«

»

Jun 05

Jus Delima Bio Emas Mencegah kolesterol

Jus Delima Bio Emas Mencegah kolesterol Jantung
Jantung adalah organ penting bagi manusia. Ia berfungsi mengepam darah keseluruh anggota badan bagi membekalkan oksigen dan nutisi secukupnya.

Ia perlu dijaga sepanjang hayat supaya jantung dapat berfungsi dengan baik sepanjang masa. Salah satu gejala penyakit jantung yang perlu dihindari ialah sakit jantung koronari. Sakit jantung koronari salah satu penyakit jantung yang boleh membawa maut dengan cepat.

Pembentukan kolestrol atau darah beku dalam saluran darah jantung

Pembentukan kolestrol atau darah beku dalam saluran darah jantung

Dalam sesuatu serangan jantung (myocardial infarction), sebahagian otot jantung akan mati apabila tidak menerima bekalan darah. Oleh itu untuk jantung kekal sehat, ia sentiasa perlu mendapat bekalan darah oksigen melalui pembuluh darah (arteri koroner) yang membungkus bahagian luar dinding jantung.

Penyakit Jantung
Penyakit jantung yang paling umum berlaku ialah penyakit kronik pada arteri koroner yang disebut juga sebagai aterosklerosis.

Penyebab kepada gejala ini ialah berpunca daripada penyempitan pembuluh darah koroner, dimana pembuluh darah inilah yang berfungsi menyalurkan darah beroksigen kepada tisu jantung. Penyempitan ini dihasilkan oleh pengumpulan plak kolesterol pada dinding pembuluh darah yang menghalang laluan darah. Kolesterol berasal daripada makanan yang diambil setiap hari.

Pengumpulan plak kolesterol ini juga menyebabkan pembuluh darah disitu akan menjadi keras. Ini dinamakan sebagai aterosklerosis. Selang beberapa waktu, kolestrol yang berkumpul ini akan terus menyempit dan akhirnya menutup laluan saluran pembuluh darah dan menghalang aliran darah ke jantung. Penyakit coronary atery deases (CAD) inilah yang dikatakan penyakit serangan jantung yang mengakibatkan kematian serta merta, jika ia melibatkan banyak saluran pembuluh darah.

Bagaimana Serangan Jantung Terjadi?
Apabila otot jantung tidak menerima bekalan oksigen dalam tempuh lama, sel disekitarnya menjadi rosak. Tidak seperti sel pada organ yang lain yang mampu regenerasi, sel jantung tidak mengalami proses itu sebaliknya ia terus rosak. Semakin lama semakin besar kawasan otot jantung yang rosak.

Selain itu arteri yang rosak ini juga boleh mengalami pengecutan mendadak dan terbentuk pula darah beku ditempat pengecutan melepaskan bahan kimia tertentu yang kemudiannya menyebabkan dinding ateri menyempit, seterusnya mengakibatkan serangan jantung.

Jika sistem kerja jantung rosak, denyutan normal jantung menjadi terganggu dan mula bergetar dengan tidak menentu atau mengalami fibrilasi. Denyutan tidak normal ini dipanggil artimia iaitu penyimpangan daripada rentak jantung normal.

Ini akan menyebabkan jantung kehilangan upaya mengepam darah ke otak. Dalam beberapa minit otak berhenti berfungsi kerana tidak mendapat bekalan darah dan pesakit tidak dapat diselamatkan lagi.

Selain penyebab di atas, penyakit jantung boleh juga disebabkan oleh sifat semulajadi jantung yang tidak sempurna,
kelainan pada injap, otot dinding jantung yang lemah dan infeksi oleh bakteria.

Keadaan jantung yang sehat

Keadaan jantung yang sehat

Simptom Sakit Jantung
Simptom sakit jantung koroneri adalah rasa sakit di bahagian dada, dimana kebanyakan orang menyangka itu adalah gangguan pencernaan.

Tanda lain sakit jantung koroneri ialah rasa tertekan ditengah dada biasanya antara 30 saat hingga 5 minit, berpeluh dingin, berdebar-debar, pening dan rasa hendak pengsan, rasa mengah bila melakukankan aktiviti agak keras sedikit daripada biasa seperti masa mendaki tangga.
Tip Mencegah Penyakit Jantung
Kurangkan makanan yang mengandungi lemak dan kolestrol yang tinggi, minuman bercarbonat gula yang tinggi.
Amalkan tidur yang cukup dan kendalika stress dengan bijak.

Amalkan Jus Delima Bio Emas
Kenapa Jus Delima Bio Emas?
Dalam Jus Delima Bio Emas ada:
Ekstrak buah delima
Ekstrak biji anggur
Esktrak biji/daun anggur

Ekstrak Buah Delima:
Kandungan utama Jus Delima Bio Emas ialah ekstrak keseluruhan sebiji buah delima, daripada kulit, serat, isi dan biji buah delima.

Dalam buah delima mengandungi polyphenol dan anthocyanin ia juga kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus manakala rendah dalam kandungan protein dan lemak.

Delima Bio Emas

Jus delima Bio Emas bertindak menghakis longgokan kolestrol dalam saluran arteri yang akan memberi laluan kepada peredaran darah

Anthocyanin merupakan salah satu antioksidan kuat yang mampu mencegah berbagai kerusakan akibat stress oksidatif sehingga mampu melindungi sel dari radikal bebas (Yanjun et al, 2009; Cao et al, 2001). Kajian makmal menunjukkan bahawa pengambilan suplemen jus delima dapat mengurangi lesi aterosklerotik sebanyak 44%.

Buah delima juga kaya akan fitosterol. Fitosterol merupakan komponen biokimia yang mempunyai fungsi berlawanan dengan kolesterol bila dikonsumsi manusia. Selain itu, fitosterol juga tahan terhadap oksidasi (Astawan, 2008).

Buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana delima juga mampu membekalkn oksigen ke sel-sel badan, ia mampu menghilangkan rasa letih.

Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke.
Buah delima mencegah daripada tompokan plak
yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang minum jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %.

Buah delima dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat). Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Selain fardah diatas, ekstrak delima juga memberi banyak lagi manafaat, boleh klik di sini

Ekstrak Zaitun:
Zaitun amat kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K, dan zat besi. Banyak kajian oleh saintis yang mengatakan bahawa minyak zaitun merupakan sejenis antioksida yang diperlukan untuk memerangi LDL kolesterol (kolesterol tidak baik) yang menyumbat saluran arteri jantung, penyebab utama kepada penyakit serangan jantung.

Terdapat 22 kajian saintifik atau klinikal mengenai khasiat zaitun (biji/daun/minyak) kepada kesihatan manusia. Kajian itu boleh lihat di sini.

Ekstrak Biji Anggur:
Biji anggur mengandungi phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur yang dinamakan Polyphenols. Pada tahun 1985, Prof Jacques menemui polyphenols yang terdapat di dalam buah anggur dan bijinya mempunyai lebih Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) berbanding daripada phytonutrient yang lain.

Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular. Ini kerana ia dikenalpasti sebagai produk dari sumber alam semulajadi yang mampu mencegah atau menyekat tumbesaran tumor atau ketumbuhan, antisclerosis dan merangsang keupayaan sel-sel.

Jagalah kesihatan jantung anda sebelum terlambat - Pesanan dari Jus Delima Bio Emas

Jagalah kesihatan jantung anda sebelum terlambat – Pesanan dari Jus Delima Bio Emas

Di dalam biji anggur terdapat kandungan endungeoned pycnogenol, iatu zat penguat kolagen yang dapat menjaga kekenyalan pembuluh darah. Kekenyalan pembuluh darah sangat penting untuk mencegah gejala stroke.

Selain kajian yang dinyatakan diatas, sebanyak 35 jurnal kajian lain telah dijalankan oleh saintis dan penyelidik daripada universiti seluruh dunia keatas khasiat baik zaitun kepada kesihatan manusia. Semua jurnal itu boleh diperiksa di sini

Dengan berpuluh-puluh bukti kajian dan penyelidikan saintifik dan klinikal yang telah kemukakan oleh para penyelidik daripada institusi berkredibal ke atas delima, anggur dan zaitun bagi pencegahan penyakit jantung itulah sebab utama ketiga-tiga herba tersebut dipilih sebagai formulasi Jus Delima Bio Emas.
GUNALAH JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS.
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]