↑ Return to Testimoni

Penggunaan Jus Delima Bio Emas Dalam Tempuh Menunggu Rawatan Jantung

Pemeriksaan untuk mengenal pasti jenis dan kategori penyakit jantung biasanya mengambil masa yang lama. Diagnosis demi diagnosis perlu dijalankan bagi mengenalpasti kaedah rawatan yang terbaik untuk pesakit.

Apabila telah dikenalpasti kaedah rawatan yang paling sesuai, untuk melaksanakan proses rawatan yang telah ditetapkan mengambil masa beberapa bulan pula bergantung kepada tahap kesihatan fizikal pesakit. Doktor akan meniliti penyakit-penyakit lain yang mungkin sedang dideritai dan memberi rawatan kepada penyakit tersebut terlebih dahulu sebelum membuat pembedahan jantung.

Semua jenis penyakit lain akan diberi rawatan supaya keadaan fizikal pesakit mampu menghadapi operasi pembedahan. Biasanya proses rawatan dan menunggu giliran ini mengambil masa sekurang-kurangnya 3 bulan atau lebih.

Dalam tempuh ini akan berlangsung sesi perbincangan antara doktor dengan pesakit dan juga waris pesakit yang terdekat seperti suami/isteri/ibu bapa/adik beradik. Pada tahap ini lazimnya doktor telah pun memaklumkan jenis rawatan/pembedahan yang sesuai. Dan kesempatan ini pesakit atau waris boleh berbincang lebih lanjut untuk mencadangkan kaedah mana yang paling sesuai dan mempunyai risiko paling rendah.

Di bawah ialah transkrip wassup antara saya dengan isteri kepada seorang pesakit jantung. Suami beliau disahkan mengalami saluran jantung tersumbat pada Januari 2016. Selain itu pesakit juga mengidap penyakit kencing manis atau diabetes.

Puan Ayu – isteri kepada pesakit berikhtiar memberikan suaminya Jus Delima Bio Emas bagi tujuan mengurai longgokan kolestrol dalam saluran koronori jantung suaminya sementara menunggu keputusan daripada doktor. Pada bulan Ogos 2017 doktor mencadangkan pesakit menjalani pembedahan bypass.

Isteri pesakit telah meminta pendapat saya dan Dr Abd Razak jika ada kaedah lain selain pembedahan bypass kerana beliau berpendapat pembedahan bypass berisiko tinggi disebabkan suaminya pada masa yang sama mengidap penyakit kencing manis.

Dr Razak dan saya juga perpandangan yang sama kerana khuatir kepada luka pembedahan yang berisiko disebabkan pesakit ada kencing manis. Kami berpendapat langkah memasang stant adalah lebih rendah risiko dan keberkesanan yang lebih tinggi.

Isteri pesakit mengemukakan cadangannya kepada doktor yang merawat pesakit supaya kaedah pemasangan stant dipilih tetapi pandangan itu ditolak dan doktor tetap mahukan pesakit menjalani prosidur bypass.

Isteri pesakit bertegas tidak mahukan pembedahan bypass. Ketika inilah hadhirnya doktor pakar jantung. Setelah perbincangan lanjut diantara doktor pakar dengan pesakit dan isteri pesakit, akhirnya doktor pakar tersebut memutuskan kaedah pemasangan stant dalam saluran darah yang tersumbat pada jantung adalah paling sesuai.

Daripada tempuh pesakit dirawat dalam wad sehinggalah keputusan muktamad oleh doktor pakar, saya sentiasa memberi semangat, sokongan dan pandangan-pandangan kepada isteri pesakit. Keadaan ini berlangsung selama lebih satu tahun sehinggalah saat suami beliau menjalani prosidur memasang stant pada 7/8/2017.

Prosidur pemasangan stant dalam saluran darah yang tersumbat pada jantung mengambil masa yang sengkat sahaja. Selepas 3 hari pesakit telah balik kerumah.

Sebenarnya kami tidak menolak samasekali pentingnya rawatan di hospital. Apa yang berlaku ialah semasa tempuh membuat keputusan muktamad keatas kaedah pembedahan yang akan dijalankan, pehak pesakit ada peluang mengambil langkah membantu mengatasi punca yang menyebabkan penyakit itu datang. Dalam kes ini pesakit telah mengamalkan minum Jus Delima Bio Emas yang berperanan menguraikan longgokan kolestrol dalam saluran darah supaya aliran darah menjadi lebih lancar. Sebab itulah pada peringkat awalnya doktor berkeras mahukan pembedahan bypass disegerakan bagi memulihkan pesakit kerana beberapa saluran darah tersumbat teruk.

Bagaimana pun setelah pemeriksaan akhir beberapa bulan kemudian, mendapati longgokan kolestrol telah berkurangan dan hanya 2 saluran darah yang perlu dipasang stant.

Tempuh masa terluang ini juga membolehkan pesakit/keluarga berusaha dengan doktor yang pakar dalam bidang jantung untuk mendapat pandangan ketiga.

Untuk makluman perbezaan pembedahan bypass dengan pembedahan memasang stant sangatlah besar. Pembedahan bypass ialah melibatkan pembedahan bahagian dada dan adakalanya melibatkan bahagian rusuk. Bagi menggantikan saluran darah jantung yang tersumbat, pembuluh darah daripada paha dan betis akan diambil untuk dipasang ke jantung. Ini bermakna selain luka dibahagian dada dan rusuk, pesakit juga mengalami luka sepanjang paha hingga ke betis.

Berbeza dengan pembedahan memasang stant dimana stant dimasukkan ke saluran darah jantung melalui pembuluh darah di paha. Stant dimasukkan kedalam pembuluh darah dipandu oleh kamera khas. Oleh itu luka pembedahan ini sangat minimum hanya sedikit dipaha sahaja.

Di bawah ialah transkrip wassup antara saya dengan isteri pesakit mulai bulan April 2016 sehinggalah selepas pembedahan pada 7 Ogos 2017. Ianya berlangsung selama 1 tahun 4 bulan. Anda boleh bayangkan bebanan minda yang ditanggung oleh pesakit dan keluarganya. Bagaimana pun alhamdulillah syukur kepada Allah atas kurniaNya menyembuhkan pesakit ini.

Wallahua’lam.

 
Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]