«

»

Oct 20

Khasiat Biji Anggur – Bio Emas

khasiat minyak biji anggur Manafaat biji anggur Minyak Anggur Manfaat kebaikan minyak biji anggur

BIJI ANGGUR ADALAH BAHAN KE LIMA DALAM JUS DELIMA BIO EMAS

Khasiat Biji Anggur

Biji anggur adalah salah satu komponen yang digunakan dalam formulasi Jus Delima Bio Emas. Ekstrak Biji Anggur mengandungi khasiat yang terlalu banyak untuk kebaikan tubuh badan manusia.

Minyak biji anggur mengandungi phytonutrien istimewa yang ditemui pada buah anggur yang dinamakan Polyphenols. Pada tahun 1985, Prof Jacques menemui polyphenols yang terdapat di dalam buah anggur dan bijinya mempunyai lebih Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) berbanding daripada phytonutrient yang lain.

Biji Anggur Bio Emas

Biji Anggur Bio Emas

Keistimewaan itulah yang menjadikan minyak biji anggur cukup popular di negara beriklim sejuk. Ini kerana ia juga dikenalpasti sebagai produk dari sumber alam semulajadi yang mampu mencegah atau menyekat tumbesaran tumor atau ketumbuhan, antisclerosis dan merangsang keupayaan sel-sel.

Apa itu OPC?
• OPC’s ialah antioksida yang utama dan penting
• Bertindak melindungi tisu-tisu dan pelbagai kecederaan oksidatif
• Mempunyai kekuatan lebih 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C
• Menghalang dari radikal-radikal bebas yang boleh merosakkan sel.
Oligomeric Proantho Cyanidin atau OPC merupakan bahan antioksida dan unsur semulajadi penting yang terdapat di dalam biji anggur.

OPC diklasifikasikan dalam kumpulan polifenol yang terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid. Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kalogen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu. Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur.

Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna. Kadar dos penggunaan harian yang sesuai adalah antara 100 hingga 150 mg sehari.

 

Kelebihan dan Kebaikan Minyak Biji Anggur
• Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia
• Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu sistem tubuh manusia
• Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol
• Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
• Pemangkin kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh serta daya tahan terhadap serangan penyakit
• Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda
• Menghalang pembengkakan dan keradangan
• Melancarkan perjalanan darah
• Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita yang hampir menopous
• Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
• Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukkan tisu
• Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan
• Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan
• Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan dinding kapilari darah.

Manafaat biji anggur ini telah lama diketahui masyarakat di Eropah. Dahulu, kulit yang sedang bermasalah lazimnya disembuhkan dengan biji anggur yang telah dilumatkan. Menuju era yang lebih modern, biji anggur kemudian diolah menjadi pelbagai produk misalnya ekstrak biji anggur dan juga minyak biji anggur.

Keduanya cukup popular dalam industri kecantikan, kuliner maupun kesihatan.

Para peneliti & pengkaji membuktikan bahawa biji nya mengandung sejumlah senyawa penting antara lain Zn atau seng, mangan atau Mn dan sejumlah mineral penting lainnya.

Selain itu, biji anggur ini juga diketahui mengandung senyawa lain bernama endungeoned pycnogenol. Ia berperanan dalam menguatkan fungsi kolagen dalam tubuh sehingga kulit tetap sehat, pembuluh darah tetap fleksible dan mencegah gejala stroke.

Selain itu, biji anggur juga diketahui mengandung senyawa anti-oksidan yang tinggi. Sebab itu, salah satu manfaat biji anggur ini adalah untuk memelihara kesihatan sel tubuh manusia, membuat awet muda dan lebih kebal terhadap serangan penyakit.

Berdasarkan penelitian tokoh bernama Shiuan Chen, Ph.D. Chair and Professor, Cancer Biology dari Beckman Research Institute, biji aggur mengandung senyawa tertentu yang mampu mengekang aktifitas hormon estrogen yang terlalu berlebihan dan boleh membantut kanser payudara. Hal ini berkait dengan kandungan grape seed proanthocyanidins/GSPs yang memang diketahui ampuh menghambat kerja estrogen.

Selain hal tersebut di atas, senyawa grape seed proanthocyanidins/GSPs juga terbukti mampu mencegah kesan buruk sinar UV yang jika dibiarkan akan mengaktif zat karsiogenik atau pencetus kanser. .

Biji anggur sudah terkenal sebagai bahan antioksidan dan serat yang tinggi sehingga mampu menjadi sumber energi yang menyegarkan dan mampu mencegah penuaan diri. ditambah dengan vitamin C dan E, disamping kandungan Beta_carotaner dan Selenium menjadikan produk ini lebih berkhasiat. Vitamin C, selain dapat menyihatkan gusi dan mulut (bermanfaat anti sariawan), juga mengandung aktioksidan yang dapat menjaga imunisasi tubuh.

Ekstrak biji anggur dapat mengurangkan masalah penyakit jantung ischemic dan mampu meningkatkan fungsi jantung.

Menurut penelitian biji buah anggur memiliki kandungan mineral, seng dan mangan yang bermanfaat bagi tubuh. Di dalam biji anggur terdapat kandungan endungeoned pycnogenol, iatu zat penguat kolagen yang dapat menjaga kekenyalan pembuluh darah kita. Kekenyalan pembuluh darah sangat penting untuk mencegah gejala stroke.

Menurut penelitian lainya juga menyimpulkan bahawa di dalam biji buah anggur juga terkandung antioksidan yang bermanfaat untuk menjaga kekebalan tubuh manusia.

Ia juga mampu menghalang pertumbuhan sel kanser dalam badan manusia seperti kanser prostat, kanser payudara dan kanser mulut.Ekstrak biji anggur juga amampu meningkatkan sintesis kolagen pada kulit.

Kelebihan

  • Mengurangkan pengumpulan kolestrol pada dinding arteri.
  • Mencegah Stenosis dan pembuluh darah dari tersumbat.
  • Meningkatkan kekuatan otot jantung.
  • meningkatkan daya tahan otot jantung askemia
  • mengurangkan kadar denyutan jantung
  • mengurangkan kadar kematian akibat penyakit jantung kardiovaskularmenghalang beberapa sel kanser dalam tubuh manusia seperti kanser perut,kanser prostat dan kanser payudaramencegah wabak yang berkaitan dengan mulut seperti sengau hidung dan kanser esofagus bagi kalangan mereka yang gemar mengunyah daun teh sekali gus berisiko menghidapi kanser tersebut.

Kajian yang dibuat terhadap satu kelompok besar (lebih 10,000 orang) menunjukkan bahawa amalan pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan Beta-carotene, vitaminC dan vitamin E mampu mencegah kanser payudara, kanser paru-paru dan penyakit jantung ischemic.


Khasiat Biji Anggur

Antioksida semulajadi ini yang terdapat di dalam buah-buahan dan sayuran juga dapat membantu melambatkan proses penuaan.

Ekstrak biji anggur juga mengandungi bioflavonoid yang berganda dan dikenali sebagai Proanthocyanidins atau Oligomer Procyanidolic (PCOs) yang merupakan antioksida yang berpotensi. Antara makanan yang kaya dengan sumber PCOs adalah seperti biji anggur, Blueberry, buah ceri, plum, kekacang dan sayuran.

Semua fakta yang dibentangkan diatas telah dibuktikan kebenaranya melalui lebih dari 20 kajian saintifik yang telah menemui kebaikan dan kehebatan ekstrak biji anggur untuk kebaikan kesihatan manusia.

Kajian-kajian dan penemuan tersebut dijalankan oleh pelbagai pakar perubatan dari seluruh dunia.

Itulah sebabnya kami memilih ekstrak biji anggur sebagai salah satu komponen yang digunakan dalam penyediaan Jus Delima Bio Emas.

Di bawah ini ialah link kepada kertas penyelidikan saintifik mereka yang menemui kehebatan biji anggur untuk kesihatan manusia. Ambillah sedikit masa untuk menelaah hasil kajian pakar-pakar, serjana dan ahli sains dunia:

Jangan lupa ambil Jus Delima Bio Emas sebagai booster tenaga untuk masa kerja anda sehingga petang[ KEMBALI KE LAMAN UTAMA ]