menjalani kehidupan normal seperti orang lain. Malah, mereka masih boleh terus menyumbang kepada produktiviti negara.

Perbelanjaan rawatan penyakit buah pinggang bukan murah. Seseorang memerlukan kira-kira RM3,000 sebulan jika menjalani dialisis di hospital swasta. Secara umumnya pesakit membelanjakan RM23,000 setahun untuk dialisis saja. Itu belum termasuk kos ubat.

Tetapi bila anda mula menggunakan mesin hemodialisis untuk pertama kali, anda akan terpaksa bergantung kepadanya sepanjang baki hayat anda.

Walaupun hospital kerajaan menyediakan mesin hemodialisis untuk membantu meringankan bebanan kewangan anda tetapi sebagai balasannya anda perlu berkorban masa tidak kurang 4 jam setiap kali proses rawatan pada kekerapan 3 kali seminggu sepanjang hayat.

Kebanyakan pesakit buah pinggang yang ditemui seakan sudah putus asa dan pasrah untuk berusaha merawat cara lain selain daripada berserah kepada mesin hemodialisis seolah-olah disitulah mereka menyerah takdir kehidupan mereka hingga mereka meninggal dunia.

Sebenarnya masih ada penawar sakit buah pinggang. Seperti yang diketahui kerosakan buah pinggang berpunca sebahagiannya daripada pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil penahan sakit dalam tempuh yang lama yang menyebabkan bahan-bahan toksin dalam ubatan itu gagal dinyahkeluarkan. Ia juga terjadi disebabkan jangkitan kuman atau kerana kanser.

Apabila berlaku kerosakan buah pinggang, dalam masa yang sama penyakit kencing manis juga tidak sembuh. Selain daripada mengambil ubat-ubatan untuk proses hemodialisis, pesakit juga terus mengambil ubat untuk mengawal kencing manis. Maka pada masa itu, berganda-gandalah jenis pil yang terpaksa diambil yang seterusnya menambahkan beban kepada buah pinggang.

Dan besar kemungkinannya pada masa yang sama pesakit tersebut juga ada mengidap sakit jantung. Gejala kerosakan buah pinggang dan sakit jantung ini sebahagiannya berpunca daripada akibat pengambilan ubat-ubat merawat kencing manis juga.

Pada peringkat ini pesakit tersebut sebenarnya mengalami kerosakan pada dua organ penting dalam tubuhnya iaitu pankerias yang telah rosak lama sebelum buah pinggang kerana akibat daripada kerosakan pada pakeriaslah berlakunya penyakit kencing manis dan disebabkan kencing manis, rosak pula buah pinggang dan jantung.

Tanda dan Gejala Gangguan Buah Pinggang
Dalam keadaan yang tidak terlalu berat, gangguan buah pinggang mungkin tidak memberikan impak yang terlalu serius. Selalunya orang menyedari dikala penyakitnya sudah begitu parah. Dengan mengetahui gejala lebih awal, diharapkan anda dapat segera mengambil langkah membuat pemereksaan segera kerana kemungkinan akan sembuh lebih besar. Berikut ini adalah beberapa gejala dari munculnya gangguan buah pinggang.

 • Merasa mudah lelah dan kurang bertenaga
 • Memiliki masalah berkonsentrasi
 • Kurang nafsu makan
 • Mengalami bengkak (sembab) kaki atau muka
 • Mengalami masalah sulit tidur
 • Keram otot di malam hari
 • Kaki dan lutut mendadak bengkak
 • Kurung menjadi kjering dan gatal
 • Lebih sering kencing terutama malam hari

Tanda dan gejala terjadinya gagal buah pinggang yang dialami penderita secara akut antara lain:

 • bengkak mata
 • bengkak kaki
 • nyeri pinggang hebat(kolik)
 • kencing sakit
 • demam
 • kencing sedikit
 • kencing merah/darah
 • sering kencing
 • kelainan pada pemeriksaan urin:ditemuka protein
 • sel darah merah/eritrosit
 • sel darah putih/leukosit
 • bakteria

Apakah anda cukup sering dan cukup jelas mengalami gejala-gejala tersebut, jika ya, mungkin anda memerlukan sedikit pemeriksaan. Ini dia 3 pemeriksaan kunci untuk memastikan bahwa kondisi buah pinggang anda sehat:

1. Pemeriksaan tekanan darah – Disebabkan buah pinggang berkaitan dengan tekanan darah, maka gangguan pada organ yang satu ini menyebabkan tekanan darah terganggu sehingga menjadi lebih tinggi dari biasanya.

2. Pemeriksaan protein urin – Jika protein dalam urin anda berlebihan, akan menyebabkan filternya telah bocor dan mengalirkan protein ke pundi kencing, yang sepatutnya tidak berlaku. Munculnya protein dalam urin merupakan pertanda awal terjadi gangguan pada buah pinggang, terutama bagi penderita kencing manis. Tapi keadaan ini mungkin tidak sepenuhnya menggambarkan gangguan pada buah pinggang jika anda pada masa itu sedang mengalami demam atau melakukan program latihan fizikal yang berat.

Ada beberapa jenis parameter pemeriksaan kerosakan buah pinggang yang ditandai dengan protein dalam urin:

 • Ratio protein-kreatinin: Nilai yang baik adalah 200mg/gm atau kurang. Lebih dari itu dapat dikatakan tinggi.
 • Ratio albumin-kreatinin: Nilai yang baik adalah 30 mg/gm atau kurang. Lebih dari itu merupakan tanda munculnya gangguan pada ginjal.

3. Pemeriksaan kreatinin darah
Kreatinin adalah salah satu zat produk/hasil metabolism. Dari penghitungan kadar kreatinin darah, anda dapat mengetahui berapa besar buah pinggang anda masih berfungsi. Caranya adalah menghitung laju penyaringan glomerulus (Glomerulus Filtration Rate atau GFR). GFR menunjukkan seberapa baik buah pinggang bekerja untuk membuang toksid dari dalam darah. Nilai yang baik adalah 60/ lebih. Jika kurang dari itu maka terdapat kemungkinan akan muncul gangguan ginjal. Mintalah doktor untuk menghitung angka itu.

Penyakit Buah Pinggang Dari Kencing Manis/Diabetes
Penyakit ginjal diabetic memakan waktu bertahun-tahun untuk berkembang. Pada beberapa pesakit, fungsi penyaringan dari buah pinggang sebenarnya lebih tinggi daripada normal pada beberapa tahun pertama dari diabetes mereka.

Melalui beberapa tahun, pesakit yang mengidap penyakit buah pinggang akan mempunyai jumlah-jumlah yang kecil dari protein darah albumin yang mulai bocor ke dalam urin mereka. Stadium pertama dari penyakit ginjal kronis ini disebut microalbuminuria.

Fungsi penyaringan ginjal biasanya tetap normal selama tempuh ini.
Ketika penyakitnya semakin serius (berlanjut), lebih banyak albumin bocor ke dalam urin. Situasi ini mungkin disebut macroalbuminuria atau proteinuria. Ketika jumlah albumin dalam urin meningkat, fungsi penyaringan buah pinggang biasanya mulai merosot. Tubuh menahan berbagai bahan buangan kerana penyaringan gagal. Ketika kerosakan buah pinggang berkembang, tekanan darah seringkali juga naik.

Secara keseluruhan, kerusakan buah pinggang jarang terjadi pada tempuh 10 tahun pertama dari kencing manis – diabetes, dan biasanya 15 sampai 25 tahun akan berlalu sebelum kegagalan buah pinggang terjadi. Untuk pesakit diabetes lebih dari 25 tahun tanpa segala tanda-tanda dari gagal buah pinggang, risiko pernah mengembangkannya berkurang.

Diagnosis Dari Penyakit Buah Pinggang Kronik
Pesakit kencing manis harus disaring secara teratur untuk penyakit buah pinggang. Dua penanda kunci untuk penyakit buah pinggang adalah eGFRM dan albumin urin.

eGFR – eGFR adalah singkatan unutk estimated glomerular filtration rate. Setiap buah pinggang mengandung kira-kira 1 juta filter-filter yang kecil terbentuk dari pembuluh-pembuluh darah. Filter-filter ini disebut glomeruli. Fungsi buah pinggang dapat diuji dengan memperkirakan berapa banyak darah glomeruli menyaringnya dalam satu minit.

Kalkulasi dari eGFR berdasarkan pada jumlah dari creatinine, produk pembuangan, ditemukan dalam sample darah. Ketika tingkat creatinine naik, eGFR turun.

Penyakit buah pinggang hadir ketika eGFR kurang dari 60 mililiter per minit.

The American Diabetes Association (ADA) dan the National Institutes of Health (NIH) merekomendasi bahwa eGFR dihitung dari serum creatinine paling sedikit sekali dalam setahun pada semua pengidap diabetes.

Albumin urin – Albumin urin diukur dengan membandingkan jumlah albumin pada jumlah creatinine pada sample urin tunggal. Jika buah pinggang dalam keadaan sehat, urin akan mengandung jumlah-jumlah yang besar dari creatinine namun hampir tidak ada albumin. Bahkan peningkatan yang kecil pada rasio dari albumin pada creatinine adalah tanda dari kerusakan ginjal.

Penyakit buah pinggang berlaku jika urin mengandungi lebih dari 30 miligram albumin per gram creatinine, dengan atau tanpa eGFR yang berkurang.

The ADA dan the NIH menyarankan penilaian tahunan dari ekskresi albumin urin untuk menilai kerosakan ginjal pada diabetes jenis 2 dan orang-orang yang telah mempunyai diabetes jenis 1 untuk 5 tahun atau lebih.

Jika penyakit buah pinggang telah dikesan, ia harus diarahkan sebagai sebahagian dari pendekatan yang komprehensif pada perawatan dari diabetes.

Kesan Dari Tekanan Darah Tinggi
Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, adalah faktor utama pada perkembangan proses kegagalan buah pinggang pada pesakit diabetes/kencing manis.

Keduanya sejarah hipertensi keluarga dan kehadiran dari hipertensi nampak meningkatkan risiko penyakit buah pinggang. Hipertensi juga mempercepat penularan penyakit buah pinggang ketika ia telah dikesan.

Tekanan darah direkod menggunakan dua angka. Angka pertama disebut tekanan systolic, dan ia mewakili tekanan dalam arteri ketika jantung berdenyut. Angka kedua disebut tekanan diastolic, dan ia mewakili tekanan antara denyut-denyut jantung.

Dahulu, hipertensi ditentukan sebagai tekanan darah yang lebih tinggi daripada 140/90 (disebut sebagai “140 per 90”).

The ADA dan the National Heart, Lung, and Blood Institute menyarankan bahwa pengidap diabetes harus mempertahankan tekanan darah mereka dibawah 130/80.

Hipertensi dapat dilihat tidak hanya sebagai penyebab penyakit buah pinggang namun juga sebagai hasil dari kerosakan yang diciptakan oleh penyakit. Ketika penyakit buah pinggang berlanjutan, perubahan-perubahan fizikal pada buah pinggang menjurus pada tekanan darah yang meningkat. Oleh kerananya, spiral yang berbahaya, yang melibatkan tekanan darah yang naik dan faktor-faktor yang meningkatkan tekanan darah, terjadi.

Pemereksaan dan perawatan awal hipertensi adalah penting untuk pengidap diabetes agar dapat dihindarkan berlakunya pula masaalah kepada buah pinggang.

Manna atau Arabic Gum Khasiat dan Keistimewaannya

Banyak kajian saintifik keatas Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik. Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik.

Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin.

Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik. Antara kajian lain yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic : Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.

 • Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
 • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 • Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
 • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium. .
 • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
 • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang. .
 • Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Kajian Cardiff University keatas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Manna selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Manna mampu mengurangkan paras gula dalam darah. Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia.

Manna adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Manna di dalam product mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata dan cirit birit.

Kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal ke atas manusia yang diberi Manna 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sampel Manna berbanding Inulin.

Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]