«

»

Jun 01

Jus Delima Bio Emas Bagus

Jus Delima Bio Emas Bagus Untuk Menstabil Tekanan Penyakit Darah Tinggi
Bagaimana tekanan darah diukur?

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik. Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik.

Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik.

Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Punca
Menurut penyelidikan pakar sains British pada April 2007, penyakit vaskular otak adalah punca tekanan darah tinggi, bukannya penyakit vaskular pada jantung seperti yang dipercayai sebelum ini.

Protein yang terdapat pada otak yang dikenali sebagai JAM-1 didapati bertanggungjawab bagi memerangkap sel darah putih yang kemudian menyebabkan keradangan dan menghalang aliran darah, mendorong kepada kekurangan bekalan darah pada otak yang kemudian mengawal tekanan darah dalam badan

Apakah dia tekanan darah tinggi?
Kadar tekanan darah yang sentiasa lebih tinggi dari kadar biasa untuk suatu jangkamasa yang yang lama. Kadar tersebut adalah melebihi kadar Tekanan darah optima iaitu 130 / 80 mmHg.

Jenis-jenis Darah Tinggi

Hipertensi Primer
Ini membentuk sebahagian besar dari hipertensi. Punca peningkatan tekanan adalah tidak diketahui. Akan tetapi, faktor-faktor risiko adalah:

 • Sejarah hipertensi dalam keluarga
 • Kegemukan (obesiti)
 • Pengambilan garam dan alkohol yang melampau
 • Merokok
 • Tekanan yang melampau.

Hipertensi Sekunder
Bentuk ini, seperti yang digambarkan oleh namanya adalah peningkatan tekanan darah disebabkan oleh punca-punca / penyakit-penyakit yang seperti:

 • Penyakit-penyakit buah pinggang
 • Penyakit-penyakit endokrin
 • Disebabkan ubat – pengambilan dalam tempuh yang lama
 • Kecacatan kelahiran
 • Punca-punca lain.

Komplikasi-komplikasi
Tekanan darah tinggi (kadang-kadang dirujuk sebagai “pembunuh senyap” harus dipantau selalu dan dirawat oleh seorang doktor. Jika tidak dikesan atau jika tidak dirawat dengan betul, ia boleh membawa kepada komplikasi-komplikasi seperti:

 1. Strok – yang berlaku apabila salur darah ke otak disekat, bocor dan pecah
 2. Jantung- salur darah yang membekalkan darah ke jantung tersekat sepenuhnya
 3. Kegagalan jantung- jantung tidak dapat mengepam darah dengan secukupnya
 4. Kerosakan ginjal
 5. Kerosakan mata

Gejala

 • Biasanya, pada hipertensi primer atau esensial, tiada gejala-gejala yang dikesan sehinggalah komplikasi berlaku. Terdapt hanya satu cara untuk mengesan hipertensi iaitu dengan selalu memeriksa tekanan darah. Anda harus berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami mana-mana atau semua yang berikut:-Tekanan distolik melebihi 90 mmHg
 • Pembengkakkan pada pergelangan kaki atau jari
 • Sesak nafas – tercungap-cungap
 • Pandangan yang Kabur
 • Pendarahan di hidung yang sering berulang
 • Sakit kepala yang berterusan
 • Pening

Rawatan
Rawatan serta-merta dan kerap dari seorang doktor adalah perlu dan terdapat pelbagai jenis ubat pada masa kini. Gaya hidup yang sihat perlulah diikuti untuk seseorang itu menjalani kehidupan yang normal.

Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

 • Ingat untuk mengambil semua ubat-ubatan seperti yang telah dinasihatkan oleh doktor anda
 • Baca label-label makanan dan ubat-ubatan dan pilih pilihan yang rendah garam
 • Minta keluarga dan kawan-kawan anda untuk membantu anda mengekalkan gaya hidup yang sihat
 • Jika anda mempunyai hipertensi, runding dengan doktor atau pegawai farmasi anda sebelum mengambil rawatan perubatan untuk penyakit-penyakit yang lain memandangkan ia boleh saling bertindak dengan rawatan perubatan tekanan darah tinggi anda
 • Nikmati kehidupan yang normal dengan memantau dan mengawal tekanan darah tinggi dengan sempurna

Elakkan

 • Makanan yang tinggi lemak dan garamnya
 • Makanan dan ubat-ubatan yang tinggi dalam kandungan sodium
 • Bahan-bahan yang boleh meningkatkan tekanan darah anda
 • Merokok
 • Minuman beralkohol
 • Kekurangan senaman
 • Kerisauan
 • Khuatir untuk berbincang dengan doktor anda mengenai gejala-gejala penyakit atau masalah-masalah berkenaan ubat-ubatan

Dalam Jus Delima Bio Emas ada:

 • Ekstrak buah delima
 • Ekstrak buah tamar
 • Ekstrak biji anggur
 • Esktrak biji/daun anggur
 • Ekstrak biji aprikot
 • Manna
 • Madu

Delima, anggur, zaitun, manna dan apricot mengandungi bahan-bahan semula jadi yang berfungsi untuk kebaikan jantung serta melembutkan otot jantung. Mereka juga mencegah daripada berlakunya longgokan kolestrol dalam pembuluh darah.

Buah delima mengandungi polyphenol dan anthocyanin ia juga kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus manakala rendah dalam kandungan protein dan lemak. Jus delima merupakan sumber antioksidan, kerana mengandungi polifenol komplek dan flavonoid seperti: katekin, antosianin, phenolik (Aviram et al, 2000). Jus delima merah merupakan sumber antioksidan semula jadi dengan kandungan antosianin yang cukup tinggi.

Buah delima juga kaya akan fitosterol. Fitosterol merupakan komponen biokimia yang mempunyai fungsi berlawanan dengan kolesterol bila diamalkan manusia. Selain itu, fitosterol juga tahan terhadap oksidasi (Astawan, 2008).
Ia juga telah terbukti sebagai penawar yang baik untuk masalah cirit- birit, anemia, tekanan darah tinggi dan artritis.

Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana delima juga mampu membekalkan oksigen ke sel-sel badan, ia mampu menghilangkan rasa letih.

Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Ia juga berperanan mencegah daripada tompokan plak
yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang minum jus delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Jus delima juga dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat). Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

Ekstrak biji anggur mengandungi bioflavonoid yang berganda dan dikenali sebagai Proanthocyanidins atau Oligomer Procyanidolic (PCOs) yang merupakan antioksida yang berpotensi.

Biji anggur juga mengandung senyawa yang bernama endungeoned pycnogenol. Ia berperanan dalam menguatkan fungsi kolagen dalam tubuh sehingga kulit tetap sehat, pembuluh darah tetap fleksible dan mencegah gejala stroke. Selain itu, biji anggur juga mengandung senyawa anti-oksidan yang tinggi. Sebab itu, salah satu manfaat biji anggur ini adalah untuk memelihara kesihatan sel tubuh manusia, membuat awet muda dan lebih kebal terhadap serangan penyakit.

Biji anggur sudah terkenal sebagai bahan antioksidan dan serat yang tinggi sehingga mampu menjadi sumber energi yang menyegarkan dan mampu mencegah penuaan diri. ditambah dengan vitamin C dan E, disamping kandungan Beta_carotaner dan Selenium menjadikan produk ini lebih berkhasiat. Vitamin C, selain dapat menyihatkan gusi dan mulut (bermanfaat anti sariawan), juga mengandung aktioksidan yang dapat menjaga imunisasi tubuh.

Ekstrak biji anggur dapat mengurangkan masalah penyakit jantung ischemic dan mampu meningkatkan fungsi jantung.

Zaitun atau Olea eurofea amat kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K, dan zat besi. Buah zaitun yang paling baik kualitinya ialah yang dihasilkan di Greece.

Banyak kajian oleh pakar sains yang mengatakan bahawa minyak zaitun merupakan sejenis antioksida yang diperlukan untuk memerangi LDL kolesterol (kolesterol tidak baik) yang menyumbat saluran arteri jantung, penyebab utama kepada penyakit serangan jantung.

Paras asid yang rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun dapat merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Ketua Jabatan Epideminologi, Universiti Harvard, Dr. Dimitrios Trichopoulos menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50 peratus. Semua hasil kajian beliau berkaitan fungsi minyak zaitun mencegah kanser payu dara boleh di lihat di sini. di sini, di sini, di sini, di sini

Manakala mengikut kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti “Germans Trias Pujol” di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon.

Jadi tidak syak lagi bahawa minyak zaitun ini sememangnya mempunyai khasiatnya yang unik dan dapat menyembuhkan banyak jenis penyakit.

Biji aprikot adalah sangat berkhasiat. Salah satu nutrisi yang terkandung didalamnya ialah amygdalin ( Vitamin B17 ). Vitamin B17 tidak diklasifikasikan sebagai vitamin, tetapi merujuk kepada bahan kimia yang dikenali sebagai Amygdalin atau laetrile.

Selain mampu menurunkan tekanan darah tinggi Dr. M. Haas, 2008 Hypertension and Wise Therapy, menyatakan zat-zat yang terkandung di dalam biji aprikot terbukti berkesan menurunkan paras kolesterol di dalam badan manusia.

Kenyataan ini telah dibuktikan oleh kajian klinikal yang dilakukan Prof Hanna Salman (melalui kajian klinikal & saintifik, 2012). Rujuk Reduction of Blood Pressure by Using Apricot Seeds and Vitamin C

Banyak kajian saintifik keatas Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik. Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik.

Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Manna (Gum Arabic) 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides di dalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Manna (Gum Arabic) berbanding Inulin.

Ini bermakna Manna (Gum Arabic) adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik. Antara kajian lain yang dijalankan menunjukkan kebaikan  Manna (Gum Arabic) . Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi:

 • Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
 • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 • Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
 • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
 • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
 • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang. .
 • Penawar kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure (ERF) menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik lihat: Paediatric Nephrology 2004, Oct. Artikel penuh boleh baca di sini…

Kajian keatas haiwan menunjukkan peningkatan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masaalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Kajian Cardiff University ke atas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Manna selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah.

Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Manna mampu mengurangkan paras gula dalam darah. Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia.

Manna adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Manna di dalam product mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata dan cirit birit.

Dengan begitu banyak bukti kajian saintifik keatas bahan-bahan yang diformulasi dalam Jus Delima Bio Emas, sudah tentu ianya sangat berfaedah untuk meningkatkan kualiti hidup.

Badan yang mendapat nutrisi yang cukup dan seimbang menghasilkan badan yang sehat.

Ingin Tahu Lebih Lanjut Mengenai Jus Delima Bio Emas TM ?

Jus Delima Bio Emas ialah Minuman Herba Campuran.

 • Khasiat semua buah-buah yang terkandung dalam produk Delima Bio EmasTM telah melalui kajian klinikal dan saintifik yang telah dijalankan oleh pelbagai pehak dari serata dunia dan boleh dirujuk di laman web National Institutes of Health – NIH.
 • Journal-journal serta artikel yang memuatkan hasil kajian saintifik ke atas bahan-bahan yang digunakan sebagai formulasi dalam Jus Delima Bio EmasTM iaitu Ekstrak Delima, Anggur, Zaitun, Kurma, Aprikot, Manna dan Madu boleh semak di sini.
 • Sumber rujukan ini diterbitkan oleh National Institutes of Health – NIH, Amerika Syarikat dan Kanada dan juga universiti-universiti dan pusat penyelidikan yang berkenaan.

Dengan adanya sumber maklumat yang berwibawa mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Delima Bio Emas, diharap ianya memberi panduan dan boleh menggunakanya mengikut tujuan yang bersuaian. Jus Delima Bio Emas juga mempunyai Sijil Pengesahan HALAL JAKIM.

GUNAKAN JUS DELIMA BIO EMAS TANPA WAS-WAS
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]